VÁZA Z DÝNĚ A ZÁŘIVÝ PODZIMNÍ SERVIS

ELASTICKÉ POTAHY JSOU I NA MÉNĚ ČASTÝ NÁBYTEK
20.9.2023
lívance palačinky
LÍVANCE, PALAČINKY A VAFLE, NEJLEPŠÍ SLADKÉ SNÍDANĚ
22.9.2023

PROJEKTY Z PŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ XII

Podzim je po ránu cítit ve vzduchu a zanedlouho přinese atmosféru babího léta. Prostřete si v teplých tónech, které tak krásně doplní podzimní jídelníček. A co by to bylo za stolování, bez střapatých květin hýřících barvami zrání. Ustelte jim měkce ve váze z vydlabané dýně.

V pevném plášti dýně můžete zabydlet trvalku, květinu v drobnějším květináči, řezané květy, větvičky, nasbírané přírodniny. Výběr je pestrý a dokud vám dýňová váza vydrží, můžete se těšit na bohaté a zároveň něžné aranžmá. Tentokrát je tak jednoduché, že snad ani nebude zapotřebí velké vysvětlování. Místo toho bych chtěla obrátit vaši pozornost k zajímavému keramickému jídelnímu servisu JAIPUR, který právě nabízíme na našem e-shopu. Podívejte se, jak sympatická žluť rozzářila celý kuchyňský stůl. V galerii pod článkem objevíte hned několik zářivých odstínů, takže si určitě vyberete.

JEDNOBAREVNÉ TALÍŘOVÉ SOUPRAVY JAIPUR

Decentní keramické jídelní soupravy v barvě žluté, tlumené červené, azurové, šedé a olivové si vzaly inspiraci ze základních odstínů malebného podzimu. Talíře s italským designem působí pěkně díky bílým okrajům a jednotlivé barvy jdou vzájemně kombinovat.

TIP: Pokud se domluvíte s kamarádkou, můžete si ze dvou různě barevných servisů namíchat směs. Talíře jsou vhodné do myčky nádobí i do mikrovlnné trouby. Servis je skvělým tipem na dárek.

TALÍŘOVÝ SERVIS JAIPUR, 18 ks, talíře o průměru 26 / 20 / 19 cm

CO BUDETE POTŘEBOVAT

K ARANŽMÁ S DÝNÍ SI PŘIPRAVTE

Teď se ještě na chvíli vzdálím od atraktivního prostírání stolu a vyrobíme si vázu z dýně. Dýně ze zahrádky jsou vděčným objektem tvoření. Ještě je daleko do oslav Halloweena a dýně momentálně zpracováváme na kompoty, pyré, polévky a strouháme je do moučníků. Takže využijme bohaté úrody a pro tentokrát si z tohoto zářivého plodu vyrobíme vázu, do níž se vejde velké množství rostlin. Vše je naprosto jednoduché. K zábavné práci budete potřebovat:

  • dýni libovolné velikosti
  • nůž a lžíci na vydlabání
  • mikroténový sáček
  • aranžovací hmotu Florex, nejlépe ve tvaru nízkého válce
  • kytici květin
  • dekorativní přírodniny - plody šípků, mochyně apod.
  • drobné kousky umělého ovoce
  • zahradnické nůžky, vázací drátek

1  Pokud dýně dobře nestojí, je třeba nejprve zarovnat nožem její spodní část. V každém případě si vyberte takový tvar dýně, abyste plod zranili co nejméně.

2  Do dýně je třeba vykrojit otvor - dělám to tak, že použiji vhodnou misku, kterou překlopím na horní část dýně a její okraj obkreslím. Měl by zasahovat do místa, kde je dýně dostatečně široká, aby pojala co nejvíc rostlin. Pak ostrým krátkým nožem horní část odřízněte.

Nožem dále vytvarujte směrem dovnitř okraj dýně, aby byl pevný a pravidelný. Zbytek dužniny vydlabejte nožem. Semínka i dužninu zpracujte tak, jak jste zvyklí. Když se mi právě vaření nehodí, dužninu rozsekám na menší kousky a zamrazím. Hodí se později na polévku, případně dužninu nastrouhám nahrubo, odvážím jednotlivé porce, dám do mrazicích sáčků a spotřebuji do koláčů.

4  Vnitřek dýně vysušte papírovými utěrkami a rozložte dovnitř mikroténový sáček. Do budoucí vázy vložte provlhčený válec Florexu. Nakonec naaranžujte rostliny mezi něž lze umístit i kousky umělého ovoce nebo drobné podzimní dekorace.

KE STOLU, PROSÍM

S pěkným jídelním nádobím je každý okamžik u stolu svátkem. A přitom se nemusí dít nic mimořádného. Užijte si všechny společné chvíle s dobrý jídlem a pitím.

V SOBOTU PŘICHÁZÍ ROVNODENNOST S PRVNÍMI PODZIMNÍMI DNY:

Právě prožíváme nádherné pozdní léto, které se nazývá mariánské. Často ho nesprávně zaměňujeme s babím létem, které ovšem nastane až po příchodu podzimní rovnodennosti. Letos se toto nejkrásnější období v roce opravdu vydařilo. Odpolední teploty často dávají zapomenout na to, že prázdninové počasí je pryč. Teprve s babím létem se přihlásí ranní mlhy a více srážek. Udělejte si doma pohodu, abyste do podzimu, a chladnější části roku, vklouzli s dobrou náladou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.