SIRUP Z RÝMOVNÍKU PROTI NACHLAZENÍ

MIKROPLYŠ JE NA ZIMU TO PRAVÉ
9.1.2019
SUŠENÉ JABLEČNÉ SUŠENKY S MANDLEMI A LNĚNÝM SEMÍNKEM
14.1.2019

Vlastnoručně vyrobená medicína funguje dvojnásobně. Většinou ji totiž užíváme včas a tak působí preventivně, a když už na nás něco leze, pak jí mnohdy věříme víc než práškům.

Vyzkoušejte blahodárný sirup z rýmovníku. Pokud tuhle báječnou bylinku pěstujete (ona se tak skutečně jmenuje; řadu informací naleznete ZDE), pak už máte zkušenosti s tím, že výtečně pomáhá při nachlazení a bolestech v krku, při problémech s ekzémy a drobnmi poraněními, při stresu i detoxikaci organizmu. Je to dužnatá rostlina z čeledi hluchavkovitých, s křehkými chlupatými listy. Kvete drobnými kvítky a v domácích podmínkách se jí výborně daří. Při úplně běžném zacházení se vám ochotně rozroste do úctyhodných rozměrů a brzy začnete zásobovat své okolí nejen sazeničkami, ale i dobrými radami, jako já :o) Většinu z nich jsem načerpala od paní Miluše (viz původní článek), podle níž jsem také vyzkoušela účinné recepty.

Variaci na jeden z nich nabízím, aby se vám bacily letos vyhnuly obloukem. V květinářství v naší ulici právě dnes rýmovník nabízeli. Poohlédněte se kolem sebe, určitě rostlinu seženete. V tuto dobu vyráží novými výhonky, které je třeba zkrátit, aby se rostlina rozkošatěla. V žádném případě se nemusíte bát, že jí ublížíte. Rýmovník je nezmar, kterému vadí jen přemíra zalévání. Určitě vám bude dělat samou radost a tak si bylinných čajů užijete nejenom v zimní sezoně.

004

SIRUP Z RÝMOVNÍKU

Příprava: 2 dny * Získáte: cca 1 l sirupu

  • 35 velkých listů z rýmovníku
  • 70 g sušených brusinek
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 1 l vroucí vody
  • 1 kg třtinového cukru

1. Listy rýmovníku omyjte, jemně polámejte, aby uvolnily co nejvíce aroma a účinných silic, a vložte je do většího hrnce. Přidejte sušené brusinky, pomeranč a citron bez kůry, oboje nakrájené na kolečka. Vše zalijte litrem vroucí vody a směs nechte vychladnout. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte v chladu do druhého dne.

2. Druhý den obsah zceďte, ovoce i lístky ještě promačkejte a dejte stranou. Do šťávy přidejte třtinový cukr, dokonale ho rozpusťte a na mírném plameni směs nechte táhnout zhruba 1,5 hodiny. Občas zamíchejte. Po této době už sirup začíná houstnout. Podle potřeby ho nechte ještě asi 20 minut probublávat. Počítejte s tím, že po vychladnutí ještě trochu zhoustne.

3. Hotový sirup nalijte přes jemné síto do čistých a horkou vodou vypařených sklenic. Uzavřete je víčky a obraťte je na pár minut dnem vzhůru.

Sirup užívejte po lžičkách, nebo ho nařeďte dle chuti horkou vodou a pijte jako čaj.

Výhonky rýmovníku jsem nechala pořádně vyrůst, abych měla hodně listů ke zpracování. Trvalo to velice krátce, během prosince narostly do výšky asi 40 cm. Základ sirupu tvoří výtažek z těchto dužnatých listů a citrusových plodů, k nimž jsem přidala sušené velkoplodé brusinky, které účinně bojují proti infekcím močových cest, chrání sliznici žaludku a působí jako účinný antioxidant.

Pokud se vám podaří koupit citrusy v bio kvalitě, můžete je do nálevu nakrájet i s kůrou. V každém případě je vhodné ovoce v nálevu trochu promačkat (například koncem vařečky), aby se z něj i z lístků uvolnilo co nejvíce šťávy. Nálev můžete nechat v chladu 1 až 2 dny.

Je hotovo, sirup krásně zhoustl a na láhvích ulpívají sladké medové kapky. O nádherně karamelovou barvu se postaral třtinový cukr. Horký sirup dobře zavíčkujte a obraťte na pár minut dnem vzhůru. Po otevření ho uchovávejte v chladničce.

