BEZINKOVÉ ŠAMPAŇSKÉ I / ZDÁRNĚ NALOŽENO

MOTÝLÍ UBROUSEK A KRÉM KINDER BUENO
26.5.2017
6 POZVÁNEK NA DEN DĚTÍ
30.5.2017

bylinky_02

Jemně perlivá limonáda, která se vyrábí z bezu černého (Sambucus nigra), je skvělý a osvěžující nápoj, nemluvě o zdraví prospěšných látkách, které tato mohutná bylina obsahuje. Zvláště v dnešních vedrech by byl nápoj přímo fantastický. Jenomže, na mnoha místech bezy teprve rozkvétají…

Zmíněné květové víno se přirovnává k sektu, protože bezinky obsahují přírodní divoké kvasinky, díky nimž nápoj zkvasí. Do nápoje tedy není třeba přidávat kvasinky, ani sušené kvasnice, i když to mnozí dělají. Alkoholu bude v nápoji jako šafránu, zato bezové květy nápoj ochutí, a určitě víte, jak lahodný je třeba bezinkový sirup. Podáte-li šampaňské v náležitě vychlazené karafě a ve správných sklenkách, asociace vykonají své.

Dnes mám pro vás něco neobvyklého. Zatímco se snažím předkládat vám prověřené a vyzkoušené postupy i receptury, nyní jsem měla na výběr – buď celý proces s fotografem Honzou nafotit, a ukázat vám výsledek s tím, že už si bezinky možná nenaložíte (doba zrání sektu je totiž 14 dní), anebo – čemuž jsme dali přednost, dáme se do toho, a když to všechno dobře dopadne (a nebudeme muset malovat), článek doplníme pokračováním s finálními fotkami. Takto máte šanci jít s námi do toho; alespoň kolem Prahy bezy právě startují!


BEZINKOVÉ ŠAMPAŇSKÉ

Příprava: 24 hodin + 14 dní zrání * Získáte: 4 l květového vína

  • 4 l vařicí vody
  • 630 g nerafinovaného třtinového cukru
  • 6 velkých bezových květů, nejlépe trhaných po ránu
  • 1 bio citron nakrájený na plátky
  • 1 běžný citron na šťávu
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 2 dvoulitrové láhve, případně kbelík
  • utěrka
  • trychtýř
  • velmi jemné sítko
  • 4 litrové sterilizované PET láhve

1. den

1. Cukr rozdělte do obou láhví, případně vhoďte do kbelíku, budete-li květy namáčet tam. Uvařte 4 l vody a vařicí ji nalijte na cukr. Láhve přikryjte a nechte vychladnout.

2. Mezitím si prohlédněte hlavičky květů a zbavte je hmyzu, ale neperte je. Pak je přidejte do promíchaného cukrového roztoku, přidejte plátky citronu, vymačkanou šťávu a ocet, láhve přikryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin odležet. Láhve ponechte v kuchyni, nemusí být v chladu, ale nedávejte je na přímé slunce.

2. den

1. Připravte si sterilizovaný kbelík a přes velmi jemné sítko nebo přes jemné plátýnko tekutinu slijte. Květy zachyťte do plátna a dobře vyždímejte do základu.

2. Pomocí trychtýře a naběračky přelijte víno do sterilizovaných PET láhví. V hrdle ponechte asi 2 cm volného místa. Láhve uzavřete a dejte do temna a chladna uležet na 14 dní. Láhve každý den kontrolujte a pokaždé upusťte trošku nahromaděného plynu, aby nedošlo k jejich nafouknutí.

Po uplynutí uvedené doby nápoj podávejte vychlazený. Stále ho uchovávejte v temnu a v chladu. Víno spotřebujte během 2-3 měsíců.

Od 12. června si můžete přečíst pokračování – Bezinkové šampaňské II

002

Tak, zatím se mi veškerá alchymie moc líbila. Květy voní, citrony též, takže se těším na výsledek. Jako u všeho je zde nutná čistota. Připomenu tedy ještě zásady sterilizace:

TROUBA – nástroje, i sklo dobře umyjte a pak asi 20 min sušte v troubě vyhřáté na 140 °C, PET láhve prověříme!

  • PET láhve prověřeny, do trouby je nedávejte; jsou testovány na určitá maxima, k nimž může výjimečně dojít při přepravě nebo nesprávném uložení zboží, nicméně tento způsob sterilizace v domácnosti vhodný není

VODNÍ LÁZEŇ – předměty (tedy, co se vejde do vašeho hrnce) vložte do vody a pomalu ji přiveďte k varu, pak hrnec odstavte a vše ponechte pod hladinou, dokud sklenice či nástroje nebudete potřebovat

Troška o bezu

  • Já si jen pamatuji pořekadlo z dětství: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni!“ A pak to, že se z mladých větviček bezu vyráběly flétničky.
  • Této kouzelné léčivce byla přisuzována magická moc. Legendy vyprávějí, že košťata čarodějnic byla umotaná právě z bezového dřeva. Kočí třeba mívali z tohoto dřeva bič, prý se pak neplašili koně. 
  • Kromě bílého květového vína se z bezu připravuje i červené bezové víno nebo likér, ovšem z jeho zralých černých bobulí. Ty se dávají i do chutných zákusků – k tomu bych se mohla vrátit, až dozrají. Připomeňte mi to…
  • Bezové květy i bobule se používají pro tišení příznaků chřipky a nachlazení. Odvary i sirupy, které koupíte v lékárně, pomáhají od horečky i od zahlenění a výrazně posilují imunitní systém. 
  • Šťáva z bobulí obsahuje hodně vitamínu A a C. 
  • Ještě musím připomenout, že keře významně odpuzují komáry a jinou havěť. Bez černý by měl být na každé zahrádce, protože vás ochrání před klíšťaty, a to je v dnešní době zvlášť příznivé!

bylinky_02

3 Komentáře

  1. Vlasta napsal:

    Přečetla jsem si všechny Vaše komentáře. Hledám totiž recept na bezinkovou limonádu. Když už jsem ho měla na dosah ruky, zjistila jsem , že píšete o limonádě z květu černého bezu a tudíž o bezové limonádě a bezovém víně. Bezinky jsou plody bezu, černé kuličky, které se sklízejí právě teď – září říjen. Nemáte recept, prosím, i na tyto plody? Likér už odpočívá v chladnu, sušené plody ve voděodolné sklenici, ale tu limonádu nemohu najít. Děkuji.

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Vlasto,
    to je mi líto, že jsem Vás zavedla mimo s uvedeným názvem. Ale protože název „bezinka“ je lidově zaužíván pro pojmenování celého keře, a lidé ho krajově znají, použila jsem ho. O bezu černém mám hodně načteno z knížek a úvah o lidovém léčitelství, a pojmenování keře – bezinka, je velice časté a takové milejší.
    S bobulemi bych vám moc ráda pomohla, ale letos sama přijdu o zavařování. Jsem dlouhodobě na léčení mimo domov, a recept je tam. Vynahradím Vám to pak nějakými podzimními laskominami :o)

  3. Jana Hodačová napsal:

    nevíte co s likerem z černého bezu který zkvasil?dá se stím ještě něco dělat?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *