Jemně perlivá limonáda, která se vyrábí z bezu černého (Sambucus nigra), je skvělý a osvěžující nápoj, nemluvě o zdraví prospěšných látkách, které tato mohutná bylina obsahuje. Zvláště v dnešních vedrech by byl nápoj přímo fantastický. Jenomže, na mnoha místech bezy teprve rozkvétají…
Zmíněné květové víno se přirovnává k sektu, protože bezinky obsahují přírodní divoké kvasinky, díky nimž nápoj zkvasí. Do nápoje tedy není třeba přidávat kvasinky, ani sušené kvasnice, i když to mnozí dělají. Alkoholu bude v nápoji jako šafránu, zato bezové květy nápoj ochutí, a určitě víte, jak lahodný je třeba bezinkový sirup. Podáte-li šampaňské v náležitě vychlazené karafě a ve správných sklenkách, asociace vykonají své.
Dnes mám pro vás něco neobvyklého. Zatímco se snažím předkládat vám prověřené a vyzkoušené postupy i receptury, nyní jsem měla na výběr – buď celý proces s fotografem Honzou nafotit, a ukázat vám výsledek s tím, že už si bezinky možná nenaložíte (doba zrání sektu je totiž 14 dní), anebo – čemuž jsme dali přednost, dáme se do toho, a když to všechno dobře dopadne (a nebudeme muset malovat), článek doplníme pokračováním s finálními fotkami. Takto máte šanci jít s námi do toho; alespoň kolem Prahy bezy právě startují!
BEZINKOVÉ ŠAMPAŇSKÉ
Příprava: 24 hodin + 14 dní zrání * Získáte: 4 l květového vína
1. den
1. Cukr rozdělte do obou láhví, případně vhoďte do kbelíku, budete-li květy namáčet tam. Uvařte 4 l vody a vařicí ji nalijte na cukr. Láhve přikryjte a nechte vychladnout.
2. Mezitím si prohlédněte hlavičky květů a zbavte je hmyzu, ale neperte je. Pak je přidejte do promíchaného cukrového roztoku, přidejte plátky citronu, vymačkanou šťávu a ocet, láhve přikryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin odležet. Láhve ponechte v kuchyni, nemusí být v chladu, ale nedávejte je na přímé slunce.
2. den
1. Připravte si sterilizovaný kbelík a přes velmi jemné sítko nebo přes jemné plátýnko tekutinu slijte. Květy zachyťte do plátna a dobře vyždímejte do základu.
2. Pomocí trychtýře a naběračky přelijte víno do sterilizovaných PET láhví. V hrdle ponechte asi 2 cm volného místa. Láhve uzavřete a dejte do temna a chladna uležet na 14 dní. Láhve každý den kontrolujte a pokaždé upusťte trošku nahromaděného plynu, aby nedošlo k jejich nafouknutí.
Po uplynutí uvedené doby nápoj podávejte vychlazený. Stále ho uchovávejte v temnu a v chladu. Víno spotřebujte během 2-3 měsíců.
Od 12. června si můžete přečíst pokračování – Bezinkové šampaňské II
Tak, zatím se mi veškerá alchymie moc líbila. Květy voní, citrony též, takže se těším na výsledek. Jako u všeho je zde nutná čistota. Připomenu tedy ještě zásady sterilizace:
TROUBA – nástroje, i sklo dobře umyjte a pak asi 20 min sušte v troubě vyhřáté na 140 °C, PET láhve prověříme!
VODNÍ LÁZEŇ – předměty (tedy, co se vejde do vašeho hrnce) vložte do vody a pomalu ji přiveďte k varu, pak hrnec odstavte a vše ponechte pod hladinou, dokud sklenice či nástroje nebudete potřebovat
Troška o bezu
4 Comments
Přečetla jsem si všechny Vaše komentáře. Hledám totiž recept na bezinkovou limonádu. Když už jsem ho měla na dosah ruky, zjistila jsem , že píšete o limonádě z květu černého bezu a tudíž o bezové limonádě a bezovém víně. Bezinky jsou plody bezu, černé kuličky, které se sklízejí právě teď – září říjen. Nemáte recept, prosím, i na tyto plody? Likér už odpočívá v chladnu, sušené plody ve voděodolné sklenici, ale tu limonádu nemohu najít. Děkuji.
Dobrý den, paní Vlasto,
to je mi líto, že jsem Vás zavedla mimo s uvedeným názvem. Ale protože název “bezinka” je lidově zaužíván pro pojmenování celého keře, a lidé ho krajově znají, použila jsem ho. O bezu černém mám hodně načteno z knížek a úvah o lidovém léčitelství, a pojmenování keře – bezinka, je velice časté a takové milejší.
S bobulemi bych vám moc ráda pomohla, ale letos sama přijdu o zavařování. Jsem dlouhodobě na léčení mimo domov, a recept je tam. Vynahradím Vám to pak nějakými podzimními laskominami :o)
nevíte co s likerem z černého bezu který zkvasil?dá se stím ještě něco dělat?
Jasně Jančo, vylij to do hajzlu a nezahrávej si se zdravím. Čus!