PLNĚNÉ PAPRIKY S OMÁČKOU DO TROUBY

JEDNORÁZOVÝ PIKNIKOVÝ GRIL
1.7.2019
6 SVĚŽÍCH POHÁRŮ S LEDEM A OVOCEM
9.7.2019

V létě musí v kuchyni dojít na všechny sezonní požitky. Třeba na třešňovou bublaninu, na borůvkové knedlíky nebo na zbožňovaná houbová jídla. K tradičním pokrmům, které tak chutnají na venkovském zápraží, patří také plněné paprikové lusky.

Tohle skvělé jídlo se tváří tak, že snad půl dne nevykouknete z kuchyně. Nebojte se - nabízím vám rychlou verzi, která sice neobsahuje hlaďoučkou omáčku, ale více italských chutí s kousky šťavnatých rajčat a fůrou bazalky. Na tuhle baštu si musíte políčit. Máte-li skvělý kameninový (nebo jiný) pekáč, strčte ho komplet s jídlem do trouby, a začněte svolávat rodinu ke stolu. Takhle vypadá spokojené léto!

proč tradiční keramika

* V keramickém nádobí připravíte jídlo, pro něž je vlastní specifická chuť a šťavnatost.
* Keramika výborně vede teplo, a proto vařením i zapékáním (nebo pečením) dosáhnete ekonomické přípravy jídel; pokrm tzv. dojde, neboť zdroj můžete vypnout s předstihem.
* V nádobí lze péct bez použití tuku a vody. Veškeré suroviny je možné péct dohromady, což zaručuje skvělou chuť i úsporu energie.
* Nádobí má dlouhou životnost, ale je nutné dodržovat pár pravidel - výrobek má vysoké pnutí, proto nesnáší rychlé teplotní výkyvy.
* Studený pekáč tedy dejte do studené trouby, a pak teprve ji zapněte. Pokud byl v ledničce, pak ho nechte nejprve stabilizovat v pokojové teplotě.
* V horké troubě pokrm podlévejte horkou vodou či vývarem.
* Mezi pekáčem a dnem trouby je nutné zajistit proudění vzduchu, takže vždy použijte mřížku. Pekáč nevkládejte na plotnu nebo přímo na otevřený oheň.
* Rozpálený pekáč nepokládejte na kov, kámen či dlaždice, vždy ho vyndejte z trouby pouze na dřevěnou podložku.
* Pekáč lze využít pro teplotu až 280 °C. Glazovaný povrch nevylučuje žádné toxické výpary, je šetrný k životnímu prostředí a je určen ke zdravému vaření.
004

PLNĚNÉ PAPRIKY DO TROUBY

Příprava: 40 minut + pečení * Získáte: 4 velké porce

Plněné papriky

8-9 bílých paprik
500 g mletého masa, směsi hovězího a vepřového
3 velké stroužky česneku, nasekané
1 středně velká cibule, nasekaná nadrobno
velká hrst nasekané bazalky
1 vejce
sůl a čerstvě mletý pepř
50 g strouhanky, jemně mleté
olivový olej
 

Rajčatová omáčka

1 lžíce olivového oleje
1 menší cibule, nakrájená nadrobno
50 g rajčatového protlaku
800 g loupaných a sekaných sterilovaných rajčat, mohou být i lehce pikantní s chilli
250 ml masového vývaru
2 lžičky cukru
2 větší špetky soli
dost čerstvě mletého pepře
2 lžíce nasekané bazalky
200 ml zakysané smetany, 18%
 

1. Papriky omyjte a osušte, odkrojte stonek a vydlabejte je.

2. Mleté maso vložte do širší misky, přidejte nasekaný česnek, cibuli, bazalku a rozklepněte vejce. Směs dochuťte solí a pepřem, zahustěte strouhankou a rukou dobře propracujte.

3. Lusky pevně naplňte masovou směsí (vyjde akorát na 8-9 středně velkých ks) a vložte je do olejem vymazaného pekáče. Papriky také potřete olejem a pekáč vložte do trouby; zapněte ji na 200 °C a po chvíli pečení v dosažené teplotě lusky obraťte.

4. Než se masová směs propeče, připravte na pánvi omáčku. Nasekejte cibuli a na troše oleje ji nechte zesklovatět. Přidejte protlak a směs rychle orestujte, pozor - nepřipálit. Pak přidejte sterilovaná rajčata a vše zalijte vývarem. Promíchejte a provařte po dobu 5 minut.

