ABY BÍLÉ PRÁDLO ZŮSTALO BÍLÉ

MRKVOVÝ BERÁNEK V ČOKOLÁDĚ
3.4.2023
DEJTE VEJCE MALOVANÝ…
6.4.2023

Jedním z častých argumentů, proč nepoužívat ekologické prášky, je mýtus, že z nich prádlo nebude nikdy bílé. Opak je ale pravdou!

Já sama peru výhradně v ekologických prášcích a gelech přes 10 let a vyzkoušeno mám leccos. Na odstranění některých skvrn, pravda, výjimečně sáhnu i po něčem drastičtějším, ale bělobu prádla zajistíte snadno a za pár korun i zcela ekologicky.

Jak tedy na to?

1807801_10_eshop

Perkarbonát sodný

Že název moc přírodně nezní? Nenechte se zmást. Perkarbonát neznamená nic než "peruhličitan", je 100% odbouratelný a je to právě on, který může za bělicí účinky i konvenčních pracích prášků na bílé prádlo. Pokud jej budete přidávat k barevnému prádlu, bude barvy z dlouhodobého hlediska šisovat, ale k bílému je nepostradatelný.

Perkarbonát se dávkuje v množství zhruba 2 lžíce na jednu pračku bílého prádla. Naprosto ideálně se aktivuje až při 60 °C, minimální teplota, aby začal aspoň trochu pracovat, je 40 °C. Pokud „na šedesát“ danou várku prát nemůžete, přidejte lžičku TAED, mělo by ho být asi 5 % vůči perkarbonátu. Název TAED taky nezní ekologicky, ale stejně jako perkarbonát je 100% odbouratelný a nezanechává na životním prostředí stopy. Ostatně, TAED jsou ona modrá či zelená zrnka v konvenčních prášcích. Pokud na bílém tričku najdete nevypratelnou skvrnu např. od rajčat nebo trávy, udělejte lázeň z perkarbonátu (opět zalitou dostatečně horkou vodou nebo s přídavkem TAED) , do které tričko ponořte a nechte aspoň 3 hodiny, ale klidně přes noc působit. Aktivovaný perkarbonát poznáte podle toho, že začne šumět. Pak prádlo normálně vyperte. Používá se i jako sůl na skvrny, kdy jej nanesete přímo na skvrny, s trochou vody poskvrněné místo promnete a necháte působit. Perkarbonát je i součástí různých bělidel a odstraňovačů skvrn, čistý v obyčejném papírovém sáčku ale stojí zlomek peněz.

15476

Slunce dělá divy zadarmo

Jako malá jsem s mamkou chodila na trávník kropit rozložené košilky a plenky mého brášky. Sušení na sluníčku prádlo vybělí jako nic na světě - a zadarmo. S kombinací perkarbonátu a sluníčka jsem se vždycky spolehlivě zbavila skvrn na látkových plenách, které jsem na obě děti používala, zamazaných dětských tričkách, svých bílých sukních i zaprané límečky bílých košil.
18080_2500_eshop

Žlučové mýdlo

Žlučové se mu říká proto, že jeho součástí je hovězí žluč, která obsahuje různé enzymy. Právě ony tak skvěle čistí nejrůznější zapraná místa, jako jsou límečky, skvrny od jídla, mastné skvrny včetně zažloutlých povlaků na polštáře atp.

Pozor ale, nikdy neperte dlouhodobě jen v mýdlu nebo domácím prášku s přídavkem mýdla, protože to tkaninu zanáší a ta proto degraduje. Mýdlové prášky jsou skvělé a perfektně fungují, ale mají svoje pravidla používání.  Alespoň občas prádlo proto vyperte i s kyselinou citronovou, která usazeniny rozpouští, případně (namísto konvenční aviváže, která textil paradoxně také zanáší) použijte máchadlo na bázi kyseliny citronové, najdete jej i na našem e-shopu: nabízíme s levandulovou silicí, která vaše rádlo navíc krásně provoní.

1808701_290_eshop (1)

Pomocníci z kuchyně

Jedlá soda, sůl a citron. Asi vás nepřekvapí, že tahle svatá trojice ekologické domácnosti se postará i o skvrny na prádle. Přidávání jedlé sody k praní brání zažloutnutí podpaží či límečků. Sodu kupujte klidně ve velkých baleních, pomůže vám totiž při jakémkoliv úklidu i proti mšicím nebo slimákům v zahradě.

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.