Sirup je skvělým sladidlem, můžete si ho přidat například na jogurt k snídani, osladit si s ním horké lívance a pod. Na hrnek čaje přelijte 3-4 lžičky sirupu vroucí vodou, přidejte dílek citronu a čerstvý lístek rýmovníku a po 7 minutách můžete nápoj vypít. Na zdraví!

Proč a jak pěstovat rýmovník


· Především se mi zdá tato dužnatá rostlina se stříbrnými chloupky hezká, a těším se na její intenzivní vůni, připomínající směsici máty, meduňky a eukalyptu. To jsou rostlinky, které mám v kuchyni ráda.

· Jak napovídá název, vonné silice rýmovníku se užívají ve chvíli, kdy zjistíte, že na vás jde nachlazení. Stačí jen odtrhnout list, zlomit ho, promnout v prstech a potom pomalu vdechovat jeho vůni, ideálně přes spaním. Během dne klidně noste lístek v kapse a čichejte; list je houževnatý a uvadá velice dlouho.

· Jakkoli je lidem tato vůně příjemná, hmyz ji vůbec nesnáší. Takže – ideálně patří rýmovník na každý parapet. Komáři, mouchy i moli se vám prý na hony vyhnou!

· Vzhledem k tomu, že je to rostlina nenáročná na pěstování, nevadí jí občasné odlamování listů, ale roste o sto šest. Potřebuje dost světla a má ráda teplo, takže ji nevystavujte průvanu a studenému větrání. Dokonce jí nevadí ani horký vzduch v blízkosti radiátoru. Rýmovník zalijte až tehdy, když si o vodu řekne. Přelití rozhodně nemá rád. Každé jaro ho přesaďte do směsi zeminy a písku, a aby se pěkně rozkošatěl, zaštípněte vrcholy.

· V kuchyni se dá rýmovník využít podobně jako šalvěj, tedy k přípravě zvěřiny, paštik nebo při grilování.

· Pokusím se ho i rozmnožit pomocí řízků. Zapíchnou se do písčité zeminy a přikryjí klasicky sklenicí. Rovněž ve vodě by výhonek měl pustit kořínky. V zimě může krátce vykvést bílými kvítky, které se však odstraňují.

· Tak uvidím, a ráda prozradím víc, až budu mít rostlinku déle. Nevím, jestli jsme si to nevsugerovala, ale od rána na mě něco jde…

Moc děkuji naší čtenářce Miluši za RECEPTY Z RÝMOVNÍKU

SIRUP Z RÝMOVNÍKU

Ingredience: 35 lístků rýmovníku, 1 granátové jablko, 1 pomeranč, 1 citron, 1 kg třtinového cukru, voda
Technologický postup: Minimálně 24 hodin musíme nechat očištěné rýmovníkové lístky louhovat. Vložíme je do hrnce, přidáme plátky ovoce (nejlépe v bio kvalitě) a zalijeme vroucí vodou tak, aby vše bylo dokonale ponořeno. Hrnec zakryjeme čistou utěrkou a necháme v pokojové teplotě louhovat klidně i 2 dny. Z hrnce odstraníme lístky i ovoce nebo celé přecedíme. Přidáme cukr a zahříváme a mícháme tak dlouho, dokud se zcela nerozpustí. Pak ztlumíme plamen a pozvolna za občasného míchání necháme sirup zredukovat, abychom dostali hustější konzistenci světle měděné barvy. Mějte na paměti, že po zchladnutí sirup ještě dost zhoustne. Horký sirup ihned plníme do menších a pokud možno ještě horkých skleniček, pevně uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.

ČAJ Z RÝMOVNÍKU

Čaj z rýmovníku tlumí bolest hlavy, spouští se po něm rýma a účinkuje při kašli.
Čaj je vhodné připravovat z čerstvých listů. Rýmovník je totiž opravdu šťavnatý a plný vody a dalších látek, a tak je velmi náročné jej usušit. Ve srovnání s jinými bylinami trvá sušení listů rýmovníku velmi dlouhou dobu, někdy se to dokonce úplně nepodaří. Pokud si tedy chcete připravit čaj z rýmovníku, natrhejte a omyjte čerstvé lístky. Na přípravu čaje do jednoho hrnku postačí jeden list rostliny, listy jsou poměrně velké a jejich aroma i obsah látek jsou dostatečné. Zalijte horkou vodou a nechte několik minut louhovat, poté můžete okamžitě popíjet. Čaj krásně voní. Trápí-li vás chrapot nebo kašel, oslaďte si jej medem a brzy se vám uleví.

