NADÝCHANÉ MRAKY NA PLECH

JARO V BOTÁCH
5.3.2020
6 TIPŮ PRO SMYSLUPLNÉ HROMADĚNÍ ZÁSOB
10.3.2020

Milujete věnečky a větrníky? Pak si těsto rozfoukněte po plechu a napečte si celou horu této dobroty.

Nabídnout tento recept uprostřed postního období je trošku nemravné, ale pokud ho neznáte, schovejte si ho na velikonoční svátky. Těm sice vévodí kynutá těsta, ale kdyby se vám zachtělo laskomin z cukrárny, sáhnete po něm.

Recept na mraky byl aktuální v 90. letech minulého století, ale tento sváteční moučník se zapsal do mnoha domácích kuchařek. Možná, že se na něj leckde pozapomnělo, ale stále stojí za hřích. Pamatuji, jak jsem ho tehdy loudila na mojí kolegyni v práci, ale ona mi ho odmítla dát. Takový to byl poklad.

O recept se mileráda rozdělím, určitě si ho oblíbíte. Na rozdíl od speciality, která se peče na Slovensku a říká se jí krémeš, není tento moučník zhotoven z listového těsta, ale peče se z odpalovaného těsta, podobně jako větrníky. Není to nic těžkého. Vždy jsem si říkala, že mraky vznikly tak, že se cukráři nechtělo strkat těsto na větrníky do sáčku s hubičkou a jednoduše ho rozmazal po plechu :o) No, je to vážně rychlejší, a rozhodně se u toho méně upatláte. Všechny pomůcky k pečení naleznete na našem e-shopu.

Odpalované těsto se dokáže vyfouknout - pěkně vznést směrem vzhůru, a tak se z placky v troubě stane něco, co připomíná - možná mraky, možná vlnky nebo pohoří. Nechte se překvapit!

Příprava: 60 minut + opakované chladnutí * Získáte: 24 řezů

Odpalované těsto

  • 250 ml vody
  • 150 ml másla
  • ½ lžičky soli
  • 150 ml hladké mouky, prosáté
  • 6 vajec M

1. krém

  • 500 ml mléka, plnotučného
  • 2 balíčky vanilkového pudinku
  • vanilkový cukr
  • 250 g másla, změklého
  • 100 g moučkového cukru, prosátého
  • 2 lžíce rumu, nemusejí být

2. krém

  • 400 ml smetany, 31%
  • 2 vanilkové cukry

1. Do kastrůlku dejte vodu a zahřejte ji, přidejte máslo rozkrájené na kousky a sůl. Jakmile se máslo rozpustí, plamen stáhněte na minimum a najednou vsypte prosátou mouku. Ihned míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Těsto se začne formovat do hladkého bochánku, který přestane lepit na stěny a odpaluje se i ode dna. Těsto obracejte a míchejte, celkem to trvá 5-7 minut a pak odstavte. Troubu vyhřejte na 200 °C.

2. Těsto přesuňte do šlehací misky, dejte zchladit a během té doby ho několikrát promíchejte. Do vlahého (ne horkého) těsta důkladně zašlehejte vejce - jedno po druhém. Těsto rozdělte na dvě části a každou rozprostřete stěrkou na plech opatřený pečicím papírem. Velikost korpusů by měla být cca 25 × 37 cm. Upečte jeden po druhém. Plech vložte do vyhřáté trouby, po pár minutách teplotu snižte na 180 °C a pečte celkem 20-25 minut. Během pečení troubu neotvírejte, těsto by spadlo. Upečte druhý plech.

3. Mezitím vytvořte pudinkový krém - K varu přiveďte 350 ml mléka, ve zbytku rozmíchejte pudinkové prášky a vanilkový cukr. Směs vlijte do vroucího mléka a za stálého míchání vařte 2 minuty na mírném ohni. Pudink vložte do kastrůlku se studenou vodou a častým mícháním vychlaďte. Do vlahého základu zašlehejte ručním šlehačem střídavě kousky změklého másla a po lžících cukr. Nakonec můžete přidat rum, chcete-li, a hotový krém ještě 3 minuty šlehejte do nadýchané hmoty.

4. Krém rozetřete na spodní korpus a stěrkou uhlaďte do roviny. Nechte 2 hodiny chladit, můžete nechat i do druhého dne. Pak ušlehejte smetany s vanilkovými cukry do pevné šlehačky a natřete na základ. Horní korpus rozkrájejte na čtverce velké 6 × 6 cm a sestavte těsně vedle sebe na základ s krémy. Nechte hodinu chladit.

Řezy rozkrájejte v souladu s horním nakrájeným korpusem, jemně poprašte cukrem a vychlazené podávejte.

