SIRUP Z RÝMOVNÍKU PROTI NACHLAZENÍ

MIKROPLYŠ JE NA ZIMU TO PRAVÉ
9.1.2019
SUŠENÉ JABLEČNÉ SUŠENKY S MANDLEMI A LNĚNÝM SEMÍNKEM
14.1.2019

Vlastnoručně vyrobená medicína funguje dvojnásobně. Většinou ji totiž užíváme včas a tak působí preventivně, a když už na nás něco leze, pak jí mnohdy věříme víc než práškům.

Vyzkoušejte blahodárný sirup z rýmovníku. Pokud tuhle báječnou bylinku pěstujete (ona se tak skutečně jmenuje; řadu informací naleznete ZDE), pak už máte zkušenosti s tím, že výtečně pomáhá při nachlazení a bolestech v krku, při problémech s ekzémy a drobnmi poraněními, při stresu i detoxikaci organizmu. Je to dužnatá rostlina z čeledi hluchavkovitých, s křehkými chlupatými listy. Kvete drobnými kvítky a v domácích podmínkách se jí výborně daří. Při úplně běžném zacházení se vám ochotně rozroste do úctyhodných rozměrů a brzy začnete zásobovat své okolí nejen sazeničkami, ale i dobrými radami, jako já :o) Většinu z nich jsem načerpala od paní Miluše (viz původní článek), podle níž jsem také vyzkoušela účinné recepty.

Variaci na jeden z nich nabízím, aby se vám bacily letos vyhnuly obloukem. V květinářství v naší ulici právě dnes rýmovník nabízeli. Poohlédněte se kolem sebe, určitě rostlinu seženete. V tuto dobu vyráží novými výhonky, které je třeba zkrátit, aby se rostlina rozkošatěla. V žádném případě se nemusíte bát, že jí ublížíte. Rýmovník je nezmar, kterému vadí jen přemíra zalévání. Určitě vám bude dělat samou radost a tak si bylinných čajů užijete nejenom v zimní sezoně.

004

SIRUP Z RÝMOVNÍKU

Příprava: 2 dny * Získáte: cca 1 l sirupu

  • 35 velkých listů z rýmovníku
  • 70 g sušených brusinek
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 1 l vroucí vody
  • 1 kg třtinového cukru

1. Listy rýmovníku omyjte, jemně polámejte, aby uvolnily co nejvíce aroma a účinných silic, a vložte je do většího hrnce. Přidejte sušené brusinky, pomeranč a citron bez kůry, oboje nakrájené na kolečka. Vše zalijte litrem vroucí vody a směs nechte vychladnout. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte v chladu do druhého dne.

2. Druhý den obsah zceďte, ovoce i lístky ještě promačkejte a dejte stranou. Do šťávy přidejte třtinový cukr, dokonale ho rozpusťte a na mírném plameni směs nechte táhnout zhruba 1,5 hodiny. Občas zamíchejte. Po této době už sirup začíná houstnout. Podle potřeby ho nechte ještě asi 20 minut probublávat. Počítejte s tím, že po vychladnutí ještě trochu zhoustne.

3. Hotový sirup nalijte přes jemné síto do čistých a horkou vodou vypařených sklenic. Uzavřete je víčky a obraťte je na pár minut dnem vzhůru.

Sirup užívejte po lžičkách, nebo ho nařeďte dle chuti horkou vodou a pijte jako čaj.

web

Výhonky rýmovníku jsem nechala pořádně vyrůst, abych měla hodně listů ke zpracování. Trvalo to velice krátce, během prosince narostly do výšky asi 40 cm. Základ sirupu tvoří výtažek z těchto dužnatých listů a citrusových plodů, k nimž jsem přidala sušené velkoplodé brusinky, které účinně bojují proti infekcím močových cest, chrání sliznici žaludku a působí jako účinný antioxidant.

rymovnik2

Pokud se vám podaří koupit citrusy v bio kvalitě, můžete je do nálevu nakrájet i s kůrou. V každém případě je vhodné ovoce v nálevu trochu promačkat (například koncem vařečky), aby se z něj i z lístků uvolnilo co nejvíce šťávy. Nálev můžete nechat v chladu 1 až 2 dny.