TINKTURA Z RÝMOVNÍKU

Ingredience: 500 ml 80% alkoholu, 20 listů z rýmovníku
Technologický postup: Alkohol nalijeme do nádoby a přidáme čerstvě otrhané listy z rýmovníku. Nádobu zakryjeme utěrkou a dáme do tmavé místnosti louhovat. Doba louhování trvá cca 3 měsíce. Každý den bychom měli tinkturu promíchat. Pokud listy začnou hnědnout, tak je okamžitě odstraníme. Hotovou tinkturu slijeme do čisté nádoby a konzumujeme.
Tinktura se užívá při rýmě, nachlazení nebo k posílení imunity. Při výrobě tinktury se louhováním uvolňují léčivé silice. Tinktura se užívá 3× denně po 10 kapkách, které se přidávají do smoothie, čaje nebo šťávy.

MAST Z RÝMOVNÍKU

Ingredience: 200 g rostlinného tuku, 10 listů rýmovníku

Technologický postup: Tuk rozehřejte při teplotě zhruba 110 °C, přidejte čerstvé listy rýmovníku a za stálé teploty nechte směs louhovat 2 hodiny za občasného promíchání. Poté dejte tuk s listy do chladu na 24 hodin a následně celý louhovací proces ještě jednou zopakujte. Mírně vychlazenou, ale stále tekutou mast je třeba přecedit přes plátno a nalít do nachystaných nádob.

34 Comments

  1. Milena napsal:

    Dobrý tip! Rýmovník mám. Jen nevím, jestli jsou nutně potřeba ty sušené brusinky. Kouknu v Albertu, myslím, že sušené brusinky prodávají, ale ještě nevím. Ale stejně by mě zajímalo, jakou funkci v sirupu mají – třeba jestli díky jim sirup zhoustne.

  2. Ený napsal:

    Jak dlouho sirup vydrží? Dekuju 😉

  3. Jana napsal:

    Paní Mileno,
    brusinky dávat do sirupu nemusíte. Díky nim sirup nezhoustne; přidala jsem je pro jejich léčebné účinky (chrání močové cesty, a při nachlazení se tyhle problémy často objeví). Takto uvařený sirup je o dost hustší než třeba javorový.

  4. Jana napsal:

    Ený,
    tepelně zpracovaný sirup prý vydrží v chladu a temnu minimálně půl roku. Nemám vlastní zkušenost, sníme ho dříve. V každém případě si ho však rozdělte do malých sklenic, aby každá porce nebyla dlouho načatá. Litrovou sklenici jsem při fotografování použila záměrně, abych dokumentovala jaká porce z receptu vyjde.

  5. Irena napsal:

    Může mi někdo poradit kde seženu ten Rymovník?

  6. Jana napsal:

    Paní Ireno,
    bylinku zakoupíte v subtropickém zahradnictví KRUH https://www.zahradnictvikruh.cz/rymovnik-ean6358-skup51.php, sazenička stojí 49 Kč a přijde vám poštou. Jinak se poptejte v zahradnictví ve svém okolí, rýmovník se stal módní záležitostí a leckde ho seženete. Nyní jsem ho potkala i v docela malém květinářství.

  7. Ený napsal:

    Možná v kvetinarstvi? Nebo se zkuste poptat nějaké kamarádky zahradnice..:) roste to rychle jak plevel 🙂 ja jsem sirup před chvilkou nalila do čtyř skleněných 330ml lahvicek od džusu z Kauflandu (v každé je cca 252-253ml). A vypadá to uzasne 🙂 ještě až to vychladne, zítra polepim nálepkou co to je, a bude hotovo! 🙂 mám z toho velikou radost! Děkuji autorce za skvělý tip!

  8. Olga Šustrová napsal:

    Sirup jsem uvařila přesně podle návodu.Nejsem si však jistá,že je to přesně to,co od toho očekávám.při ochutnání cítím hlavně třtinový cukr.Je to dobrá kalorická bomba.Když jsem koupila sirup proti kašli,tak bylinky tam jsou chuťově poznatelné.Ale asi to tak má být.Možná jsem tam měla dát větší množství lístků rýmovníku.

