SNADNÉ KOKOSKY Z LOUPÁČKŮ

VÁNOČNÍ DEKORACE ZE DŘEVA + VIDEO
4.12.2019
JAK ZAJÍMAVĚ DAROVAT PENÍZE + ŠABLONA
8.12.2019

Jestli se vám kokosky z čerstvě našlehaného sněhu někdy nepovedly, tak tyhle se vyvedou jaksepatří...

Kokosky patří k vánočnímu pečivu, které obvykle dělám na poslední chvíli. Jednak se nemusí nechávat dlouho rozležet - dokonce bych řekla, že v den, kdy je upečete, jsou absolutně nejlepší, a za druhé, po předchozím pečení tradičního cukroví pokaždé zbývají fůry bílků. Napéct rychlé kokosky považuji za smysluplné vyprázdnění lednice. Samozřejmě za předpokladu, že milujete kokos.

V kokoskách je ho tolik, že si jeho chuť a šťavnatost opravdu užijete. Vyplatí se nějakou tu korunu připlatit, a koupit si kokos z dobrého bio obchodu. I tak tento recept není nákladný. K tomu, abyste úspěšně napekli, potřebujete jen dvě věci - sníh z bílků ušlehat v páře, v podstatě ho uvařit, a pro zpevnění přidat porci drobečků z čerstvého sladkého loupáčku. Kokosky se sice povedou i se samotným kokosem, ale takto se těsto pěkně zpevní a nebudete mít nervy, že se sníh rozpadne, jak to v čerstvém stavu pěkně umí.

002

KOKOSKY Z LOUPÁČKŮ

Příprava: 50 minut * Získáte: 40-42 ks, dle velikosti

  • 3 bílky z vajec velikosti M, případně 4 bílky z vajec S
  • 160 g cukru, půl napůl moučkový a krupicový
  • 140 g strouhaného kokosu
  • 1 čerstvý sladký loupák, odpovídá asi 80 g

1. Bílky vložíte do čisté a suché nerezové mísy a ušlehejte sníh, až začne tvořit měkké špičky. V kastrolku pro vaření v páře zahřejte vodu.

2. Mísu přesuňte nad mírně vařicí vodu (pozor, přílišné horko by mohlo bílky srazit), hladina se nesmí dotýkat šlehací nádoby. Přidejte krupicový cukr a metličkou rychle šlehejte, až se začne hmota zpevňovat a lesknout. Přidejte prosátý moučkový cukr a rychle došlehejte. Vytvoření pevného vařeného sněhu trvá necelých 5 minut.

3. Misku nechte zvolna chladnout, sem tam sněhem zamíchejte. Mezitím lehce odrolte mák z loupáčku, rohlík natrhejte na kousky a vložte do chopperu. Rozmixujte ho na jemnou nadýchanou drť. Troubu vyhřejte na 150 °C.

4. Do vlažného sněhu pomocí stěrky jemně vmíchejte kokos a hned i drobečky z loupáku. Promíchejte, až vznikne lepivá střapatá hmota.

5. Na plechu s pečicím papírem tvořte lžící hromádky o průměru asi 4 cm. Dejte péct asi na 15-20 minut, pak teplotu snižte na 100 °C a kokosky dosušte zhruba 5-7 minut. Reagujte na povrch, který by měl být světlý, uvnitř budou kokosky ještě trochu měkké. Plech vyndejte a pečivo na něm nechte vychladnout. Zbytek těsta upečte na druhém plechu.

Kokosky můžete dělat pouze z kokosu, ale v některých receptech naleznete pro zpevnění sněhu trochu strouhanky. Pokud máte takový recept vyzkoušený, a s oblibou ho používáte, zkuste nahradit strouhanku nadýchanými drobečky z čerstvého sladkého loupáku. Chuťově zapadnou určitě lépe. S našleháním čerstvého sněhu v první fázi přestaňte v okamžiku, kdy tvoří měkké špičky.

Sníh s cukrem vařený v páře nedá moc práce navíc. Celý proces trvá tak do 5 minut, záleží na tom, jak pilně šleháte ruční metličkou. Nejprve vložte krupicový cukr, protože se déle rozpouští, a hned za ním zašlehejte moučkový, který pevný a lesklý sníh dokončí. Že je sníh akorát poznáte tak, že lze metlu bez potíží položit na povrch sněhu. Sníh nenechávejte zbytečně dlouho nad vodní lázní. Jakmile je hotový, nechte ho chladnout a trošku s ním zamíchejte, než budete pokračovat dál. Teprve do vlažného sněhu rychle zapracujte kokos i drobečky z loupáku.

Čerstvě upečené kokosky nechte na plechu vychladnout. Mají křupavý povrch a uvnitř jsou vláčné a měkké. Teprve po vychladnutí je můžete dekorovat čokoládou, chcete-li, a pak je uložte do krabice do chladu.

kokosky4

TIP na zhotovení svícnu z hrnečku

 

SVÍČKA POTŘEBUJE STABILITU

  • Jednoduchý svícen na vánoční stůl může vzniknout z jakéhokoliv hrnku, pracovala jsem s  objemem kolem 300 ml. Ideální tvar je úzký a vyšší.
  • Čím větší hrnek bude, tím lépe, protože ho více zatížíte a se svíčkou bude stabilnější.
  • Svíčku zvolte silnější, se širokou základnou; ale aranžovat lze i s štíhlou dlouhou svící, kterou necháte ponořenou až u dna. Nevýhodou je, že tuto část nevysvítíte.
  • Aby svíčka pevně držela uvnitř hrnku, nasypte kolem ní rýži - pokud je hrnek určen k užívání, a pokud hrnek zůstane jen na parádu, pak do něj nasypte bílou dekorační kamínkovou drť.
  • Hrnek s rýží dozdobte drobnými šištičkami, nastříhanými kousky jehličnatých větviček, buxusem, eukalyptem apod.
  • Od svícínku neodcházejte a pokaždé mu věnujte svou pozornost. Až bude svíčka dohořívat, dbejte na to, aby se nedostala do styku s dekoracemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.