JAK ČISTIT DOMÁCÍ SPOTŘEBIČE?

ZÚTULŇOVACÍ VÝZVA – den desátý
25.7.2023
JAK SI PŘIPRAVIT SŮL DO KOUPELE S RŮŽOVÝMI LÍSTKY
27.7.2023

The cleaning equipment bins of the cleaners are placed on the floor. Concept of cleanliness in the organization.

Domácí spotřebiče jsou našimi nejvěrnějšími pomocníky. Bez pračky nebo rychlovarné konvice si asi život dovede představit málokdo z nás, vysavač, myčka nebo sušička jsou hned v závěsu. Správná péče jim dokáže život prodloužit o celé roky.

Vše začíná vhodným výběrem. Pokud sáhnete po nejlevnějším modelu na trhu – ať už se jedná o jakýkoliv spotřebič – asi se nelze divit, když do pár let (a třeba u těch rychlovarek i dříve) začne mít problémy. Rozhodně to není tak, že čím dražší, tím automaticky lepší, od určité hranice je to už jedno. U nejlevnějších kousků je dlouhá životnost ale opravdu spíš příjemným překvapením než očekávatelnou vlastností.

Ať už mluvíme o čemkoliv, životnost vždy dokáže do jisté míry ovlivnit vhodná péče. Olupující se stříbrnou folii na plastech např. rychlovarné konvice nebo kávovaru ovlivníte jen těžko, jak dlouho ale bude sloužit topné těleso, už na naší péči opravdu závisí. A pokud máte tvrdou vodu, tak na tom záleží několikanásobně víc než v oblastech s měkkou vodou.

rychlovarná konvice

  • Nepřítelem číslo jedna je vodní kámen. Ten ničí nejen konvici, ale i chuť připravovaného nápoje. Se zanesenou spirálou trvá déle i samotné ohřívání, pokud by topné těleso od vody oddělil úplně, může dojít i k přehřátí a zničení konvice.
  • Dobrá zpráva je, že jeho likvidace je jednoduchá. Někdo nedá dopustit na ocet, ten je ale dost agresivní. Mnohem šetrnější je kyselina citronová, na 1 litr vody stačí 1 lžíce, případně 1 vymačkaný a nakrájený citron
  • Od věci není ani odvápňovač. Ten koupíte ve formě krystalického prášku, jako šumivé tablety nebo tekutý, účinné jsou všechny stejně. Ten je šetrný ke spotřebiči a jeho služby jsou spolehlivější.
20132_2_eshop

Užívání konvice má svá pravidla

Kromě pravidelného čištění má používání konvice i další pravidla. Ohřívejte vždy jen tolik vody, kolik potřebujete: vařit plnou konev kvůli jednomu šálku spotřebovává zbytečně moc elektřiny a konev se víc opotřebovává. Zejména pokud máte tvrdou vodu, nenechávejte v ní stát zbytek vody: dali byste tím prostor vodnímu kameni ničit těleso.

kávovar

  • Velkým domácím oblíbencem bývá také kávovar, a je jedno, jestli máte kapslový nebo klasický presovač. Odvápnění okruhu pro vodu je nezbytné nejen pro životnost kávovaru, ale i pro chuť kávy a s octem se v tomto případě šetřit nepokoušejte. Můj kávovar má indikátor zanesení a mám vyzkoušeno, že při čištění octem namísto odvápňovače se čištění domáhá časteji.
  • Pokud má kávovar i pěnič mléka, je třeba pravidelně čistit i trysky a hadičky na zpěnění mléka, opět na to koupíte speciální roztok, který je zbaví i nánosů tuku atd.
  • Pravidelně čistěte i presovací těleso od zbytků kávy, která ráda napadá okolo a začne tam plesnivět. Celý strojek jde obvykle vyjmout, můžete ho tak bezpečně vydrbat kartáčkem a pořádně vypláchnout.
20024_eshop

Pračka se umyje (skoro) sama

Pračka není jen buben a těsnění, pravidelně udržovat je potřeba i čerpadlo a odpadovou hadici. Když ta se ucpe, pračka může vytopit celou koupelnu (i sousedy). I když perete jen při nízkých teplotách, aspoň jednou za čas dejte várku ručníků nebo povlečení na 60 °C, ať zničíte případné bakterie, které mohou způsobovat zápach.
  • Pravidelně vymývejte i přihrádku na prací prostředek a aviváž, stejně tak vytřete všechny záhyby gumového těsnění.
  • K vyčištění vám postačí jedlá soda a bílý ocet, se speciálními přípravky je to ale pohodlnější a pračku jako bonus mohou příjemně provonět.
  • Četnost čištění pračky závisí na jejím používání. Pokud máte děti a perete v průměru co den, to pračku, čistěte ji klidně každé 2 měsíce, pokud žijete sami, stačí 2–3x do roka. Pokud má program na čištění pračky, používejte jej!

lednička a mrazák

  • Ledničku zbytečně nepřeplňujte, ale nemějte ji ani poloprázdnou: potraviny potřebují svůj prostor dýchat, zároveň v sobě ale kumulují chlad. Plná lednička má nižší spotřebu než poloprázdná. 
  • Nikdy do lednice ani mrazáku nedávejte ještě teplé jídlo. To se může dříve zkazit,  zvyšuje se spotřeba lednice a vzniká námraza.
  • Jakmile má námraza víc než 3 mm, zvyšuje se spotřeba až o třetinu, při jednocentimetrové námraze je to až 75 %.
  • Až budete odmrazovat, vytáhněte přístroj nejdřív ze zásuvky. Chladničku pak celou vymyjte octovou vodou (za eliminuje zápachy), opatrně - a bez octu - omyjte i těsnění. Dejte si záležet při čištění odtokového kanálku, ten může být zdrojem velmi nepříjemného zápachu.
  • Jako pohlcovač zápachu v lednici pomůže mistička s jedlou sodou. Stačí ji pravidelně měnit.

myčka

  • Pravidla pro čištění myčky jsou podobná jako u pračky. Pravidelně čistěte gumové těsnění, nezapomínejte pořádně vydrbat vnitřní filtr nečistot.
  • Jednou za čas pusťte program s co nejvyšší teplotou nebo přímo čisticí program, pokud jej myčka má. Zamezí to vzniku zápachu a pomůže udržet vaši myčku a s ní i nádobí dokonale čisté.
  • Nečistoty se rády usazují pod dvířky, jednou za čas je proto setřete i tam. Údržbu si zaslouží i odpadové hadice.
 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.