003

Je hotovo, sirup krásně zhoustl a na láhvích ulpívají sladké medové kapky. O nádherně karamelovou barvu se postaral třtinový cukr. Horký sirup dobře zavíčkujte a obraťte na pár minut dnem vzhůru. Po otevření ho uchovávejte v chladničce.

Sirup je skvělým sladidlem, můžete si ho přidat například na jogurt k snídani, osladit si s ním horké lívance a pod. Na hrnek čaje přelijte 3-4 lžičky sirupu vroucí vodou, přidejte dílek citronu a čerstvý lístek rýmovníku a po 7 minutách můžete nápoj vypít. Na zdraví!

V tomto článku najdete nformace, jak rýmovník pěstovat a v diskuzi pak recepty a rady paní Miluše, jak si připravit mast z rýmovníku, čaj nebo tinkturu. V kuchyni se dá rýmovník využít podobně jako šalvěj, tedy k přípravě zvěřiny, paštik nebo při grilování.

Navíc vám krok za krokem ukážeme, jak si ozdobit květináč převlečením do starého pyžama. Převléknout do nového můžete jakýkoliv obal na květináč, který se vám ve svém původním vzhledu nehodí do bytu. 

 

22 Komentáře

  1. Milena napsal:

    Dobrý tip! Rýmovník mám. Jen nevím, jestli jsou nutně potřeba ty sušené brusinky. Kouknu v Albertu, myslím, že sušené brusinky prodávají, ale ještě nevím. Ale stejně by mě zajímalo, jakou funkci v sirupu mají – třeba jestli díky jim sirup zhoustne.

  2. Ený napsal:

    Jak dlouho sirup vydrží? Dekuju 😉

  3. Jana napsal:

    Paní Mileno,
    brusinky dávat do sirupu nemusíte. Díky nim sirup nezhoustne; přidala jsem je pro jejich léčebné účinky (chrání močové cesty, a při nachlazení se tyhle problémy často objeví). Takto uvařený sirup je o dost hustší než třeba javorový.

  4. Jana napsal:

    Ený,
    tepelně zpracovaný sirup prý vydrží v chladu a temnu minimálně půl roku. Nemám vlastní zkušenost, sníme ho dříve. V každém případě si ho však rozdělte do malých sklenic, aby každá porce nebyla dlouho načatá. Litrovou sklenici jsem při fotografování použila záměrně, abych dokumentovala jaká porce z receptu vyjde.

  5. Irena napsal:

    Může mi někdo poradit kde seženu ten Rymovník?

  6. Jana napsal:

    Paní Ireno,
    bylinku zakoupíte v subtropickém zahradnictví KRUH https://www.zahradnictvikruh.cz/rymovnik-ean6358-skup51.php, sazenička stojí 49 Kč a přijde vám poštou. Jinak se poptejte v zahradnictví ve svém okolí, rýmovník se stal módní záležitostí a leckde ho seženete. Nyní jsem ho potkala i v docela malém květinářství.

  7. Ený napsal:

    Možná v kvetinarstvi? Nebo se zkuste poptat nějaké kamarádky zahradnice..:) roste to rychle jak plevel 🙂 ja jsem sirup před chvilkou nalila do čtyř skleněných 330ml lahvicek od džusu z Kauflandu (v každé je cca 252-253ml). A vypadá to uzasne 🙂 ještě až to vychladne, zítra polepim nálepkou co to je, a bude hotovo! 🙂 mám z toho velikou radost! Děkuji autorce za skvělý tip!

  8. Olga Šustrová napsal:

    Sirup jsem uvařila přesně podle návodu.Nejsem si však jistá,že je to přesně to,co od toho očekávám.při ochutnání cítím hlavně třtinový cukr.Je to dobrá kalorická bomba.Když jsem koupila sirup proti kašli,tak bylinky tam jsou chuťově poznatelné.Ale asi to tak má být.Možná jsem tam měla dát větší množství lístků rýmovníku.

