VYROBTE SI DEKORACE V BARVÁCH VŘESU

ZÁZRAČNÁ ALOE VERA: K ČEMU JE DOBRÁ A PROČ JI MÍT DOMA
13.9.2023
CUKETKA S KRÉMEM A MANGEM
18.9.2023

Teploty se letos sice ještě šplhají nad dvacítku, chladná rána už ale dávají jasně najevo, že podzim je tu – a s ním i sezona vřesu.

Vlastně už ani nevím, kdy se z vřesu stala taková móda, poslední roky jej každoročně potkávám i v supermarketech. Vřes je rozhodně krásná květina, která si zaslouží pozornost, jeho nádherná světle růžová barva pohladí po duši, smetanově bílá rozzáří každou vazbu, odstíny temně růžové až červené nebo dokonce modrofialové zatajují dech. U těchto neobvyklých barev ale pozor, jsou to obvykle vřesy dobarvované a měli byste to najít i na popisku.

Pokud si chcete udělat vřesovou parádu, vyrazte pro něj ideálně do zahradnictví, kde jej pěstují lokálně právě po vás (supermarketové rostliny urazí  tisíce kilometrů, než se dostanou k vám domů!) a pokud chcete víc než pá větévek, nechte ten volně rostoucí v lese žít jeho vlastním, lesním životem. Přesazení do domácích podmínek jednak vůbec nemusí přežít a jednak je škoda ničit lesní porosty, což se neodbornými trháním většího množství rostlin může stát.

Až ale budete mít doma nachystáno, nebudete těch pár desetikorun za vrostlou a plně kvetoucí rostlinu litovat!

Efektní dekoraci na stěnu vyrobíte z proutí a podzimních přírodnin, mezi kterými vřes nemůže chybět. Využít můžete i plstěné výrobky nebo další drobné dekorace, které v těchto týdnech koupíte v každém květinářství.

Krásná růžová barva vřesu umí útočit na všechny smysly, vřes je prostě neodolatelný. Až si jej v květníku koupíte, aby vám dělal radost na stole či parapetu, dozdobte ho dalšími barevnými plody podzimu přidělanými na drátcích, efekt je dokonalý.

Loni jsem dělala podzimní věnec na dveře čistě z šípků, letos mám v plánu tuhle nádheru, kde se šípky snoubí s vřesovými větvičkami a mechem. Po okolí nám roste ještě dřín, jeřabiny a škumpa, která listy na podzim neuvěřitelně duhově barví a jejíž šišticovité fialové plody jsou krásné samy o sobě.

Sezonní svícínky jsou stálicí našeho blogu. Kolegyně Jana má nekonečno nápadů na jejich výrobu a články se těší i oblibě u vás, našich čtenářů. Na výrobu podzimního svícnu nepotřebujete nic víc než sklenky, větvičky vřesu a pár svíček. Efektní vřesové stínění z něj dělá opravdu krásnou dekoraci nejen na stůl.

Opora pro popínavky i dekorace sama o sobě, vyplétané rámečky jsou neuvěřitelně variabilní. Můžete je koupit nebo si je sami vyrobit, stačí pevnější drát, který ohnete do požadovaného tvaru, a provázek. Nazdobené větévkami vřesu nebo jiných sezonních přírodnin vypadají ještě lépe.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *