Sirup vonící po šeříku se hodí do limonád i na zmrzlinu. Jaro nám tyto dobroty podává na zlaté dlani.
Stačí jen natáhnout ruce a utrhnout si. Šeříky rostou divoce i v zahradách, zkrášlují parky, lemují cesty. Všude to omamně voní a já si každý rok přeji trochu té vůně někam schovat. Jde to docela krásně - zpracujte ji v kuchyni a zavřete pod víčka. Z čerstvě natrhaného šeříku lze vyrobit sladký sirup, který doopravdy voní po šeříkových silicích. Je to naprosto jednoduché.
Příprava: 45 minut + louhování + 15 min dokončení * ze 2 dílů surovin bude asi ½ l sirupu
Návod přizpůsobte množství šeříkových kvítků; míru uvádím v šálcích, tzn. 1 díl je 1 šálek = 250 ml
1. Šeřík natrhejte v plném květu, neperte ho, jen nechte lehce zavadnout. Během této doby se zbaví hmyzu. Pak kvítky oberte a odměřte. V odměrném šálku je sklepněte, ale nemačkejte.
2. Cukr dejte do kastrolu s vysokým dnem, přilijte část vody a nechte ho pozvolna rozpouštět. Přilijte zbytek vody a zahřejte k bodu varu. Stále míchejte, pak přisypte květy, plamen stáhněte a směs nechte probublávat asi 15 minut. POZN.: Přidáte-li bílý cukr a máte-li tmavý šeřík, sirup se ve výsledku zabarví dorůžova. Použijete-li třtinový cukr (a nakonec i med), sirup bude zlatý jako na fotografii.
3. Pak kastrol přesuňte do chladu, přikryjte poklicí a sirup nechte odpočívat 8-10 hodin. Jemná vůně šeříku se v rozvaru krásně rozvine. Můžete ochutnávat, a jakmile budete vůni cítit, můžete sirup dokončit.
4. Chladný sirup nechte překapat přes pláténko a zbytek květů nakonec vymačkejte. Přidejte citronovou šťávu, a chcete-li i med, a vše můžete ještě přecedit přes papírový filtr. Zceďte do láhví, zazátkujte a uložte do chladu.
Takovéhle vaření se vám bude líbit. Šeříky omamně voní a práce s nimi je spíš potěšením. Budete-li vařit sirup poprvé, určitě si nenecháte ujít radost z toho, že se přiblížíte reklamním fotografiím s nádherně zabarvenou tekutinou od růžové po vínovou. Docílíte toho jednoduše - použijte bílý cukr (neboť hnědý zabarví sirup do karamelova) a ještě si pomozte například několika rozmačkanými kuličkami borůvek nebo šťávou z granátového jablka. Dávám však přednost třtinovému cukru a při dokončení i medu. Chuť šeříkového sirupu je hlubší, ale jeho barva nádherně zlatá.
Vaření sirupu je pastvou pro všechny smysly. Po krátkém provaření bude směs odpočívat, aby v tekutině zůstalo co nejvíc aroma. Během této doby směle ochutnávejte, ať máte jistotu, že šeřík zapracoval, jak očekáváte.
Sirup by bylo správné opatrovat v tmavě zabarvené láhvi. Ale jednak jsem vám ho chtěla představit a pak - v okamžiku, kdy je láhev načatá, uložím ji do chladničky, kde je sirup ve tmě. Ještě jednu inspiraci si z vaření sirupu odnesete. Budete okouzleni nádhernými lila odstíny a sytě fialovými barvami. Možná, že si je s chutí přenesete i do své domácnosti prostřednictvím bytových textilií, nového nádobí či domácích spotřebičů. Více naleznete na našem e-shopu.
Limonádu vytvoříte přidáním perlivé vody, ledu a několika lístečků meduňky. Jemné aroma sirupu se ve vodě naředí, lépe si ho vychutnáte třeba na vanilkové zmrzlině. Pokud jste na sladší alkoholické pití, pak byste měli ochutnat šeříkový sirup v šampaňském!
2 Comments
Děkuji za voňavou inspiraci a moc krásné fotografie. Sirup jsem vařila už loni a byl moc dobrý s nádhernou květinovou chutí.
Paní Hauptmanová,
srdečný dík! Jaro je radostné samo o sobě a tak nás přímo nutí trochu té krásy si schovat na později. Mám to také tak. Mějte se hezky.