ŘÍJNOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – OBRÁZEK NA STĚNU Z PROUTÍ

pečená mexická vejce
BEZMASÉ RECEPTY, KTERÉ SI ZAMILUJETE
21.10.2022
SMALTOVANÉ NÁDOBÍ MŮŽE I NA INDUKCI
26.10.2022

Je čas zdobit okna, dveře i stěny podzimními dekoracemi. Pokud se nechystáte přímo na Halloween, vyrobte si z libovolných přírodnin křehký obrázek na stěnu.

Malebný podzim se předvádí v plné kráse. Cesty posypané barevným listím nás lákají k procházkám, jen co se zvednou krajky ranní mlhy. Kdo má rád podzim, je v tento čas spokojený. Doma přijdou na přetřes výtečná bramborová jídla, děti vymění stavebnici za hrátky s kaštany, žaludy a šiškami. Bez tohoto předělu mezi létem a zimou bychom se nedokázali zklidnit a nevychutnali bychom domácí pocit útulna.

K pohodě doma patří drobné tvoření s dětmi, ale i vy sami můžete zpracovat úlovky nasbírané v lese i na zahradě. Využít lze i dekorace, které si občas koupíte v květinářství (jen je po roce najít). K výrobě podobného obrázku budete potřebovat pouze pár proutků a horké lepidlo v tavné pistoli, jímž na konstrukci připevníte co vás napadne. Vedle usušených listů, šišek a mechu mě fantazie dovedla k výrobě plstěných houbiček z ovčí vlny. Pokud techniku znáte, pusťte se do nich, v opačném případě vám pomůže jednoduchý návod, který najdete ZDE.

 

Pocit útulna se také stal ústředním mottem našeho Decodomáckého snažení o to, abychom vám nabízeli co nejvíc pohody prostřednictvím zboží na našem e-shopu, nápadů a receptů na blogu či nabídkami v televizním vysílání. Také náš maskot - jezevčík Robin, se náležitě podzimně vybarvil (proklikem obrázku si pusťte video). Vzal na sebe naši kmenovou barvu a bude vás vesele provázet všemi našimi aktivitami. Tak ať je nám společně útulno!

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO VÝROBU OBRÁZKU

Pokud vám přírodní materiál neskýtá vaše zahrada, o nejbližším víkendu si naplánujte procházku. Vezměte s sebou zahradnické nůžky a nastříhejte si pár proutků. Měly by být trochu rovné, ale klidně na nich ponechte zbytky listů. Doma svůj úlovek nechte usušit a pak už se pusťte do tvoření. Já jsem použila oblíbenou červenou svídu ze zahrady, jejíž dřevo začíná od října nabírat na barevné intenzitě. Celkem si připravte:

  • 10 prutů v délce cca 30 cm
  • slabý provázek
  • horké lepidlo v tavné pistoli
  • libovolné přírodniny - borové šišky, žaludy, oříšky, mech, sušené listy, vřes, jeřabiny, šípky, nevěstin závoj nebo statici apod.
  • zahradnické a domácí nůžky
  • na plstění - barevné ovčí rouno, slabší a silnou jehlu na plstění, kostka molitanu nebo vysoká houbička na nádobí (veškeré potřeby zakoupíte ve výtvarných potřebách)

ZÁKLADNÍ KONSTRUKCE

Z proutků  si vytvořte okénko. To moje má rozměr 28 × 28 cm. Rám tvoří dvojité pruty, vnitřní dělení je jednoduché. Pokud se vám při sušení podaří na prutech udržet pár listů, výsledek bude hezčí. Listy, které vám opadají, použijte pro dokončení obrázku. 

  1. Nejprve si nařežte 8 stejně dlouhých prutů a po dvojicích je na koncích svažte provázkem. 
  2. Pak je přeložte přes sebe a horkým lepidlem je spojte do tvaru čtverce. Pozn.: Pokud pracujete s dětmi, dejte pozor, aby při stisknutí spoje, lepidlo neproteklo mezi proutky a nepopálilo prsty.
  3. Středový kříž přilepte tak, aby jeho okraje mírně přečnívaly přes rám. Celá konstrukce velice dobře drží. Nechte ji chvíli schnout a zatím si promyslete, jaké přírodniny zvolíte pro dekorování.

PLSTĚNÍ HOUBIČEK

Říkám jim plyšohlávky a docela se mi doma rozrůstají. Když je zastrkám do sušeného mechu, naplním jimi květináč na okně. Vznikne další působivá dekorace. Zaplstění ovčí vlny je jednoduché, chce to jen chvíli trpělivosti.

  1. Na kousek vysokého molitanu si dejte smotek zvoleného rouna a krátkými kolmými vpichy vytvořte kolečko. Přidáváním vlny na střed a opakovanými vpichy dotvarujte klobouček do výšky. Zaplstěním několika vláken jiné barvy vytvoříte působivé žilkování.
  2. Pak omotejte kouskem smetanové vlny plyšový drátek (používám čističe na dýmky), konec trochu omotejte, aby byl silnější a připlstěte ke kloboučku. Na další plstění se můžete podívat v tomto návodu.

PRO CHVÍLE POHODY

Tvoření přináší spoustu příjemných pocitů. Naplníte jím chvíle volna, zapojíte fantazii a často vám budou skvělými parťáky děti. Pokud se pustíte do plstění z hebké ovčí vlny, pak upozorňuji, že menším dětem jehly na plstění do rukou nepatří. Jsou mimořádně ostré a zpočátku to zjistíte na vlastní kůži :o) Obrázek zavěste za oba rohy. Může se stát, že ho na jedné straně více zatížíte a v jednom bodu by visel nakřivo.

Teď už si jen uvařte společně horký čaj s medem a vyprávějte si. Právě tak zaplašíte i sychravý podzim...

2 komentáře

  1. Lída Svatková napsal:

    Obrázek je velmi hezký, zdá se, že není ani složitý, jenom nevm, jestli bych dovedla udělat tak krásné houbičky.

  2. Jana napsal:

    Paní Svatková,
    podzimně vás zdravím a tvrdím, že to zvládnete. Zkuste to :o) Zkazit nic nemůžete, jen dejte pozor na prsty. Většinou každý, kdo s plstěním začal, pokračuje v tvorbě. Je to nesmírně hezká práce, protože vám pod rukama vzniká výrobek podle vašich představ. I kdybyste napoprvé nebyla spokojená, spotřebujete jen malý uzlík vlny. Houbičky mohou mít tisíc divotvorných tvarů i barev, vytvarují se vám před očima téměř samy. Držím palec a děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *