Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Řepa není v českých domácnostech zrovna nejoblíbenější zeleninou, i když se to v posledních letech naštěstí mění. A snad k té změně přispěje i nakládaná řepa s křenem!
Na řepě je úžasný celý její vegetační cyklus. Když se začne vysévat, jsou vynikající a slaďoučké její klíčky, později se velmi chutná jako microgreens, tedy tako už odrostlejší klíčky. Listy se jí dají v přiměřené míře odlamovat do salátu kdykoliv během roku, až nakonec dojde na samotnou sklizeň.
Já sama mám řepu moc ráda, třeba pečenou či v bramborácích, dělávám z ní i úžasnou čokoládovou buchtu, po které se vždycky jen zapráší. Mezi stálice mých spižírenských zásob ale patří i řepa sterilovaná. Někdy na kostky, někdy na hranolky, miluju ji i na tenká kolečka No a pak se mi před pár lety dostala do ruky sklenice řepy strouhané a s křenem od jedné známé – a to byla láska na první ochutnání. Tak snad zaujme i vás.
Příprava: 45 minut + zavařování * Získáte: asi 6 sklenic po 450 ml
Nálev
Pokud máte rádi výrazné chutě, přidejte i špetku celého anýzu a fenyklu.
Řepa je podobným symbolem podzimu jako třeba dýně – a je i stejně zdravá: má detoxikační vlastnosti, je skvělá na podporu mozkové činnosti, podporuje kardiovaskulární systém, pomáhá při trávení a vylučování, je plná antioxidantů nebo třeba posiluje kosti i celkovou imunitu a navíc pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Zkrátka je to dar přírody!
Zároveň je tu období, kdy je tak akorát čas nakoupit zásobu českého kmínu. U nás budou za dva týdny velké trhy, na kterých vždy nakupuji i mák a další podobné suroviny, a aby se mi do nich nepustili moli, mám vše v dózách s gumovým těsněním, na sypké ingredience (jako je třeba koření, ale i mouka) jsem si oblíbila klipové uzávěry, díky nimž se sklenice snadno otevírá a přitom perfektně těsní. Dózičky na fotce mají objem 100 ml a je to na koření tak akorát, na luštěniny nebo mouku můžete sáhnout po větších velikostech – nabízíme je i v objemu 220 ml, 280 ml, 500 ml, 1 l a 2 l.
Jak je tenhle recept jednoduchý na přípravu, tak si s sebou nese dvě úskalí a obě se týkají strouhání. Jistě tušíte, že při strouhání červené řepy si člověk snadno obarví v lepším případě jen prsty, v horším i kuchyňskou linku a další předměty v okolí, které už se růžového nádechu budou zbavovat jen velmi ztěžka. Velmi proto doporučuji sáhnout po gumových rukavicích a strouhat rovnou do mísy nebo na plastovém prkénku, které si případné červené šrámy ponese méně snadno než dřevo.
Druhý bod se týká křenu. Když totiž pořádně píše, slzí z něj oči a teče z nosu nejen při jídle, ale už při strouhání. A kdo to někdy zažil, tak nechce znovu. Strouhejte proto u otevřeného okna nebo s potápěčskými brýlemi, to je už lety prověřená ochrana každého, kdo zavařuje.
SÉRIE S DEKOREM „PTÁČCI“: BAVLNĚNÉ UTĚRKY, CHŇAPKA A ZÁSTĚRA
Originální a přitom nevtíravý dekor s ptáčky a drobnými květy připomínajícími staré perokresby bude ozdobou každé kuchyně, aniž by cokoliv rušil.
Utěrky mají klasický rozměr 50 x 70 cm, v sadě jsou tři a jsou savé, stálobarevné a pevné, nepouští vlákna a jsou opatřeny poutky na zavěšení. Chňapka má všité poutko pro zavěšení a magnet, díky kterému dobře drží na sporáku a může tak být vždy po ruce. Jedna strana je s potiskem ptáčků, druhá strana je hnědá. Zástěra má univerzální velikost, lze nastavit šířku i výšku. Materiál z recyklované bavlny je šetrnější k životnímu prostředí a zástěra je vybavena praktickou kapsou.
Co všechno se vám bude hodit?
A co ještě vyzkoušet?