VELKÝ PLÁN NA PEČENÍ CUKROVÍ: TAKHLE BUDETE MÍT VŠECHNO VČAS

PTAČÍ KLÍCKA NA STŮL I K ZAVĚŠENÍ
9.11.2023
SVÁTEČNÍ RYBA S OMÁČKOU AIOLI A JAK PASTERIZOVAT VEJCE
13.11.2023

Zajímavým specifikem českých Vánoc je naše cukroví. Jistě, různé obdoby perníčků i různé drobné sušenky se pečou i leckde jinde (nejen) v Evropě, ale nikde jinde nejsou takovým fenoménem, aby doma pekli třeba 20 druhů, jako to dělávala moje mamka, když jsme byli malí.

Nikdy jsem nepochopila, kde na to všechno brala čas. Já cukroví moc nedám a chutnají mi jen nepromazávané druhy, na milost jsem vzala jen máminy tmavé ořechy s čokoládovým krémem. Doma navíc peču jen pár druhů a to jen z donucení s dětmi, protože je to baví. Mám kolem sebe ale naštěstí dost nadšenkyň, které se podělily o svoje tipy, a tak mohl vzniknout i tenhle článek.

Velmi dobře si ale vybavuju máminu tabulku, do které si sepisovala potřebné suroviny, aby měla přehled, kolik čeho nakoupit. Mám pro vás podobnou ke stažení a vytištění. A taky vzpomínám na zavařovačku s bílky, jejichž počet měla načárkovaný na samolepce, aby měla aspoň základní přehled, kolik pusinek a kokosek bude na závěr péct. Proto jsem vám podobnou tabulku pro letošek taky připravila: stačí ji vytisknout a pak třeba přidělat magnetem na lednici. Po Vánocích ale rozhodně nevyhazovat, bude se hodit, až budete vzpomínat, kolik dávek jste dělali lineckého, že jako vždycky došlo už na Štěpána.

Až budete mít rozmyšleno, co všechno letos napečete, pusťte se do plánování, co a kdy péct, aby potřebné druhy zvládly změknout a proležet. Máme tu pro vás takový malý velký plán na adventní víkendy tak, abyste měli vždy včas zadělaná těsta a aby v týdnu stačilo cukroví maximálně promazat. Při plánování vysněných druhů dobře zhodnoťte i časovou náročnost: příprava jednoho druhu cukroví trvá v průměru 30 minut (válení a vykrajování, plnění formiček atd.), každý z nich se pak peče podle druhu 8–10 minut. Než tedy vložíte první druh do trouby, je dobré mít jich připravených víc.

Řada z vás jsou určitě zkušené pekařky, tak vůbec neváhejte a přidejte svoje tipy a nápady, ale klidně i recepty na netradiční druhy do komentářů pod článkem!

První adventní víkend

Pusťte se do přípravy perníčků, můžete je udělat klasické nebo si připravit verzi máčenou v čokoládě. Skladujte je pak ideálně v chladu a vlhku.

První adventní víkend je čas i na pečení dalších druhů, které si zaslouží odležet a neplní se krémem, třeba pracny, zázvorky nebo vanilkové rohlíčky. V článku s receptem na vanilkové rohlíčky najdete i návod na krásné dárkové balení na cukroví!

A v týdnu si nezapomeňte nachystat těsto na linecké, ořechové sušenky atd.

 

Druhý adventní víkend

Tenhle bude asi nejnáročnější. Pokud se vám podaří upéct už v týdnu z nachystaných těst aspoň pár plechů, máte napůl vyhráno, pokud ne, budete tento víkend péct a v týdnu pak promazávat marmeládou. Jde o druhy jako linecké, likérové s vaječňákem (to stačí upéct, mazat klidně až za týden), třívrstvé ořechové rovnou z plechu, nejvyšší čas přišel i na ořechy.

Pokud na tento víkend máte i jiné plány, opravdu promyslete, které druhy letos péct a které koupit nebo oželet. Takové išelky nebo marokánky jsou sice moc krásné, ale také neuvěřitelně pracné.

 

Třetí adventní víkend

O třetím víkendu (zejména letos, kdy je zároveň posledním předvánočním, Štědrý den je letos zároveň 4. adventní nedělí) už byste ideálně měli mít napečeno, maximálně dopékat poslední druhy, tedy ty, které tento víkend máte plnit krémem. Také sem připadá zdobení polevami, zpracování bílků třeba na kokosky, šanci dejte i lisovanému lineckému nebo nepečeným druhům jako je čokoládový salám s ořechy či sušenkové cukroví.

Máslový krém při správném skladování vydrží klidně do Nového roku, pozor ale na ty z másla a pudinku: ty mají jen zhruba týdenní životnost.

 

Čtvrtý adventní víkend

Letos o něm budete chystat kapra a řízky, v přívětivějších letech (nebo pokud si kalendář posuněte a začnete o předadventní neděli), je to dobrý čas na zmiňované nepečené druhy a hlavně: je to fajn časová záloha na resty a taky na odpočinek a výlet na adventní trhy!

Dopřejte si vánoční film, dejte si s přáteli svařák, začněte v klidu balit dárky... A pamatujte, že Vánoce mají být hlavně o rodinné pohodě, ne o umytých oknech.

 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.