BEZMASÉ RECEPTY, KTERÉ SI ZAMILUJETE

POLŠTÁŘE PRO POZITIVNÍ NALADĚNÍ
20.10.2022
ŘÍJNOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – OBRÁZEK NA STĚNU Z PROUTÍ
24.10.2022

Zná to leckterá z nás: jak v jídle není maso, nechtějí to jíst, případně po obědě následuje otázka: A co teda bude k jídlu? V tomhle nebylo maso. Jak se ale přesvědčit, že maso není nutnost?

Přiznám se, že u svého muže už jsem to skoro vzdala, i když se mi poslední roky občas podaří ho obalamutit - nejčastěji houbami, protože z nějakého důvodu v houbových jídlech maso vlastně nepostrádá. Druhým efektivním balamutidlem jsou vejce: jsou plná bílkovin a maso poměrně dobře nahradí i z výživového hlediska. Třetí skvělou alternativou jsou luštěniny, s těmi ale prohrávám proti celé rodině na plné čáře.

Následující recepty jsou takovou malou inspirací, jak připravit dobré bezmasé jídlo, na kterém si pochutnají i jinak zapřisáhlí masožravci. Vzhledem k tomu, že mi nejde o přehlídku vegetariánských pokrmů, odpusťte tu a tam lžíci sádla: to ostatně můžete snadno zaměnit kouskem másla nebo oleje.

A na slušný výčet víceméně bezmasého jídla se můžete podívat i ve speciální záložce, kterou na našem decoDomáckém blogu najdete.

Tahle klasická česká polévka z jižních Čech své jméno údajně získala podle autorky kuchařek Adelajdy Kuhové, která byla Němka a její příjmení tedy bylo bez -ová. Podle šumavského zvyku se jí tedy říkalo Kuh Adelajde. Jestli je to pravda nevím, pravdou ale dozajista je, že si ji řada Čechů bezmezně zamilovala a dnes se vaří po celé republice. Zkuste ji i vy – a pokud nemáte zásobu lesních hub, nouzově si vystačíte i s hnědými žampiony.

Ačkoliv jej doma zrovna často nedělám, houbovník miluju, mám ho mnohem radši než houbového kubu, což je ale věc čistě osobních preferencí. Houbovník je totiž vlastně taková houbová nádivka. Dobře se do něj zpracují gumové rohlíky, které už nikdo nechce, pár hrstí hub někde nejspíš taky mít budete, a ani zbylé suroviny nejsou nic, co by člověk doma průběžně neměl. A vzhledem k rozjeté houbové sezoně klidně můžete využít i hřiby čerstvé!

Jak jsem psala již v úvodu, dobrou alternativou do bezmasých jídel jsou i vejce. Do tohoto koláče patří celá uvařená, která navíc lahodí oku, a na chuti mu přidává i uzený sýr. Vyzkoušejte ho: příprava je jednoduchá a je skvělý i jako oběd do práce nebo na cesty. Ostatně jako i jiné slané koláče.

Možná ještě máte na záhonu poslední listy špenátu, ale pokud ne, nevadí – na chuti a eleganci mu nijak neubere ani mražený listový špenát.

V tomhle receptu se potkávají moje dvě oblíbené věci: vejce a luštěniny. Fazole v rajčatové omáčce jsou moje srdcová záležitost, mňam! Tady jsou navíc zapečené (dvakrát mňam!) a doplněné rozklepnutým vejcem, které když dobře trefíte, tak mu zůstane polotekutý žloutek (třetí mňam!). Mexická kuchyně prostě ví, co je dobré, a vyrazit alespoň na jídelním stole občas do světa se vyplatí. Fazole, stejně jako všechny luštěniny, jsou totiž ohromně zdravé, a pokud se chcete vyvarovat obávanému nadýmání, přidejte majoránku, kmín nebo česnek a hlavně: když je budete jíst pravidelně, tělo si na ně zvykne a problém dělat přestanou.

Když už jsme u těch jídelních exkurzí do zahraničních kuchyní, pojďme se podívat i po Evropě, k našim skoro sousedům: do Maďarska. Maďarská, respektive uherská kuchyně tu českou velmi zásadně ovlivnila: nejedna naše „česká národní klasika“ totiž pochází právě z bývalých Uher (a většinu jídel, která jsou skutečnými českými klasikami venkovské kuchyně, už dneska zná jen málokdo). Osobně kromě perkeltu s nočky a řady skvělých dortů hlasuju pro langoše. Co si dáte navrch, to už je jen na vás :-).

Abych se vrátila k luštěninám, opíšu oblouk a stejně jako jsem jednou polévkou začala, tak další skončím, tentokrát hrstkovou. Všeho do ní patří po hrsti až dvou: čočka, žlutý hrách, ovesné vločky, kroupy či bulgur, ale i kořenová zelenina a bylinky, záleží jen na tom, co máte zrovna po ruce. Jednou z jejích velkých kouzel je to, že nikdy nechutná stejně: pokaždé má totiž kuchař po ruce něco trochu jiného. někdy jsou to houby, někdy čerstvá bazalka, někdy libeček a jindy brambory a mrkev.  Tak schválně, co se vám do ní „vejde“ právě dnes!

 

MOHLO BY SE VÁM HODIT...



 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.