  9. Jana napsal:

    Ený,
    rádo se stalo :o)

  10. Jana napsal:

    Paní Šustrová,
    souhlasím s vámi; rýmovník má výrazné aroma, ale chuťově není tak specifický, jako třeba máta, heřmánek a pod. Alespoň si to myslím podle toho, že když si dávám v létě rýmovník do vody s citronem, tak není nijak zvláštní. Ostatní bylinky předají více chuti. Když mám pěkně rozvětvenou rostlinu, také dávám víc lístků, ať je v sirupu nějaká síla…

  11. Milada napsal:

    Rýmovník jsem kouila v Globusu, bývá tam vždy na jaře. Jedna sazanička v květináčku stála 69,-Kč. Dnes už zásobuji celou rodinu, roste to skutečně jako „Blázen“-kvítko.

  12. Jana napsal:

    Milado,
    děkuji za informaci. Máte naprostou pravdu.
    Na internetu jsem ověřila následující, cituji: Akci na „RÝMOVNÍK“ naleznete v prodejnách Globus. Platnost akce je 17. 1. – 23. 1. 2019.
    Takže, kdo je poblíž, možná sežene, namnoží, rozdá, jako my :o)

  13. ANNA napsal:

    nevím. ale je škoda ho ničit takovým množstvím cukru. mám jej doma hodně. protože se mu u mne velice dobře daří. dále pak mi vadí doba vaření. JÁ UTRHNU ČERSTVÉ LISTKY POMAČKÁM. DÁM DO SKLENICE S VODOU A PŘIDÁM KOLEČKA CITRONU A TAKTO TO PIJEM. MOC DOBRÉ A ZDRAVÉ.

  14. Jana napsal:

    Paní Anno,
    rozumím, také dávám přednost všemu, co lze zkonzumovat čerstvé. Ale užití sirupu se nebráním. Myslím, že s rýmovníkovým sirupem je to podobné jako s pampeliškovým „medem“. Také v něm zůstávají cenné látky, které nám pomáhají.

  15. LUCY napsal:

    DOBRÝ DEN MŮŽU TAM DÁT OBČEJNÝ CUKR KDYŽ NEMÁM TŘTINOVÝ

  16. Jana napsal:

    Dobrý den, Lucy,
    bez problémů použijte obyčejný cukr. Sirup bude mít světlejší barvu, bude krásně zlatý.

  17. Miluse napsal:

    Moc zdravin
    Pani Jano jak to potesi kdyz takova bylinka dokaze pomoct.Taky jsem si udelala sirup Mam ho na rozdavani a pokud ma nekdo zajem vzdycky rada daruji bylinku. MILUSE

  18. Jana napsal:

    Paní Miluše,
    to víte, že jsem měla trému, když jsem podle vás vařila :o) Ale sirup dopadl dobře a také jsem se podělila. Momentálně je kolem mě hodně nemocných, vidím to na další várku.

  19. Miluse napsal:

    Pani Jano
    Me se letos bacil tak nejak vyhl , sirup a ovoce docela pomahaji , libi se mi , ze zkousite i neco jineho ty brusinky sou fajn taky zkusim.

  20. Jana napsal:

    … to je dobře, že nemarodíte. Děkuji, a držte se!

  21. Bohumila Ptáčková napsal:

    Dobrý den. Prosím je opravdu nutné rymovnik tak dlouho vařit? Nezničí se vařením? Nejde sirup vyrobit bez vaření? Děkuji za odpověď.

  22. Jana napsal:

    Paní Ptáčková,
    sirup z rýmovníku lze zpracovat i za studena. Asi 60 ks lístků omyjte, prsty je polámejte, aby se později lépe uvolnila šťáva, a připravte si kolečka citronů nebo limetek s neošetřenou kůrou. Do sterilizované láhve pak dejte trochu lístků, plátky citrusů a trochu cukru. Celkem spotřebujete asi 3/4 kg. Takto vrstvy střídejte, až sklenici zaplníte. Uzavřete ji a nechte stát v pokojové teplotě. Podobně se nakládá třeba jitrocel na sirup. Láhev pravidelně kontrolujte, a jakmile se začne rozpouštět cukr, můžete směs promíchat, trochu stlačit, a zase nechat stát, až je obsah láhve tekutý. Trvá to několik týdnů. Pak jej přeceďte přes pláténko a uložte v chladu a temnu. Dejte pozor, aby se během procesu neobjevila plíseň, pak je nutné vše zlikvidovat.