1. vrstva krému - V okamžiku, kdy máte upečené oba korpusy z odpalovaného těsta, vyberte na spodní pozici ten, který je méně plastický. Dokonce se doporučuje po upečení ještě horkou placku přikrýt utěrkou a zmáčknout. Nedělám to, je mi jedno, zda mám později mraky všelijak křivolaké. Krémy je srovnáte do něčeho, čemu se dá s trochou fantazie říkat rovina. O tom, jak moc se vám korpusy zvlní, rozhodnou dva faktory - je to výška těsta, mělo by být opravdu nizoučké, protože dobře vyskočí, a pak záleží na tom, jak těsto urovnáte; vždy uhladím do roviny těsto pro spodní korpus a pro horní je rozmažu jak mě napadne. První vrstvu krému tvoří uvařený pudink zjemněný máslem, můžete do něj přidat i trošku rumu. Na tom není nic složitého, jen pak dejte celý plech do ledničky a krém nechte pořádně vychladit, než na něj přijde další vrstva. Ideální je, když si práci rozložíte do dvou dnů.

2. vrstva krému - Druhý krém tvoří našlehaná smetana. Ztužovač nepoužívám, určitě by byl celek pevnější, ale ovlivní chuť smetany a to by byla škoda. Na řádně vychlazenou pudinkovou základnu navršte našlehanou smetanu obsahující 31-33 % tuku a urovnejte do roviny. Nyní použijte důležitý trik - aby hotové kostky byly skutečně hranaté, je třeba už teď horní korpus rozkrájet na jednotlivé porce. Čtverce pak uložte těsně vedle sebe na připravený základ s krémy. Takto nechte znovu celý plech vychladit, alespoň hodinku, a nakonec ve shodě s čtverci mraky rozkrájejte. Jde to dobře, jen si po každém řezu utřete nůž do papírové utěrky.

Horní korpus jen lehce poprašte cukrem a řezy ihned podávejte, dokud jsou vychlazené. Mraky nejsou příliš sladké, takže si trošku cukru můžete dovolit. Celkový dojem lze doladit slaným karamelem, ale to už jste se svými mraky doslova v nebi...

14 Comments

  1. Nadýchané mraky na plech napsal:

    Moc hezké.

  2. Jana napsal:

    Děkuji mockrát. Hlavně vyzkoušejte, řezy jsou zrovna tak dobré :o)

  3. Nadýchané mraky na plech napsal:

    Výborne napísaný recept a koláčik vyzerá fantasticky! Určite vyskúšam. Ďakujem ☺.

  4. Jana napsal:

    Hezký den,
    rádo se stalo :o) Je to taková variace na krémeš, který rovněž miluji. Hezké jaro přeji!

  5. Bouřkové mraky. napsal:

    Tak nádherně vysoké mraky jsem z jiných receptů nikdy neměla. A krásně se pracuje dle návodu.na oslavu narozenin se moc povedly.díky.Ivana

  6. Jana napsal:

    Zdravím, Ivano,
    tak to jsem moc ráda, a přeji šťastné narozeniny :o)

  7. sladké napsal:

    mám vyzkoušeno

  8. Jana napsal:

    …to je prima, přeji dobrou chuť zase na příště! :o)

  9. Lenka napsal:

    Miluju tyhle řezy, ale netroufám si určitě bych to zkazila. Ale ten obrázek no úplně tu slintám a závidím

  10. Jana napsal:

    Milá Lenko,
    nic nezkazíte, nebojte se. Jakkoli jsou řezy šišaté, tím lépe. Důležité je nechat je před krájením vychladit a pak použijte ten cukrářský trik (jako např. u krémeše), že si horní placku rozkrájíte předem, a pak řezy dokrájíte podle rastru. Díky, a přeji vám hodně zdaru a krásné Vánoce!

  11. Katka napsal:

    Dobrý den, můžu se zeptat? Když pečete jednotlivé korpusy, tak po upečení je necháte ještě v troubě a nebo hned vyndáte? Párkrát se mi totiž stalo, že už jsem je měla upečené, vyndala jsem je a spadly. 🙁
    Moc děkuji. Jinak chuťové jsou fantastické, ještě vyladit tento nešvar. 🙂

  12. Jana napsal:

    Dobrý den, Katko,
    korpusy jdou hned z trouby ven. Peču jeden po druhém, takže s druhým vždy spěchám. Je důležité, aby těsto šlo do vyhřáté trouby na 200 °C, pak teplotu snížím, pro druhý plech zase zvýším. Každá trouba peče malinko jinak, zkuste prodloužit dobu pečení o nějakou minutku, aby se vám těsto dobře propeklo, pak by spadnout nemělo. Držím vám palce!

  13. MAru napsal:

    je možné místo odpalovaného těsta použít listové těsto?? Děkuji za odpověď

  14. Jana napsal:

    Zdravím, Maru,
    vyzkoušejte i listové těsto. Budete potřebovat 500 g balení, rozdělte ho na dva díly a každou placku upečte zvlášť při teplotě 200 °C asi 10-15 minut. Asi bych si horní díl také rozkrájela na čtverce, aby byly porce úhledné, i když listové těsto se lépe provlhčí. Hotový dezert dejte vychladit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.