KAM S CUKETOU?

ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA OD BABIČKY
3.8.2023
NEPEČENÝ ANGREŠTOVÝ ŽELÉ DEZERT
7.8.2023

Víte, jak se v srpnu zdraví zahrádkáři? Prý Nechceš cuketu? Tenhle vtip by mi přišel vážně vtipný... kdyby nebyl tak pravdivý!

Letošní suché počasí je na výnos cuket zatím celkem milostivé, takže je všechny stíhám rozdat, případně i sníst, protože letos jsem chytrá a mám jen jednu rostlinu! (No dobře... Tak jsem místo druhé cukety zasadila nejkrásnější ufo-zeleninu, patizony. A ty jsou teda opravdu skvělé!). Což nic nemění na tom, že začalo pořádně pršet a cuket bude brzy zase dost a dost. Než pro ně tedy případně vyrazíte do obchodu, zeptejte se nejdřív u sousedů nebo v nějaké lokální skupině – určitě se najde dost lidí, kteří se jich rádi zbaví.

Pojďme se ale podívat na kuchyňské zpracování cukety. Jedna z jejích úžasných vlastností totiž je, že se hodí úplně do všeho. Na nastavení těsta na perník či ořechovou buchtu, do slaných koláčů, na placky, polévky, nákypy, italské rizoto (doporučuji kombinaci s malinkými krevetkami, ty se dají v akci koupit levněji než kuře), na plnění masových rolád, jen tak na gril... Zkrátka do všeho a na všechno.

A tady máte pár osobně vyzkoušených receptů z našeho blogu!

Galetky jsou podobný univerzál jako cukety: naplnit je můžete prakticky čímkoliv, ať už naslano nebo nasladko. Já v těstu ještě ráda nahrazuji polovinu másla sádlem, zejména se slanými náplněmi. Základem je ale vždycky nějaké „mazání“, nejčastěji nějaký sýr nebo ořechové máslo, a navrch libovolná zelenina, třeba právě dobře okořeněná cuketa.

Zeleninové placky mám, naneštěstí jediná v rodině, moc ráda. Květákové ještě jí i další členové, ale na cuketové (nebo nedejbože kapustové) jsem sama. Jejich příprava je dokonale jednoduchá a skvělé jsou čerstvě osmažené s bramborami přelitými máslem k obědu nebo klidně i studené s jogurtovým či tvarohovým dipem, které se hodí i jako svačina na cesty.

Na rozdíl od běžných koláčů nabízí tenhle cuketový dort jednu velkou změnu: nenajdete na jeho okrajích těsto. Ani kousek. Celý dort stojí na vrstvení brambor a cuket a vy se podle sezony a chuti vůbec neostýchejte přidat i nějakou tu mrkev nebo pár koleček rajčat. 

Co by to bylo za léto a za cuketovou sklizeň, kdyby nedošlo na zavařování! Tentokrát přidejte k cuketám ananasový kompot a důmyslnou kombinaci koření, to z nich totiž udělá skutečný skvost vaší spíže. Až se člověku nechce věřit, jak moc dobré to je!

Jedna z báječných vlastností roládek je, že i ze sušších kousků masa, jako je třeba kuřecí prso, udělá dokonale šťavnatý pokrm. A co teprve, když je naplníte křehkou mladou cuketou, která jim spolu se sušenými rajčaty teprve dodá tu pravou šťávu!


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.