Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Zhruba před rokem jsem na našem eshopu objevila struhadlo, které je tak trochu i multifunkční kráječ na všechno, z čeho potřebujete mít hranolky, nudličky nebo tenké plátky. Za ten rok jsem jej použila nespočetněkrát a tak ho dnes lépe představím i vám.
Zázrak, o kterém dnes budu psát, se jmenuje Livington Turbo Cut. Na první pohled zaujme netradičním vzhledem, ale vzhledem k tomu, že mám omezenou hybnost ruky, mě zaujal ještě jednou věcí: funguje bez použití síly a nikde se netočí klikou.
Struhadlo Livington Turbo Cut rychle a jednoduše nakrouhá zeleninu na plátky či nudličky a třeba z brambor vytvoří krásné pravidelné hranolky bez použití elektřiny. Tuto všestrannost mu umožňují 3 režimy krájení, 8 různých nastavení tloušťky a z toho plynoucích 24 kombinací řezání. Tloušťku plátku, resp. hranolky, můžete nastavit mezi 0,5 až 8 mm, dvěma posuvníky pak nastavíte jemné nebo hrubé krájení. Vaše prsty jsou díky chrániči přitom vždy v bezpečí. Na spodní části krouhače jsou přísavky, které zajišťují dobrou stabilitu. Ostré čepele zeleninu krájí jako gilotina: funguje na principu pístu, který se opakovaně s jen minimálním vynaložením síly stlačuje.
Jsem z těch, kdo měli to štěstí, že až do dospělosti měli nejen babičky a dědečky, ale taky prababičku, ke které jsem ještě na střední škole ráda jezdila na prázdniny. A tahle moje prababička dělala úplně skvělé ovocné knedlíky a taky mě naučila, jak zpracovat úrodu kořenové zeleniny a uchovat ji na zimu. Krájela ji na kostičky, kterými plnila umělá střeva a tyhle „tlačenky“ pak ukládala do mrazáku na zimu. Výhoda zeleninových tlačenek je v tom, že se velmi snadno používají. Prostě ji vyndáte z mrazáku, ukrojíte potřebné množství a zbytek vložíte hezky v kuse do sáčku a zase zavřete do bezpečí mrazáku.
Možná vám to zní stejně banálně jako používání klasických sáčků, ale není tomu tak. Jakmile totiž odebírám zeleninu ze sáčku, zelenina nebo případné krystalky ledu se mi vždy odrobí všude kolem – a tento nepořádek při odkrojení a uložení prostě odpadá.
Co všechno lze na krouhači dělat?
Asi je vám jasné, že struhadlu-krouhači Livington Turbo Cut nemůžu udělit nic jiného než tři hvězdičky. Jeho používání je opravdu snadné a naprosto bez námahy. Krájet, sekat či krouhat zvládne prakticky jakoukoliv zeleninu a úhlednost hotových kousků je opravdu dechberoucí. Součástí balení je i praktická škrabka na zeleninu ve tvaru Y, která je skvělá zejména na očištění zeleniny podlouhlých tvarů, jako je salátová okurka, mrkev nebo petržel, oblíbila jsem si ho ale i na brambory nebo řepu, je totiž opravdu ostré. Struhadlo jde velmi dobře složit a nezabere tak příliš místa, podavač na zeleninu a chránič na prsty jsou vyšší, ale rovněž se vejdou do běžné zásuvky. Jediné drobné mínus je čištění, které je i s použitím se struhadlem dodávané tyčinky trochu obtížnější, ale to je daň za to, že je velmi ergonomické při použití a zelenina ani prsty nikde nekloužou: právě v těchto drážkách zbytky zeleniny někdy ulpívají. Krouhač jinak stačí opláchnout a vložit jej do myčky. Jen předem doporučuji kartáčkem očistit největší nečistoty, které by mohly myčku ucpat.
2 komentáře
…Výhoda zeleninových tlačenek je v tom, že se velmi snadno používají. Prostě ji vyndáte z mrazáku, ukrojíte potřebné množství a zbytek…
to potřebné množství krájíte čím? Pilkou, sekerou?
A teď prosím ještě tu o Karkulce.
Dobrý den,
krájím je normálním nožem, o něco raději tím na pečivo, protože mám pravou ruku s výrazným pohybovým omezením. 🙂 Vyzkoušejte a uvidíte, tyto tlačenky dělám opravdu dlouhé roky.
S přáním hezkého dne
JCH