5. Vypnutou omáčku dochuťte cukrem, solí a pepřem, přidejte hodně nasekané bazalky a vmíchejte smetanu. Zpola propečené papriky s pekáčem vyjměte na dřevěné prkénko, přelijte omáčkou, a vložte zpět do trouby. Teplotu stáhněte na 180 °C a pečte ještě 35-40 minut.

Jako přílohu podávejte nejlépe italské tagliatelle (dlouhé ploché nudle, prodávají se ve smotcích).

Surovin mám plný stůl, ale tohle jídlo je zkrátka plné chutí. Nenechte se odradit, v troubě bude všechna ta spousta ingrediencí velice rychle uklizená. K plnění masovou směsí si můžete vybrat i ostatní druhy paprik. Já mám nejraději křehkou bílou papriku, která nemá silné stěny. Jídlo se nepřipravuje nijak dlouho, a tak bývá propečená akorát. Samozřejmě můžete přidat červenou kapii, úžasný keramický pekáč bude vypadat ještě lákavěji. V keramice peču ráda, jídlo je rychle hotové a dokonale propečené. Mám skvělé zkušenosti i se sladkými jídly a koláči. Jedinou nevýhodou je to, že pořádně naplněný pekáč něco váží - ale to nevadí, alespoň si přizvete do kuchyně pevné mužské ruce.

Naplnit paprikové lusky trvá čtvrt hodinky, a mezitím co se maso zapéká v troubě, vytvoříte omáčku. Jednoduše bez mixování a dlouhých úprav. Vše jenom smíchejte a celou tu hustou nádheru přilijte k paprikám. Konzervy italských sekaných rajčat bývají také všelijak dochucené, například zelenou paprikou a chilli papričkami. Tenhle základ je pro vytvoření omáčky naprosto ideální. Bazalkou opravdu nešetřím, na jídlo padne celý čerstvý keříček. Omáčka s kousky rajčat zůstane hustá a skvělá. Než se vše připraví, v klidu stihnete uklidit a prostřít.

Prostřete třeba jen na nových kostkovaných utěrkách, které výborně nahradí víkendový ubrus.

8 Comments

  1. Marta napsal:

    Dobrý den,
    na pečení podobných jídel mi vyhovuje remoska. Nejen že v kuchyni není takové horko jako od rozpálené trouby, ale náklady na elektřinu jsou výrazně menší.

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Marto,
    česká remoska dnes slaví renesanci a vyváží se v pěkném kabátě do mnoha zemí. Něco jsem se v ní napekla a naprosto s vámi souhlasím, že hravě zastoupí troubu. Možná máte i veleúspěšnou kuchařku paní Kariny Havlů, Vaříme v remosce, která zaznamenala už nejméně 5. vydání. Mějte pěkné léto.

  3. Petra napsal:

    Vybrala jsem si Váš recept, protože přítel má rád plněné papriky a já je nikdy nedělala.. pořád kolem chodil, nakukoval a říkal ty je děláš nějak jinak než je znám.. no a byl výsledkem naprosto nadšený!! Moc děkuji za úžasný recept.

  4. Jana napsal:

    Dobrý den, Petro,
    tak to jsme si udělaly radost vzájemně :o) Ať vám stále chutná!

  5. Kristýna napsal:

    Výborný recept! Plněné papriky jsem dělala poprvé a to podle Vašeho receptu a byly výborné! Přítelovi moc chutnalo 🙂 děkuji

  6. Jana napsal:

    Zdravím, Kristýno,
    jsem potěšená, a také děkuji. Tohle je vážně podzimní jídlo a dá se perfektně připravit i do mrazicích krabiček. Mám stejnou zkušenost, že chutná zvláště mužům :o)

  7. Saša napsal:

    Všichni doma milujeme plněné papriky, ale jen upečené a s bramborem. Omáčku zkusím, až budu dělat masové kuličky, určitě bude chutnat.

  8. Jana napsal:

    Hezký den, Sašo,
    u nás taky tak, papriky jsou oblíbené. Jdou připravit na sto způsobů, a já už se těším na lečo a další pochoutky. Možná jste objevila zde na blogu i tento recept: https://blog.decodoma.cz/jednorazovy-piknikovy-gril/, plněné papriky dávám též do trouby. Mějte se prima!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.