LÉČIVÝ SMRKOVÝ MED

CO VŠECHNO UMYJE VAŠE MYČKA
16.6.2021
REBARBOROVÝ KOLÁČ S MARCIPÁNEM
21.6.2021

O léčivých smrkových výhoncích se mluví jako o zázračném prostředku na celou řadu neduhů. Znali ho už naši předkové.

Pro cenný poklad si na jaře můžete zajít do lesa. Čerstvé výhonky smrků, ale také jedlí, modřínů a borovic, obsahují léčivé silice, jejichž účinky jsou známé po staletí. Sbírají se převážně v květnu, kdy jsou ještě malé a měkké. Záleží na oblasti, v níž bydlíte. Délka výhonků by měla dosahovat maximálně 4-5 cm. Recept na med vám předkládám poměrně pozdě, ale v souvislosti s letošními omezeními jsem se v přírodě pohybovala minimálně. Výhonky je samozřejmě zapotřebí získat v krajině, co nejvíce vzdálené od civilizačních vymožeností.

Ale nasbírala jsem. Ještě minulý týden jsem si přinesla potřebné množství maličkých přírůstků a stromkům náležitě poděkovala. Přírůstky opatrně odstřihněte zahradnickými nůžkami, nejlépe z několika stromů, a v dávce, která stačí pro přípravu 4 malých skleniček. Je to medicína na zlé časy, takže v rodině úplně stačí. Je třeba být ohleduplný k přírodě. 

abeceda_zdravi_03

S - JAKO SMRKOVÉ SILICE

světlezelené výhonky smrků rozradostňují pohled na jarní les, z přírůstků lze získat řadu zdraví prospěšných látek

Na severní polokouli roste celkem asi 40 druhů smrků. V našich končinách je původní pouze smrk ztepilý. Dorůstá výšek 40-60 m. Každoroční přírůstky na jaře září jásavou zelenožlutou barvou. Jsou měkké a poddajné, a obsahují vysoký podíl vitaminu C, který významně posiluje imunitní systém, tak i léčivých silic tlumících kašel.

Naši předkové dokázali z přírody využít naprosto vše. Ze smrků zpracovávali:

  • pupeny - tepelně upravené pro výrobu čaje bohatého na vitamin C
  • šišky - jejichž vnitřní část je sladká a sirupovitá
  • pryskyřici - z níž se vyráběl terpentýn
  • jehličí - pro léčivé účinky při dýchacích potížích, k ošetření ran i na problémy s pletí

Terpentýnové silice, které obsahuje jehličí a šišky, uvolňují dýchací cesty, pomáhají rozpouštění hlenů a vykašlávání, tiší bolesti kloubů, svalů. Jehličí působí antibakteriálně, takže výluhy fungují jako účinná kloktadla a při inhalacích. Pozor při astmatu, jako vždy platí, že než se pustíte do lidového léčitelství, poraďte se se svým lékařem.

Výhonky naložené do 40% alkoholu fungují jako mazání na namožené svaly. Tinktura pomáhá při revmatoidní artritidě. Použijte asi 2 hrsti výhonků a ponořené v čistém alkoholu je uchovejte na slunném místě po dobu 1-2 měsíců. Poté sceďte.

Smrkový ocet prokrvuje vlasové kořínky. Stačí když jehličí naložíte na 14 dní do kvalitního jablečného octa. Láhev často protřepejte, poté sceďte a ponechejte na chladném a temném místě.

Masážní olej uleví bolavým kloubům. Výhonky naložte nejlépe do olivového oleje. 

Příprava: 1 hodina + naložení * Získáte: 3-4 malé sklenice

  • 200 g smrkových výhonků 3-4 cm dlouhých
  • 1 l vody, pramenité, nechlorované
  • 1 bio citron
  • 1 kg bílého krupicového cukru

1. Výhonky vložte do hrnce, zalijte je 1 l pramenité vody, přikryjte poklicí a nechte 2 dny v lednici.

2. Pak hrnec přesuňte na plotnu, přidejte 1 citron i s kůrou nakrájený na kolečka, a vše nechte od bodu varu 15 minut čile probublávat.

3. Počkejte až směs trochu zchladne a šťávu sceďte. Zbytek výhonků vymačkejte. Šťáva bude zprvu bělavá, teprve s cukrem se zabarví. Dejte ji do hrnce a přidejte cukr.

4. Cukr dokonale rozpusťte a za stálého míchání šťávu svařte. Díky cukru zežloutne a postupem se zbarví do odstínu sytého jantaru. Vařte asi 45 minut, nepříliš zprudka. Med začne krásně houstnout, počítejte s tím, že po vychladnutí ještě více zpevní. Nevařte déle, aby zkaramelizovaný cukr nepřehlušil chuť smrkových silic.

5. Horký med nalijte do vypařených sklenic, zavíčkujte a nechte 15 minut dnem vzhůru.

Léčivý dar stromů přijmete jen tím, že pod nimi můžete pobývat, dotýkat se jejich kůry, vnímat omamnou vůni lesa. Právě tyto kousky jehličí jsem si schovala na zimu pod víčky. 

Smrky obírám opatrně, vždy jen pár kousků z každé větvičky. Je fakt, že jich mám několik na parcele zahrady, jen letos jsem se tam nedostala včas. Měkké výhonky zaliju čistou pramenitou vodou a nechám přírodu udělat, co umí. Po dvou dnech v lednici z nich bude úžasný med.

V okamžiku, kdy výhonky scedíte, získáte bělavě zabarvenou šťávu, která se při vaření s cukrem začne zbarvovat do zlatohnědé barvy. Výsledkem bude med jak od lesních včel. Teď přijde to nejhezčí - vaření medu. Užijete si neskutečně krásné vůně. Vařila jsem přesně 45 minut a k přesunu medu do skleniček jsem použila stěrku, aby ani kapka nezůstala nazmar. Vařím v hrncích s keramickým povrchem, na něž nedám dopustit. Nic se v nich nepřichytne.

Když med necháte vychladnout, ještě více zpevní a bude nádherně hustý. Mlsejte ho po lžičkách nebo ho přidejte dětem na pečivo s máslem. Hodně jim chutná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.