  9. Jana napsal:

    Ený,
    rádo se stalo :o)

  10. Jana napsal:

    Paní Šustrová,
    souhlasím s vámi; rýmovník má výrazné aroma, ale chuťově není tak specifický, jako třeba máta, heřmánek a pod. Alespoň si to myslím podle toho, že když si dávám v létě rýmovník do vody s citronem, tak není nijak zvláštní. Ostatní bylinky předají více chuti. Když mám pěkně rozvětvenou rostlinu, také dávám víc lístků, ať je v sirupu nějaká síla…

  11. Milada napsal:

    Rýmovník jsem kouila v Globusu, bývá tam vždy na jaře. Jedna sazanička v květináčku stála 69,-Kč. Dnes už zásobuji celou rodinu, roste to skutečně jako „Blázen“-kvítko.

  12. Jana napsal:

    Milado,
    děkuji za informaci. Máte naprostou pravdu.
    Na internetu jsem ověřila následující, cituji: Akci na „RÝMOVNÍK“ naleznete v prodejnách Globus. Platnost akce je 17. 1. – 23. 1. 2019.
    Takže, kdo je poblíž, možná sežene, namnoží, rozdá, jako my :o)

  13. ANNA napsal:

    nevím. ale je škoda ho ničit takovým množstvím cukru. mám jej doma hodně. protože se mu u mne velice dobře daří. dále pak mi vadí doba vaření. JÁ UTRHNU ČERSTVÉ LISTKY POMAČKÁM. DÁM DO SKLENICE S VODOU A PŘIDÁM KOLEČKA CITRONU A TAKTO TO PIJEM. MOC DOBRÉ A ZDRAVÉ.

  14. Jana napsal:

    Paní Anno,
    rozumím, také dávám přednost všemu, co lze zkonzumovat čerstvé. Ale užití sirupu se nebráním. Myslím, že s rýmovníkovým sirupem je to podobné jako s pampeliškovým „medem“. Také v něm zůstávají cenné látky, které nám pomáhají.

  15. LUCY napsal:

    DOBRÝ DEN MŮŽU TAM DÁT OBČEJNÝ CUKR KDYŽ NEMÁM TŘTINOVÝ

  16. Jana napsal:

    Dobrý den, Lucy,
    bez problémů použijte obyčejný cukr. Sirup bude mít světlejší barvu, bude krásně zlatý.

  17. Miluse napsal:

    Moc zdravin
    Pani Jano jak to potesi kdyz takova bylinka dokaze pomoct.Taky jsem si udelala sirup Mam ho na rozdavani a pokud ma nekdo zajem vzdycky rada daruji bylinku. MILUSE

  18. Jana napsal:

    Paní Miluše,
    to víte, že jsem měla trému, když jsem podle vás vařila :o) Ale sirup dopadl dobře a také jsem se podělila. Momentálně je kolem mě hodně nemocných, vidím to na další várku.

  19. Miluse napsal:

    Pani Jano
    Me se letos bacil tak nejak vyhl , sirup a ovoce docela pomahaji , libi se mi , ze zkousite i neco jineho ty brusinky sou fajn taky zkusim.

  20. Jana napsal:

    … to je dobře, že nemarodíte. Děkuji, a držte se!

  21. Bohumila Ptáčková napsal:

    Dobrý den. Prosím je opravdu nutné rymovnik tak dlouho vařit? Nezničí se vařením? Nejde sirup vyrobit bez vaření? Děkuji za odpověď.

  22. Jana napsal:

    Paní Ptáčková,
    sirup z rýmovníku lze zpracovat i za studena. Asi 60 ks lístků omyjte, prsty je polámejte, aby se později lépe uvolnila šťáva, a připravte si kolečka citronů nebo limetek s neošetřenou kůrou. Do sterilizované láhve pak dejte trochu lístků, plátky citrusů a trochu cukru. Celkem spotřebujete asi 3/4 kg. Takto vrstvy střídejte, až sklenici zaplníte. Uzavřete ji a nechte stát v pokojové teplotě. Podobně se nakládá třeba jitrocel na sirup. Láhev pravidelně kontrolujte, a jakmile se začne rozpouštět cukr, můžete směs promíchat, trochu stlačit, a zase nechat stát, až je obsah láhve tekutý. Trvá to několik týdnů. Pak jej přeceďte přes pláténko a uložte v chladu a temnu. Dejte pozor, aby se během procesu neobjevila plíseň, pak je nutné vše zlikvidovat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *