PTAČÍ KLÍCKA NA STŮL I K ZAVĚŠENÍ

SVATOMARTINSKÝ VÍKEND JE ZA DVEŘMI
8.11.2023
VELKÝ PLÁN NA PEČENÍ CUKROVÍ: TAKHLE BUDETE MÍT VŠECHNO VČAS
10.11.2023

PROJEKTY Z PŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ XIV

Vítej, podzime, vítej, zimo! Je čas zpracovat proutky, které už ztrácejí listy a navrátit jim trochu romantiky. Například v podobě aranžmá mechem zkrášleného věnce.

Každoročně mívám pocit, že oslava podzimu končí s prvními hodně studenými dny. Přicházejí se svatým Martinem (přižene se v sobotu, 11.), i když sněhový poprašek se snese málokdy. V tu chvíli se začínáme zabývat plány na Vánoce, navzdory tomu, že se paní Zima oficiálně ohlásí až 22. prosince. A tak se nám doma zčistajasna lehce smísí podzimní dekorace s prvními náznaky blýskavých zimních svátků. 

Protože se letos u nás doma za okny houfně objevují malé sýkorky koňadry v zelených a žlutých kabátcích, rozhodnutí napodobit ptačí klícku vzniklo nějak samo sebou. Jen tak pro radost si ji udělejte také, protože je to strašně jednoduché, ale nezapomeňte přikrmovat i malé živé kamarády za okny, kteří dělají svět krásnějším.

CO BUDETE POŤŘEBOVAT

ZÁKLADNU KLECE VYTVOŘÍ VĚNEC

Záleží na vás, jaký průměr věnce si vyberete, ale vzhledem k tomu, že pruty tvořící konstrukci jsou slabé (aby šly natvarovat), bude třeba k širšímu věnci pár prutů přidat, jinak by konstrukce pláště měla velké rozestupy. K věnečku 18 cm širokému mi jich ale stačilo šest. Na výrobu klícky 32 cm vysoké si celkem připravte:

  • proutěný věnec z vinné révy o průměru 18 cm
  • 6 slabších tvarovatelných proutků
  • mech přírodní / přírodní sušený mrazem
  • nůžky a zahradnické nůžky
  • slabý šroubovák / jiný ostrý nástroj
  • lepidlo v tavné pistoli
  • 8 umělých jablíček
  • 4 - 5 různě velkých ptáčků
  • 4 stříbrné kouličky
  • slabou černou nit
  • vázací drát

Věneček smotaný z vinné révy nebo jiného hustého materiálu (sena apod.) nejprve potáhněte ze všech stran mechem. Přírodní mech nechávám nejprve zavadnout, aby nebyl mokrý a pak ho po menších kusech upevním na věnec pomocí slabého vázacího drátku. Pracujete-li s vysušeným přírodním mechem, je lepší ho na povrch nalepit pomocí horkého lepidla. Mechový povrch nakonec upravte prsty a nůžkami, aby byl hladký.

2  Pruty zbavte listů, zkraťte je na délku asi 40 cm, a mírně je natvarujte do oblouku. Ohýbala jsem je centimetr po centimetru přes ostrou hranu stolu.

PROUTKY VYTVOŘÍ ILUZI KLÍCKY

3  Pak první prut rovným a silnějším koncem upevněte do věnce. Dělám to tak, že ostrým šroubovákem vyhloubím otvor, zakápnu ho horkým lepidlem, a prut rovněž opatřený lepidlem, zatlačím dovnitř. Snažte se, aby prut pronikl hluboko, ideálně až na druhou stranu věnce. Počítejte s tím, že klec bude viset a musí být pevná.

4  Přesně proti tomuto prutu upevněte další, a do vzniklých mezer vždy další 2. Celkem umístíte 6 prutů. Konstrukci nechte zaschnout. Pak prsty znovu natvarujte zaoblení prutů, zkraťte je na stejnou výšku a ve vrcholu je pevně svažte drátkem

6  Zdobení - Jablíčka nadrátkujte a namotejte je na proutky. Pomocí lepidla přilepte pár lístků. Nakonec rozmístěte ptáčky - větší po obvodu věnce, malé na pruty. Středem klícky zavěste 4 stříbrné kouličky na nitkách.

PTAČÍ VÁNOCE

STŘEDEM KLÍCKY ZAVĚSTE KOULIČKY

Drobné vánoční ozdoby jsem zavěsila z vrcholu svázaných proutků, ale také je můžete rozmístit i po obvodu celého věnce. Záleží na tom, zda se vám bude klícka líbit víc v přírodním provedení či v blýskavém hávu. Celá dekorace vznikla pod dojmem, který jsem měla z keramické talířové soupravy Jaipur. Její přírodní olivová barva nakonec rozhodla o potažení věnce mechem.

Olivově zelená JÍDELNÍ SOUPRAVA JAIPUR vám zpříjemní každodenní stolování, ale i sváteční chvíle. Vyberte si z dalších čtyřech barev - žluté (na prostřený stůl se podívejte ZDE), azurově modré, vínové a šedé. Talíře jsou vhodné do myčky nádobí i do mikrovlnné trouby. Sada obsahuje po 6 talířích o průměru 26, 20 a 19 cm.

KLÍCKU LIBOVOLNĚ DOZDOBTE

Klícka je lehká, takže ji můžete také libovolným způsobem zavěsit do prostoru. S časem blížícím se vánočním svátkům, jí můžete dát zase novou tvář - přidejte vánoční ozdoby, smrkovou větvičku, anebo konstrukci omotejte jemným svítícím řetězem na kovovém drátku. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.