STROUHANÝ TŘÍBAREVNÝ KOLÁČ

NEJLEPŠÍ MERUŇKOVÉ RECEPTY
28.7.2023
ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA OD BABIČKY
3.8.2023

Efektní rybízový koláč patří k prázdninovým vzpomínkám na dětství. Recept vás přesvědčí o tom, že jednodušeji už to nejde. 

Zralý rybíz vypadá na keřích jak nejkrásnější šperky. Není divu, že barevné lákadlo musíte bránit před ptactvem nebeským jak jen to jde. Ráda se rozdělím, ale letní opuštěná zahrada je pro ně požehnáním; o tom já něco vím. Pokud ale na vás přece jen něco zbyde, pusťte se do koláčů. Bývají božské.

Mám moc ráda letní bublaniny na plech. Jsou svěží, vláčné a vystřídají se na nich veškeré druhy ovoce, i když pro každý volím z  pochopitelných důvodů jiný recept. Meruňkám sluší těsta s mandlovou moukou, borůvkám zase máslový kynutý základ, k angreštu je skvělé jemné jogurtové těsto a po létě dojde na zamrazené ovoce, pod nímž tzv. „nespadne” hutnější těsto olejové. Ale to všechno znáte. Chtěla jsem říct, že v okamžiku, kdy se přehlídka všech bublanin vyčerpá, dojde na další recepty, možná i na ty trochu zapomenuté.

Ten následující mi připomněla moje milá chatová sousedka Marie. Mrazené strouhané sušenkové těsto chutná jak vánoční cukroví a v kombinaci s drobným bobulovým ovocem, a vláčnou tvarohovou náplní, je perfektní. Zvlášť k černému rybízu je to lahůdka. Upečte si pestrý rybízový koláč, nejlépe ve skleněné formě, a než vychladne, hlídejte ho před vetřelci i pod okny :o)

Příprava: 45 minut + chlazení a pečení * Získáte: koláč o průměru 27,5 cm / 9 porcí

Strouhané sušenkové těsto

  • 20 g hladké mouky, proseté
  • 7,5 g krupicového cukru
  • 3 lžičky prášku do pečiva, bio
  • 1,5 lžíce dobrého kakaa
  • 1 žloutek, bílek zvlášť
  • 2 lžíce mléka
  • 125 g másla, změklého

Tvarohová náplň

  • 250 g tučného tvarohu z vaničky
  • 10 g moučkového cukru, prosetého
  • 1 žloutek, bílek zvlášť
  • 2 bílky a špetka soli na sníh
  • minimálně 300 g rybízu
  • drobenka z hrubé mouky másla a cukru

1. Do mísy robotu dejte sypké přísady na sušenkové těsto a promíchejte je stěrkou. Doprostřed přidejte žloutek, mléko a změklé máslo a pomocí hnětače těsto zpracujte. Nejprve se ingredience rozdrobí, ale pomalými otáčkami je zpracujete na vláčnou kouli. Trvá to asi 5 minut.

2. Vláčné měkké těsto vytvarujte do válečku, přičemž asi čtvrtinu odkrojte. Oba kusy zabalte do fólie a uložte do mrazničky asi na 3 hodiny.

3. Po vychlazení větší část těsta nastrouhejte na hrubém struhadle, menší část ponechte v lednici. Formu vymažte máslem a nastrouhané těsto rozprostřete na dno. Urovnejte ho pomocí vidličky do roviny. 

4. Tvarohová náplň - Tvaroh cukr a žloutek prošlehejte metličkou. Ze 2 zbylých bílků ušlehejte pevný sníh a opatrně ho vmíchejte do základu. Hmotu rozetřete do roviny na připravený koláč.

5. Nahoru rozhoďte odstopkovaný rybíz - buď smíchaný nebo v oddělených výsečích. Teď přijde ke slovu poslední část sušenkového těsta. Nastrouhejte ho a ozdobte jím koláč po obvodu. Nakonec ovocný střed poprašte máslovou drobenkou.

6. Koláč dejte péct do trouby vyhřáté na 175 °C na 35 minut, když těsto s náplní vyskočí, snižte teplotu na 165 °C a pečte ještě 10 - 15 minut až koláč uprostřed zpevní.

Koláč nechte vystydnout a jemně ho pocukrujte vanilkovým cukrem.

Tahle metoda strouhaného těsta je rychlá a bezpracná. Bude se vám hodit pro celou řadu dalších koláčů, tak si ji určitě osvojte. Těsto bleskově zpracuje hnětač bez vašeho přičinění a po vychlazení v mrazničce se perfektně nastrouhá. Sušenkové těsto je však hodně máslové, proto je třeba pracovat hbitě, abyste ho dlouho nezahřívali v rukách. Také do koláčové formy ho vkládám, aniž bych se ho dotýkala. Teď si někoho přivolejte na odstopkování rybízu. To je snad jediná věc, která vaše přípravy může zdržet.

Nastrouhané sušenkové těsto urovnejte pomocí vidličky do roviny. Jak jsem řekla, těsto je hodně máslové, a v teplém prostředí se začne rozpouštět pod rukama. To vše vás přinutí pracovat rychle, takže koláč bude brzy v troubě.

Tvarohovou náplň zakončí pevně našlehaný sníh. Můžete použít malý trik - v poslední fázi šlehání do sněhu přidávám lžíci cukru a vydrží mi tak i ve vedru. Řídký tvaroh se pak pěkně zpevní.

Černému rybízu nadržuji, to je zkrátka hvězda kuchyně. I z toho důvodu rybízovou směs nemíchám dohromady a na koláči ponechám jednotlivé výseče. Nakonec u stolu se vždy najde někdo, kdo ho nemá rád. Ukrojte mu porci z jeho oblíbenější strany.

Kolem koláče vytvořte rantlík ze zbývajícího kakaového těsta. Nejenže celek dobře vypadá, ale koláč se zpevní a dobře drží pohromadě. Teď už jen přidejte máslovou drobenku a váš šperkařský kousek je hotový.

Máte-li rádi kyselou rybízovou chuť, náležitě si ji užijete. Těsto i tvaroh obsahuje minimum cukru a v kontrastu s kakaem nejvíc vynikne kombinace zralého černého rybízu. Pokud jsou k dispozici všechny druhy, zalíbí se vám jak jednotlivé barvy rybízu probarví tvaroh, takže část koláče bude v řezu černá, červená, žlutá. Z každé třetiny nakrájíte tři porce. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.