KUŘE HULI HULI

CIABATTA S PŘÍCHUTĚMI
DOMÁCÍ CIABATTA: SNADNÝ RECEPT NA KŘUPAVÝ ITALSKÝ CHLÉB
25.6.2025
POTAHY NA SEDAČKU: RYCHLÁ A JEDNODUCHÁ PROMĚNA OBÝVACÍHO POKOJE
POTAHY NA SEDAČKU: RYCHLÁ A JEDNODUCHÁ PROMĚNA OBÝVACÍHO POKOJE
1.7.2025

Léto – období grilovaček a setkání se svými blízkými pod širým nebem, které svou atmosférou nemá obdoby. I proto letní grilování milujeme. A co také milujeme, jsou samozřejmě pokrmy, které na grilu připravujeme. Zkuste kuře na exotický způsob – zkuste havajské kuře huli huli.

Havajské kuře huli huli spojuje zdánlivě neslučitelné ingredience, jako například ananasový džus a sójovou omáčku, nebo kečup a sójovou omáčku. Přesto jde o vydařené jídlo, na které budete vy i vaše návštěva jistě rádi dlouho vzpomínat. Jako příloha se tradičně podává jasmínová rýže, ale nic proti vašemu gustu – maso můžete podávat i s jiným typem přílohy – například s různými druhy salátů, pečivem, pečenou bramborou a zakysanou smetanou nebo s grilovanou zeleninou.

Grilované kuře huli huli

HAVAJSKÉ KUŘE HULI HULI

Ingredience na 2 porce:

Doba přípravy: 20 minut
Doba tepelné úpravy: cca 10 minut

2 kuřecí prsa

60 g kečupu

50 ml ananasové šťávy

1 lžíce sójové omáčky

2 lžičky třtinového cukru

1 lžička nastrouhaného zázvoru

2 stroužky česneku

1 lžička jablečného octa

1 lžička sezamového nebo jiného oleje + trochu navíc.

Suroviny na kuře huli huli

Nebojte se neobvyklých chuťových kombinací

Postup přípravy: 

  1. Z kuřecího masa odřízněte drobný spodní díl. Poté seřízněte v nejsilnější části. Můžete překrojit i na menší kusy – lépe a rychleji se ogrilují.
  2. V misce promíchejte kečup, ananasovou šťávu, sójovou omáčku, cukr, zázvor, prolisovaný česnek, ocet a olej. Polovinu směsi odeberte do skleničky a uložte do lednice.
  3. Maso ponořte do marinády. Mísu zakryjte a nechte přes noc marinovat.
  4. Namarinované maso ogrilujte z obou stran. Před tím, než stáhnete z grilu, potřete trochou odložené marinády, ještě krátce opečte a zbytek směsi můžete použít k podávání. Pokrm se totiž tradičně podává s jasmínovou rýží – tudíž se omáčka navíc hodí. Pokud nezamýšlíte podávat maso s rýží, ale jinou přílohou, můžete všechnu marinádu využít na větší množství masa a není třeba odkládat část stranou.
Marinování kuře huli huli

Skleněná mísa s dobře těsnícím víčkem je na marinování ideální

Nejlepší marináda na grilování

Pokud chcete vaše grilování posunout na vyšší úroveň, marináda je klíč. Dobře zvolená marináda maso nejen ochutí, ale také změkčí a udělá šťavnatějším. Pro marinování jsou skleněné misky ideální. Díky dokonalému těsnění nemusíte mít strach, že se pachy přenesou do zbytku lednice. Navíc se také dobře přenáší na místo, kde chcete grilovat. Vyhýbejte se kovovým miskám, které mohou reagovat s kyselými složkami marinády. Ideální doba marinování je přes noc, ale někdy postačí i 30 minut. Pokud chcete pak zbylou marinádu použít, nezapomeňte ji převařit.

Pro marinování jsou skleněné misky ideální. Díky dokonalému těsnění nemusíte mít strach, že se pachy přenesou do zbytku lednice. Navíc se také dobře přenáší na místo, kde chcete grilovat. Vyhýbejte se kovovým miskám, které mohou reagovat s kyselými složkami marinády. 

A teď už jen výběr těch nejlepších marinád, které zaručeně zabodují u každého grilovacího stolu.

 

  1. Medovo-hořčičná marináda na vepřové i kuře

Sladká, ale zároveň pikantní – ideální pro kuřecí prsa, vepřové kotlety nebo i zeleninu.

Ingredience:

  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl, pepř podle chuti

 

  1. Pivní marináda na hovězí a vepřové maso

Pivo krásně zkřehčí maso a dodá mu jemně karamelový tón. Skvělá na žebra, hovězí flank steak nebo vepřová žebírka.

Ingredience:

  • 200 ml tmavého piva
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • Čerstvě mletý pepř

 

  1. Bylinkovo-citronová marináda na ryby a kuře

Lehká a svěží varianta, která nechá vyniknout přirozenou chuť masa nebo ryby.

Ingredience:

  • Šťáva a kůra z 1 citronu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • Čerstvý tymián, rozmarýn, petržel
  • Sůl a pepř

 

  1. Asijská sójovo-sezamová marináda na vše

Vynikající na kuřecí špízy, tofu, ale i hovězí nudličky.

Ingredience:

  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička medu
  • Strouhaný zázvor a česnek
  • Sezamová semínka na posypání

 

5. Česká česneková marináda na krkovičku

Tahle marináda je voňavá, pikantní, jednoduchá a osvědčená – ideální pro vepřovou krkovičku, ale skvěle funguje i na žebírka nebo kuřecí stehna.

Ingredience:

  • 4 stroužky česneku (ideálně prolisované)
  • 3 lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 2 lžičky grilovacího koření (klasické směsi s paprikou, kmínem, pepřem)
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky (volitelně)
  • 1 lžička sušeného tymiánu nebo majoránky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička medu nebo lžička hořčice (pro jemné zjemnění chuti)
  • 1 lžíce piva (volitelně – změkčí maso a dodá chuť)

V čem marinovat maso

Grilovačku skvěle doplní různé omáčky a chutney. Tady jsou naše tři nejoblíbenější.

Patří mezi ně domácí kořeněný kečup, který si poradí s úrodou rajčat. Oblíbili jsme si i domácí ajvar z pečených paprik. A trochu netradiční, domácí sladká chilli omáčka. Připravili jsme pro vás recepty krok za krokem.
 

PŘIPRAVILA PRO VÁS

Martina

ze Zdravě živená


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *