CUKETKA S KRÉMEM A MANGEM

VYROBTE SI DEKORACE V BARVÁCH VŘESU
15.9.2023
ELASTICKÉ POTAHY JSOU I NA MÉNĚ ČASTÝ NÁBYTEK
20.9.2023

Cukety jsou královnami našich zeleninových zahrad. V kuchyni pak patří vláčné cuketové koláče k oblíbeným dobrotám, zvláště jsou-li doplněné porcí tvarohu a čerstvého ovoce.

Úspěšní zahradníci se nezřídka rádi pochlubí svou úrodou velkých cuket, ale co naplat, křehké a mladé plody jsou nejen nejchutnější, ale především nejzdravější. Protože jsou chuťově neutrální, jejich využití v kuchyni je hodně variabilní. Pokud jste přijali cuketu do svého jídelníčku, máte nejspíš rádi italskou kuchyni, a co se sladkého pečení týká, víte, že kopeček nastrouhané cukety vytvoří  načechranou hmotu skvěle odlehčující nedělní moučník. Cukety totiž obsahují nízké množství cukrů i tuků, a to se při hlídání kalorií počítá.

Vedle vlákniny nám cukety nabídnou i množství minerálů a vitaminů, obsahují i vitamin C, což oceníte především při konzumaci čerstvých salátů a lehce upravovaných jídel na pánvi. Možná znáte cuketové špagety elegantně nahrazující kalorické těstoviny. Ale zpět ke sladkému, pozdně letnímu pečení. Tady se s cuketami vyřádíte. Dáte-li přednost lehkým řezům, velkou porci těsta nesníte. Doplňte je kopcem tvarohu a příměsí ovoce, které vám právě dozrálo na zahradě. Výtečnou chuťovou kombinaci vytvoří blumy, švestky nebo nektarinky a hroznové víno. A pokud máte rádi trochu exotiky, přidejte zralé mango, jako jsem zvolila právě teď.

Příprava: 1 hodina * Získáte: plech 22 × 34 cm

Korpus

  • 4 vejce
  • 300 g krupicového cukru
  • 200 g řepkového oleje
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g mandlové mouky
  • 1 ½ lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 250 g mladé žluté cukety, nastrouhané se slupkou

Mangový krém

  • 400 g tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • šťáva z ½ citronu
  • 100 g moučkového cukru, prosátého
  • 6 plátků želatiny
  • ½ nahrubo nasekaného manga / příp. 3 nektarinky

Dokončení

  • ½ manga nakrájeného na plátky
  • plody physalisu (mochyně peruánské)
  • lístky meduňky

1. Vejce rozklepněte do mísy robotu a s cukrem utřete do hladké nadýchané pěny.

2. Snižte otáčky a po troškách krátce zašlehejte olej.

3. Sypké přísady smíchejte dohromady a přidejte k základu.

4. V závěru přidejte vanilku a ručně vmíchejte nastrouhanou cuketu. Vznikne řidší těsto, které nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Korpus pečte 35 minut v troubě předehřáté na 170 °C, když těsto vyskočí, teplotu snižte na 160 °C. Nechte vychladnout, korpus otočte, sloupněte papír a nahoru urovnejte připravený krém. 

5. Mangový krém - V misce smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, citronovou šťávu a cukr. Krátce prošlehejte. Pak namočte plátky želatiny do studené vody, po nabobtnání je vymačkejte, vložte do kastrolku a pomalu zahřívejte (pozor, želatina nesmí vařit). Tekutou želatinu rychle vmíchejte do připraveného tvarohového krému. Nakonec přidejte kousky manga a krém rozetřete na cuketový korpus. Řezy nechte v lednici vychladit - ideálně do druhého dne.

6. Druhou půlku manga nakrájejte na dílky. Ostrým nožem korpus rozkrájejte na kostky a každou ozdobte kouskem manga, mochyní a lístky meduňky.

Čerstvé malé žluté cukety nastrouhejte i se slupkou, většinou ani nepustí šťávu, která by příliš naředila těsto. Mnoho receptů využívá cukety zelené, doplněné skořicí a kakaem. Máte-li možnost, vyzkoušejte zase něco nového. Na krém využijte plátkovou želatinu, jejíž zpracování je jednoduché a vždy stoprocentní.

Krém je trochu kostrbatý, protože obsahuje kousky manga. Čím více ovoce tam dáte, tím budou vychlazené řezy lepší. Krém je svěží a k lehkému těstu dobře pasuje.

Sladké mango ráda doplňuji plody mochyně peruánské. Dnes ji seženete téměř po celý rok a její lahodná, mírně nakyslá chuť trochu připomíná ananas smíchaný s angreštem. Její domovinou je Jižní Amerika, ale pro svou oblíbenost se pěstuje na více místech světa. Šťavnaté bobule schované uvnitř „lampionků”, jak říkáme u nás, obsahují bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamíny (A, B, C), minerální látky (železo, vápník, draslík, fosfor) i flavonoidy. I když jich nikdy nesníme moc, je to příjemné zpestření na talíři. 

TIP: Bobule jezte jen vyzrálé. Poznáte to podle jejich zabarvení - jsou krásně žlutě oranžové a sladké. Nazelenalé bobule obsahují jedovatý solanin, který je také například v zelených rajčatech.

Když už jsem u jedů, ještě jedno upozornění - také doma pěstovaná cuketa (stejně jako okurka nebo dýně) může obsahovat toxin kukurbitacin, který způsobuje otravu provázenou průjmy a zvracením. Jeho zkonzumování se však bát nemusíte, spolehlivě ho objevíte podle hořké chuti. Takové plody okamžitě vyhoďte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.