DOMÁCÍ ZELENINOVÉ CHIPSY

BEZPEČNÁ CHŮZE A NOHY V TEPLE
7.11.2018
S CUKRÁŘSKÝM SÁČKEM ZA EFEKTNÍM POHOŠTĚNÍM
13.11.2018

Zeleninové chipsy už jednou musíte ochutnat. Jsou zdravé a především moc dobré. Vylaďte si je do ostra či do slana, a večer si k chroupání pusťte skvělý film...

V centru zábavy bude opět moje oblíbená sušička potravin, případně klasická trouba, chcete-li. S nákupem sušičky jsem dost dlouho otálela, a teď se holka nezastaví. Pokud ji nemáte, nastartujte troubu. Docela hezky vám zateplí kuchyň a výsledek vašeho zápolení bude na stole ještě o trošku dříve.

Sušičky slaví velký boom. Jednak se dá usušit téměř všechno, takže nic z přebytků na zahrádkách a v domácnosti nepřijde nazmar, a jednak je známo, že si veškeré ovoce a zelenina uchová téměř 80 % všech živin, což už si zaslouží trochu té naší práce. Máte-li svou vlastní úrodu, pak vás hřeje vědomí, že konzumujete potraviny bez chemie. Sušičky suší při nízkých teplotách, tudíž jsou v chodu dlouhé hodiny a mohlo by se zdát, že spotřebují hodně energie. Ovšem vážně to není tak horké. Nechcete-li sušit zrovna ananasy - to trvá vážně dlouho, s běžnými potravinami - jako jsou houby, brambory, kořenová zelenina a ovoce, si poradí úplně běžný stroj. Nemáte-li sušičku s tichým nočním režimem, můžete ji na noc vypnout a pokračovat opět zrána (to je tzv. kontinuální sušení).

Takže zpět ke konkrétnímu úkolu, na který jsem byla před časem vážně zvědavá. Konečně jsem ochutnala domácí zeleninové chipsy z cuket, mrkve, petržele a batátů. Natolik nám doma zachutnaly, že si tu sušička vrní každou chvíli. Zkuste to taky!

001

ZELENINOVÉ CHIPSY

Příprava: 6-8 hodin, dle jednotlivých receptů a typu sušičky

Cuketové chipsy

  • 3 větší cukety
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2-3 lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce nasekané petrželky

Cukety umyjte, osušte, a i se slupkou je nakrájejte na 3 mm plátky. Do misky dejte veškeré ingredience, přidejte cukety a rukama je promíchejte. Plátky rozložte na jednotlivá síta tak, aby se nedotýkaly, a sušičku zapněte na 50-52 °C. Sušte přibližně 7 hodin a během sušení plátky obracejte a síta prohazujte. Hotové chipsy uložte do hermetické dózy a uchovejte v pokojové teplotě. V krátké době je zkonzumujte.


Mrkvové a petrželové chipsy 

  • 4 mrkve
  • 4 petržele
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • sůl a mletý pepř
  • ½ lžičky mletého chilli
  • 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželové natě

Varianta - kurkuma nebo uzená paprikamísto chilli.

Mrkev a petržel očistěte a oloupejte. Nakrájejte ji na tenká kolečka. Používám struhadlo v robotu, ale lze využít i ruční struhadlo s jedním ostrým nožem, které znáte pod názvem mandolína. Postup přípravy je stejný, jako u předchozího receptu. Sušičku nastavte na 60 °C a sušte přibližně 7-8 hodin.


Chipsy z batátů

  • 2 velké kusy batátů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • ½ lžičky pepře
  • ½ lžičky soli

Batáty umyjte a oloupejte, nakrájejte je na 3 mm plátky. Opět je postup stejný - v míse smíchejte veškeré ingredience, promíchejte je a plátky obalte. Rozložte je na síta a sušte při teplotě 60 °C. Jakmile plátky začnou prosychat, snižte teplotu na 50 °C a pokračujte až do úplného dosušení. Plátky by měly zůstat křupavé.

003

Čerstvě nakrájená zelenina vypadá úchvatně. Pokud neznáte sruhadlo typu mandolína, vypadá takto. Dávejte pozor na ruce. Kořenová zelenina je pevná a musíte trošku přitlačit, a struhadlové listy bývají pořádně ostré. Krásně barevné plátky zeleniny ale dosud chutnají tak, jak jste zvyklí. Počkejte si na výsledek, budete překvapeni...

004

A je dosušeno. Sušička dostává pochvalu a já se jen pokaždé snažím nakrájet velké plátky a divím se, jak se zase smrskly. Pokud vás zajímá, které chipsy jsou nejlepší, nevím - cuketa je výrazně česneková a skvělá jako vždy, batáty jsou nejvýrazněji okořeněné a mrkev s petrželí zesládne. U mě kupodivu vítězí petržel, je senzační...

2 Komentáře

  1. Soňa Poláková napsal:

    Dobrý den, chci se přihlásit.

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Poláková,
    pokud chcete odebírat naše novinky, nalezněte si prosím na této stránce fialové tlačítko *Přihlásit se k odběru*; je třeba abyste zde vyplnila svou e-mailovou adresu. Děkujeme moc, a budu se těšit.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *