AJVAR Z ČERSTVĚ DOZRÁLÝCH PAPRIK

STUDENÁ PODLAHA V KUCHYNI? ŘEŠENÍ JE NĚKOLIK – A ZA PÁR KORUN
16.8.2023
5x TIP DO LOŽNICE: OD SPANÍ PO ÚKLID
18.8.2023

Světová kuchyně u nás v mnoha ohledech zdomácněla. Více cestujeme, ochutnáváme, a vedle kulinářských poznatků si přivážíme i recepty. Třeba na výtečnou paprikovou pastu.

Ajvar je rozmixovaná pasta (chcete-li omáčka či pomazánka) z pečených paprik, lilku, česneku a chilli. Pochází ze srbské kuchyně a dokonce se nazývá „srbským zeleninovým kaviárem”. Hustá nadýchaná pasta se nejčastěji maže na čerstvý chléb, ale podává se i k masu a rybám jako příloha, nebo místo zeleninového salátu. V balkánských zemích je ajvar součástí zdravé zimní stravy, takže je jasné, že i my zde máme perfektní téma k nakládání.

Základem jsou masité papriky - rohaté, které jdou dobře loupat. Nejprve se musí upéct, ugrilovat, pak zapařit, aby slupka šla lépe dolů a spolu s ostatní zeleninou, a dochucujícími ingrediencemi, nasekat. Zápolila jsem se sladkými paprikami i se špičatými, abych namíchala více chutí. U kapií je třeba si při odstranění slupky pomoci nožem, ale jde to dobře. S nakládáním se čeká na čerstvě sklizené papriky, které mají sladkou a šťavnatou chuť. Čím lepší vklad, tím lepší výsledek, to je jasné. Špetku štiplavosti jim můžete dodat přidáním chilli nebo feferonkami. 

Příprava: 50 minut * Získáte: 3 skleničky

  • 5 paprik - mix červených druhů
  • ½ středně velkého lilku / 1 malý
  • 1 - 2 feferonky, nakládané
  • 5 stroužků česneku
  • 8 lžic olivového oleje
  • 2 lžičky vinného octa
  • 1 lžička citronu
  • ½ lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř

1. Troubu zapněte na 240 °C v režimu gril. Omyté a osušené papriky a lilek rozdělte na menší kusy, z paprik odstraňte semínka. Uložte je na plech a dejte pod gril. Po 10 minutách by se na slupce měly tvořit puchýře. Plech vyjměte, zeleninu přikryjte namočenou a vyždímanou utěrkou a nechte vychladnout.

2. Papriky i lilek oloupejte a vložte do větší misky. Přidejte rozkrájené feferonky, rozmačkané stroužky česneku a vše promíchejte. Na pánev dejte olej a zahřejte ho. Přidejte zeleninu, nechte ji na mírném ohni dusit, až trochu zhoustne. Během míchání ji dochuťte octem, citronem, solí a pepřem. Máte-li potřebu, přidejte cukr. Ajvar znovu přesuňte do misky a pomocí ponorného mixéru krátkými pulzy nasekejte na hrubé kousky.

3. Ještě teplou pastou naplňte vypařené a sterilizované sklenice. Pevně je uzavřete víčky a nechte vychladnout. Po otevření nechte sklenici v lednici a v krátké době spotřebujte. 

Chuť vyzrálých paprik ovlivní celý výsledek. Recept na ajvar má samozřejmě spoustu místních podob - někdo přidává cukr, používá slunečnicový olej, přimíchat lze cibuli i malý poměr zelených paprik. Ochutnejte napoprvé, a zkoušejte. V žádném případě však neřeknete, že vám nechutnalo. Tahle dobrota si vás získá jako každého.

Lilek a masité papriky po grilování elegantně sloupnete. Pokud jste to už někdy dělali, víte, že se nemáte lekat toho, že slupka místy až zčerná. Dužnina je pod bublinkami spálenin nedotčená. Použijete-li i sladké kapie, doporučuji dužninu od slupky shrnout nožem. Je důležité, aby se zelenina po vyndání z trouby zapařila pod vlhkou utěrkou. Pak to jde samo. 

NA ZIMU: Pokud si chcete ajvar připravit ve velkém, naplněné sklenice vložte do trouby nastavené na teplotu 100 °C a ponechte je otevřené. Když povrch mírně zavadne, vysuší se, vytvoří přirozenou bariéru proti bakteriím. Pak sklenice uzavřete víčky, troubu vypněte a nechte je tam do vychladnutí. Ajvar uchovejte na tmavém, chladném místě.

Ajvar nádherně voní, až se sbíhají sliny. Uděláte si ho jednou, už ho budete připravovat pravidelně. Alespoň u nás doma se opravdu neohřeje. Stačí kus kváskového chleba, a zdravá večeře babího léta je na stole...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.