BEZINKOVÉ ŠAMPAŇSKÉ II / NA ZDRAVÍ

SMAŽENÁ RÝŽE SE ZELENINOU A KUŘECÍM MASEM
5.5.2025
LÉČIVÝ SMRKOVÝ MED/SIRUP
5.5.2025

Domácí bezinkové šampaňské je osvěžující a zdravou alternativou k běžným nápojům. Příprava je snadná, a výsledek vás určitě překvapí svou svěžestí a jemností. Připravte si vlastní bezinkové šampaňské a vychutnejte si tento lahodný nápoj, který navíc skvěle podtrhne každou příležitost.

Jsem tu, a plním slib. Píši pokračování k naloženému bezu černému, z kterého mělo vzniknout perlivé šampaňské (říká se mu tak, ale je to v podstatě perlivá limonáda). Květovému vínu je právě 14 dní, takže končí doba jeho zrání, a tak rozléváme... Zúčastnění chválí a já jsem nejvíce překvapená z toho, že všechno funguje. Bublinek jsem vyrobila k neuvěření...

Tedy popořadě. Naplněné láhve jsme posledně opustili s tím, že jejich obsah (naložené, ochucené a zcezené budoucí víno) bude dva týdny zrát. Pokud jste do toho šli s námi, víte, co následovalo. Pro ty z vás, kteří čekáte na výsledek a teprve se pustíte do díla, dodávám následující informace.

První týden se nic moc nedělo. Láhve stály v chladu a temnu a nic se s nimi nedělo. Pro úplnost dodávám, že sice mám špajz, ale v tyto horké dny už se oteplilo i tam. Protože nejsem vlastníkem ledového sklepa, tak můj muž vymyslel, že láhve ve spíži necháme volně přiklopené v plastovém chladicím boxu, v kterém jsem denně vyměňovala chladicí vložky. Fungovalo to dobře. Na přelomu druhého týdne začalo víno pracovat, a při každodenní kontrole jsem každý den upouštěla víc a víc vzduchu. Obsah láhví solidně šuměl a pěnil. Pozor - láhve začaly být pořádně tvrdé a natlakované, takže s nimi manipulujte opatrně. Aktivita přírodních kvasinek, které jsou v bezinkách obsaženy, pořádně sílila. V posledním čase jsem upouštěla vzduch z každé láhve třeba i 5 minut. A po milimetrech, protože jinak bychom zřejmě malovali.

Při fotografování už se měnil sloupec nápoje pouze ve sloupec bílých bublinek. Když jsem přelila nápoj do karafy, byl viditelný tak zhruba 5 cm ode dna. Nádhera! Ale, jak jsou bublinky aktivní, tak i rychle vyšumí. Pijte rychle, nejlépe s ledem, protože nápoj je poměrně sladký, a chutnalo mi, že se mírně naředí. Má teple zlatavou barvu a jeho dozvuk na jazyku je krásně bylinný a lehce perlivý. V horkém dni opravdu skvělý. Za rok nakládám zas!

Hotový nápoj v PET láhvích vypadá nevinně, protože už jsem z nich vyfoukla vzduch. Láhve změknou a už se na ně nemusíte bát sáhnout. Přelití do karafy už je bezpečné, i když pracujte pomalu, protože víno se v tu chvíli změní ve sloupec vzlínajících bublin. Určitě doporučuji led, pokud šampus není dostatečně vychlazen. Zjemní se jeho sladkost a bude lahodný. Zmlsaně doporučuji přidat pár rozkrájených čerstvých jahod a lísteček meduňky. Je to moc dobré.

Centimetrový sloupec pěny nám při focení rychle spadl. Bubliny jsou aktivní, ale rychle vyšumí. Pijte rychle a užijte si nádherně letní nápoj. Odborníci říkají, že alkohol v něm nenajdete, takže si připravíte luxusní osvěžení i do těch nejteplejších dní. Nicméně – na zdraví!

O uplynulém víkendu jsem se rozjela po republice, a zjistila jsem, že bez černý je nadále v plném květu. Takže vesele nakládejte, je ještě čas.

Mohlo by se hodit...

Další zajímavé tipy...


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *