PŘEDE DVEŘMI JE HALLOWEEN

NOVINKY MEZI BERÁNKY
24.10.2019
BEZ OBALU
30.10.2019

Podzim hraje všemi barvami a z každého obchodu na nás vykukují oranžová bříška dýní. Byla by škoda neužít si kratochvíli s jejich zdobením.

Už ve čtvrtek je Halloween, který se slaví převážně v anglicky mluvících zemích, ale tenhle černý a oranžový svátek jsme docela rádi přijali i u nás. Je o důvod víc užít si zábavy s dětmi, ještě předtím, než zvážníme naším křesťanským dušičkovým svátkem.

Neodmyslitelným symbolem halloweenských svátků je dýně. V posledních letech jsme dýně ochotně přijali do našich kuchyní, protože se z nich připraví nesmírně lahodná jídla, ale také si po vzoru anglosaských zemí užíváme zdobení, dlabání a večerní tajemné svícení podmračených i rozesmátých oranžových obličejíků. Letos jsem dala přednost tradičnějšímu podzimnímu zdobení, a dýně dopadla poněkud romanticky - dostala věneček z květů a bobulí, co jsem našla na zahrádce.

Ozdobit můžete kteroukoli dýni, a po svátcích ji spokojeně zkonzumovat. V podstatě jsou jedlé všechny, ale do kuchyně se nejlépe hodí dýně máslová, muškátová, špagetová nebo Hokkaidó. Dýně mexická, s kterou jsem pracovala, je vhodná především jako dekorace. Narůstá do velkých rozměrů, a tak se s oblibou využívá právě k vyřezávání. Pokud ji jen dozdobíte, vydrží vám na zápraží velmi dlouho.


 

CO BUDETE POTŘEBOVAT K DOZDOBENÍ DÝNĚ

Úplně postačí, když se proběhnete v přírodě, a hned budete mít přírodního materiálu dost. Základem pro zdobení je věneček stočený z liány přísavníku. Připravte si:

  • 5-6 dlouhých šlahounů přísavníku (psího vína)
  • libovolné přírodniny na zdobení - vyrovnané usušené listy, vřes, květ hortenzie, plody šípků, bobule dřišťálu apod. 
  • vázací drátek
  • pomocný provázek
  • zahradnické nůžky, štípací kleště na drát

VĚNEČEK Z PŘÍSAVNÍKU

Přísavník, čili obecně řečeno - psí víno, je ideální surovinou pro výrobu malých korpusů. Na podzim je liána dostatečně měkká a pružná, takže ji snadno stočíte do kruhu, případně propletete, jak si představujete. Důležité je jen to, abyste měli šlahouny dostatečně dlouhé, aby objaly dýni. Šlahouny urovnejte vedle sebe, pak je zakruťte trochu do sebe a stočte do kruhu, který poměřte s nejširší částí dýně. Pak kruh na několika místech zajistěte provázkem, konce přísavníku zastřihněte, a věneček nechte na dýni mírně zaschnout. Šlahouny se krásně urovnají a zvyknou si na nový tvar.

KE ZDOBENÍ VYUŽIJTE ROSTLINY, KTERÉ VYPADAJÍ DOBŘE I USUŠENÉ

Věneček jsem dokončila tak, že jsem vázacím drátkem pevně obtočila sestřižené konce šlahounů, takže se staly součástí kruhu. Teprve pak jsem odstranila provázky. Jednotlivé přírodniny můžete do věnce jen zastrkat, ale s věnečkem pak budete špatně manipulovat; většina dekoru zase vypadne, a některé větvičky také mají trny. Vhodnější je vytvořit si malé skupinky květů a bobulí, jejich konečky omotat kouskem vázacího drátku (viz vlevo) a pomocí něho pak svazky upevnit na korpus. Věneček můžete samozřejmě zcela zaplnit, ale mnohem více se mi líbily vykukující volné části korpusu.

Až vás omrzí vyhýbat se na zápraží nazdobené dýni, věneček sundejte a zabydlete ho na stole, nebo si ho pověste na stěnu. Ty chutnější druhy dýní pak mohou slavně skončit třeba v dýňovém pyré nebo čatní. Brzy vám nabídnu recept!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.