Dnes tu mám pořádnou chlapskou pozdní snídani, nebo také jídlo, jež zvládne každý muž, kterému se žena vzdaluje za docela jinou zábavou, než je vaření…
Že muži vaří rádi a dobře, to je obecně známé. Ale jsou tací, kteří propásli všechny příležitosti postavit se k plotně, a v okamžiku, kdy jsou osamoceni, přemýšlejí, do které hospody zajít. Přesně pro ně jsou tu jednoduché recepty z ingrediencí napěchovaných do plechovek, jejichž pospojování do stravitelného pokrmu je víc, než snadné. Mexická vejce jsou přesně to ono.
Ještě jedna věc bude vašim partnerům při vaření sympatická – umažou přitom pouze pánev a pro sebe jednu nádobu. A to je litinový pekáček, který svou váhou a vzhledem skvěle odpovídá chlapskému naturelu. Jen musíte přidat pár rad, jak se s litinou zachází, abyste po návratu nenašla nádobí s narezlou patinou. Vaření v litině je totiž naprosto skvělé, jen je třeba vědět, jak na to.
PEČENÁ MEXICKÁ VEJCE
Příprava: 35 minut * Získáte: 2 porce do 2 pekáčků
Do 2 litinových pekáčků
Na dokončení
1. V pánvičce rozpalte olej a opečte kousky cibule, závěrem přidejte plátky česneku a odstavte, aby česnek nezhořkl. Pak přidejte konzervu rajčat, směs prohřejte na středním plameni, a do bublající přidejte zcezené a okapané fazole. Promíchejte, osolte, přidejte čerstvě mletý pepř a chilli. Směs ochutnejte a odstavte.
2. Troubu zapněte na 180 °C, pekáčky dobře vytřete olejem. Směs rozdělte do pekáčků a v každém vytvořte lžící 1 nebo 2 důlky pro vejce. Každé vejce rozklepněte do hrnečku a pomalu vlijte do důlku. Bílek se tímto tolik nerozlije. Část vajec posypejte strouhaným sýrem a přidejte zelenou chilli papričku. Vejce osolte a opepřete.
3. Pekáčky vložte do horní třetiny trouby a pečte do chvíle, než se bílky srazí a zbělají. Trvá to asi 10 minut. Žloutky by měly zůstat polotekuté. Podávejte hustě zasypané nasekaným koriandrem.
Tohle vaření se bude vašim partnerům líbit. Je snadné a plné barev. Nechybí pálivé papričky, česnek, oblíbená vejce. Už méně se asi budou honit za bylinkami. Jenomže čerstvý koriandr posune jídlo k výšinám. Listy mají slabou příchuť anýzu a uplatňují se právě v ostré mexické, arabské a čínské kuchyni. Koriandr skvěle dokončí výslednou chuť tohoto jídla a dobře se po něm tráví. Konec konců, v tomto případě to bude třeba.
Teď je zapotřebí udělat do husté směsi důlek – nebo dva, podle toho, kolik vajec si upečete. Na toto množství doporučuji dvě, ale fotili jsme s jedním, aby bílky nezalily celý povrch. Výtečný koriandr přidávám jak před pečením, tak i potom. Vejce rozklepnu do hrnku a opatrně přeliji do důlku. Po zapečení by měl zůstat žloutek napůl tekutý. Povrch zasypejte sýrem, osolte a okořeňte, a za chvíli je hotovo. Pozor jen na rozpálenou litinu, pořádně dlouho drží teplo. Pořiďte si na ni silikonové rukavice – viz níže.
Jak vařit a péct s litinou: