LEDOVÁ KOKOSOVÁ KÁVA

Zútulňovací výzva – den osmý
23.7.2023
ZÚTULŇOVACÍ VÝZVA – den devátý
24.7.2023

Zdá se vám v horkých dnech i milovaná káva na obtíž? Vyzkoušejte jeden z mnoha tipů na ledové kávové osvěžení.

Když se řekne káva, před očima nám defiluje voňavý nápoj z něhož se jemně kouří. Ale v letošních vedrech to není právě nejlákavější představa. Kavárny se pomalu přizpůsobují, ale většinou vám nabídnout tradiční kávu se zmrzlinou, případně frapé (vyzkoušejte ZDE) a tím výčet ledových káv končí. Nezbývá, než doma vyzkoušet jeden z receptů. Tak tady je. V letošním létě mu holduje celá naše rodina.

Budete potřebovat studenou silnou kávu - nejlépe připravenou ve french pressu - a pak čokoládu a kokosové mléko. Určitě to vyzkoušejte, dáte mi za pravdu, že je to dobrota. Kávu jsem připravovala v konvici na kávu a čaj, která se stane doslova vaší srdeční záležitostí. I mimo prázdniny vás ráno pozdraví svou veselou červení a probudí spolu s oblíbenými nápoji do nového dne.

Příprava: 30 minut * Získáte: 3 sklenice

  • 3 porce silné kávy z french pressu **
  • 120 g hořké čokolády
  • plechovka kokosového mléka, vychlazená
  • 1 cukr s pravou vanilkou
  • kostky ledu

* * jak uvařit kávu ve french pressu si přečtěte v článku Andělská káva

1. Připravte 3 porce zrnkové kávy trochu silnější než obvykle.

2. Čokoládu rozlámejte do misky nad vodní páru a začněte ji rozpouštět. Otevřete hodně vychlazenou plechovku s kokosovým mlékem aniž byste s ní třepali. Vrchní ztuhlou vrstvu přesuňte do šlehače. Do měknoucí čokolády pomalu přilijte trošku tekutiny ze zbylého obsahu plechovky. Čokoládu stále míchejte a přilijte tolik kokosové tekutiny, aby se čokoláda naředila a byla trochu tekutá.

3. Kokosová šlehačka - Kokosové mléko ve šlehači mírně oslaďte podle své chuti. Přisypejte tolik vanilkového cukru ze sáčku, kolik je vám příjemné k doslazení kávy. Krátce ji ušlehejte do měkkého hladkého krému.

4. Do sklenic na kávu rozdělte ochucenou tekutou čokoládu, přidejte pár kostek ledu a dolijte kávu asi 2,5 cm pod okraj. Zbytek doplňte kokosovou šlehačkou. Celek můžete poprášit trochou dobré instantní kávy.

Na pracovním stole chybí mlýnek na kávu. Takže připomínám, že semletí kávových zrn pro french press musí být hrubší, než jste zvyklí pro přípravu např. turecké kávy. Když kupuji kávu ve specializovaných obchodech, nechávám si ji umlít přesně pro tento účel. Všude jsou na to perfektně zařízení.  

Pokud jste neochutnali kokosovou šlehačku, o mnoho jste přišli. Není žádný problém to napravit. Než se pustíte do šlehání, nechte plechovku pořádně vychladit, nejlépe do druhého dne.

Rozpuštěnou hustou čokoládu bude třeba trochu naředit. Využijte k tomu tekutinu, která zbude po odebrání kokosového mléka. Čokoláda také dostane kokosovou chuť, což v celkovém vyznění nápoje oceníte.

Kokosová šlehačka se neušlehá dotuha jako normální smetana. Vznikne takový nadýchaný krém, který je, alespoň pro mě, božský. Sladím ji jen minimálně, aby k ní přibyl tón vanilky, a aby se s cukrem lépe našlehala. Občas si kávu s klidným svědomím udělejte. Spolykáte rozhodně méně kalorií, než když si objednáte slazenou kávu se zmrzlinou a tučnou smetanou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.