  23. Jana napsal:

    Zdravím,výborný nápad, děkuji ,rymovniku má dost ,tak ještě koupit vše co se k tomu potřebuje,snad se dílo podaří ,a moje chronická brontichído třes se…

  24. Jana napsal:

    Paní Jano,
    také vás zdravím, a moc přeji, ať rýmovníkem uzdravím :o) Vím, že takhle jednoduché to není, ale proč nevyužít podpůrné prostředky, které nám příroda nabízí. Držím palec!

  25. Vlasta napsal:

    Já sirup z rýmovníku také dělám. Chutná podobně jako kapky proti kašli. Já dávám až 100 lístků 1_2 pomeranče a citrony umyté nakrájím. Svařím si vodu a nechám tak na 60 st.vychladit a rozmačkané listky rýmovníku s pomerančem a citrónem zaliji. Dobře uzavřu a nechám do druhého dne v pokoji louhovat. Druhý den si svařím v cca 1l vody 3/4 – 1 kg cukru do husta. Nechám také trochu vychladnout. Asi jako čaj, když dáváte citrón aby se neztratily vitamíny. Směs rýmovníku přecedím, vyždímu ručně a smíchám s cukrovou vodou. Naliji do uzavítatelných tmavších lahví. Vydrží i rok. Kdyby nekdo byl z Teplic, tak mu trýbek rýmovníku daruji. Pěstuje se děsně jednoduše.

  26. Jana napsal:

    Paní Vlasto,
    děkuji za váš recept na sirup, určitě ho řada čtenářů vyzkouší. Je milé, že nabízíte rýmovník. Také jsem minulý týden zahrnula nové sazeničky zeminou. Bude jaro a rostlinky se hlásí k životu. Mějte se moc hezky!

  27. Rýma napsal:

    Dobrý den, jak strare děti mohou sirup z rýmovníku. Teď se potýkáme celá rodina s rýmou tak si budem dávat 1 lzičku 3x denně? Děkuji

  28. Jana napsal:

    Dobrý den,
    nejsem zdravotník, takže bych vás ráda odkázala např. na stránky České ordinace:
    https://www.ceskaordinace.cz/rymovnik-pro-deti-ckr-1057-10668.html
    kde lze získat další informace, recepty na čaj pro děti a jiné receptury. V záhlaví stránky lze napsat přímo zdravotní sestře. Sama mám v rodině 2 alergiky, takže jsem vychovaná k opatrnosti. Nejlepší je samozřejmě rada lékaře. Neslyšela jsem však, že by tato bylinka měla na kohokoli negativní účinek, naopak. Přeji rychle uzdravení!

  29. JanaJanska napsal:

    Tak nevím, při tak dlouhém vaření zbydou v sirupu ještě nějaké léčebné látky?? sirupy vařím max. při 76°C a hned stáčím do lahví. Je to trochu řidší ale určitě zdravé…

  30. Jana napsal:

    Paní Jánská,
    letos budu pro jistotu měřit teploměrem, zajímá mě to. Ale předpokládám, že když nechám směs táhnout, tedy jen lehce probublávat na nejmenším plamínku, dosáhnu zhruba teploty, kterou zmiňujete. Je to podobné, jako u masového vývaru, kdy vložím maso při teplotě 70 °C, aby živiny zůstaly uvnitř a mohla jsem ho zpracovat například k omáčce. Pak nechám při této teplotě vývar táhnout. Měl by si mnoho látek zachovat. Otázka zachování vitaminů a veškerých živin je složitá. Vadí nejen teplo, ale i omývání, kdy se část látek odplaví (vitaminy skupiny B, a hlavně C je rozpustné ve vodě), i vzdušný kyslík. Také ukládání surovin bez denního světla je prospěšné. Máte pravdu, je zapotřebí hospodařit se surovinami co nejšetrněji.

  31. Jarka napsal:

    Dobrý den, můžu, místo citronu dát mandarinka, pomeranč, děkuji za odpověď, Jarka

  32. Jana napsal:

    Dobrý den, Jarko,
    určitě klidně přidejte pomeranče. Základní recept na sirup s nimi také počítá.

  33. Jarka napsal:

    Děkuji, už ho mám hotový,

  34. Jana napsal:

    Paní Jarko,
    rádo se stalo. Hodně zdravíčka!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.