SEJKORY SE PEČOU PRÁVĚ TEĎ

ZIMA BUDE JEŠTĚ DLOUHÁ. JAK SI ZKRÁTIT ČAS?
19.1.2024
5x SNÍDAŇOVÉ PEČIVO PRO VŠEDNÍ DEN I NA VÍKEND
24.1.2024

Horká bramborová placka v zimě zahřeje ruce i žaludek. Ani se od ní neumastíte, protože sejkory se pečou téměř nasucho.

OBYČEJNĚ, ALE S CHUTÍ I

to je náš nový malý seriál, v němž pro vás nachystáme rychlé večeře pro každý den, kdy nevíte, co vařit a péct. 

Asi víte... sejkory jsou známé bramboráky z našich oblíbených hor Krkonoš. Říkalo se jim sejkory kerkonošské a dělaly se v každé chalupě z brambor uskladněných na zimu a v zimě se taky nejčastěji pekly, protože se připravovaly na tálech rozžhavených kamen. Topilo se, povídalo, ujídalo. Do podobné atmosféry se můžete ponořit i dnes. Sněhu je kolem stavení dost a chuť na bramborové placky se dostaví fofrem. Určitě nebude vadit, když se v rámci pokroku chopíte skvělé palačinkové či lívancové pánve s dokonale nepřilnavým povrchem. Bramboráky se z ní budou sypat jedna dvě.

Rozdíl mezi bramboráky obecnými a sejkorami je v tom, že první jsou nacucané omastkem, povrch mají rustikálnější a často jsou vyšperkované škvarky, uzeným masem apod. Sejkory se oproti tomu pečou zcela bez tuku a tak je můžete považovat za dietnější. Základní recept obsahuje pouze brambory, vejce, sůl a kmín. Brambory se strouhají hodně najemno a protože placky jsou malé, aby se dobře obracely, dělá se vždy větší várka, asi tak jako lívanců. Brambory v mezičase tmavnou a některé odrůdy až zmodrají. Jakmile se do hmoty přidalo vajíčko, snad právě ta barevnost připomínala zbarvení peříček sýkorek. 

Recept, který se dělá u nás doma, je někde na pomezí mezi plackami a tradičním bramborákem, ale neznáte-li, vyzkoušejte. Mnozí k plackám přidávají špetku česneku a stejné koření jako k bramborákům, nasladko se k základnímu receptu přidávají jablečná povidla či švestková klevela. Budu ráda, když se ozve někdo z horského kraje a poví víc.

Příprava: 1 hodina * Získáte: 24 ks placek

  • 1 kg brambor C, oloupaných, jemně nastrouhaných
  • 2 lžičky bramborového škrobu 
  • 30 ml mléka
  • 2 vejce M
  • 1,5 - 2 lžičky soli
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička kmínu, podrceného
  • 2 - 3 stroužky česneku, prolisované
  • 80 - 100 g hladké mouky
  • špek nebo trocha sádla na vymaštění pánve

1. Omyté brambory oloupejte, zvažte a nastrouhejte najemno. Odkládejte je do síta pod nímž je miska pro zachycení tekutiny. Nastrouhanou várku brambor nakonec vymačkejte, tekutinu nechte chvilku odstát.

2. Bramborovou hmotu přesuňte do mísy a přidejte škrob, který se usadil na dně vymačkané tekutiny. Je to viditelná bílá vrstva zbývající po odlití tekutiny. Pokud jste měli málo škrobovou odrůdu brambor, přidejte 2 - 3 lžičky sypkého škrobu. Pak v mléce rozšlehejte vejce a přidejte zbývající ingredience kromě mouky. Hmotu promíchejte a zasypejte moukou podle potřeby. Výsledná hmota by měla být řidší.

3. Rozpalte pánev, vymažte ji špekem nebo velice mírně rozpuštěným sádlem a na každou lívancovou plochu dejte kopeček bramboráku. Pomocí obracečky (nebo jiným šikovným nástrojem) hmotu roztlačte na placku a opékejte 2 - 3 minuty dozlatova. Po obrácení pečte o malou chvilku déle, až budou sejkory propečené. Další várky už se většinou obejdou bez tuku.

Placičky ukládejte na sebe do vyhřáté misky, aby zůstaly vláčné a teplé. Okamžitě konzumujte, ale ještě předtím si je můžete potřít sádlem nebo máslem.

Základem je silnostěnná pánev, na níž se těsto nespálí. Sejkory jsou z jemného těsta, které dokonale přilne. Když je ještě připlácnete (používám k tomu nástroj na šťouchané brambory, což je ideální rovná nerezová plocha s otvory), vytvarují se jedním pohybem a opečou se velice rychle.

  • Brambory - použijte výhradně typ C, který je hodně škrobový. Škrob zde plní funkci pojidla a z brambor ho vyteče poměrně hodně. Máte-li jinou odrůdu brambor, přidejte bramborový škrob v prášku.
  • Mléko - přidává se proto, aby bramborová hmota netmavla. Nemusí ho být mnoho. Připravíte se o sýkory modřinky :o)
  • Omastit či neomastit - Suché sejkory chutnají znamenitě, ale ochutnejte také placičku potřenou přepuštěným máslem nebo sádlem. Vůbec to není špatné.
  • Dochucení - to je zcela na vás. Jak jsem uvedla výše, stačí jen kmín a sůl.
  • Špek - dříve se očištěné tály potíraly špekem, sejkory pak byly ovoněné a k pečicí ploše se nechytaly. Můžete to vyzkoušet i na pánvi.

Kolik čeho dát zjistíte velice snadno - po první várce. Určitě nezůstane jen u ní, a tak další dochucení je na vás. Máte-li mechanický krouhač nebo robot, se strouháním brambor nebude žádná potíž. Přece jen to dá chvíli práce, tak si pořiďte dobré pomocníky. Ať si ke kouřící míse sejkor sednete co nejčastěji!

CO MŮŽETE POTŘEBOVAT

ve své kuchyni

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.