PRACÍ MANUÁL PRO ZAČÁTEČNÍKY I POKROČILÉ

PROČ JE DOBRÉ JÍST RAJČATA
21.9.2021
ZDRAVÉ DOMÁCÍ ROZINKY
23.9.2021

Pravidel, jak udržovat rodinu jak ze škatulky, je docela dost. Ta nejdůležitější se časem zautomatizují jako pračka.

Zaběhané prací rituály dokážou z údržby prádla odstranit katastrofu. Všichni jsme zažili nemilá překvapení, kdy jsme z pračky vylovili cosi, co kdysi bývalo oblíbenou halenkou, dostatečně velkým povlakem na polštářek či pěkným krajkovým prádlem. Pračka s nesprávně zvolenou teplotou, oděvy se špatně roztříděnými barvami apod. se spolehlivě postarají o nemilý šok. Chybami se člověk učí, ale leze to do peněz. 

K základním pravidlům patří:

  1. Prádlo roztřídit podle barev na bílé / barevné / tmavé.
  2. Z pestré hromádky vyčleňte nestálobarevné prádlo a vytvořte z něj samostatnou várku.
  3. Dále prádlo rozdělte podle typu materiálu, protože každý bude pravděpodobně potřebovat jiný prací prostředek / odlišný prací program / případně ruční praní.
  4. Zcela samostatně perte záclony, závěsy a další rozměrné kusy jako jsou přehozy na postele apod.
PRACÍ MANUÁL PRO ZAČÁTEČNÍKY I POKROČILÉ

ZÁCLONY A ZÁVĚSY

dejte pozor na pomačkání, žehlení je docela pracné

Záclony a závěsy perte zároveň s mytím oken. Abyste zabránili jejich pomačkání, sundejte je až těsně před praním. Dejte pozor, aby na nich někde nezůstaly háčky ze záclonových kroužků. Závěsy vložte do pračky samostatně, křehké záclony můžete vložit do velkých povlaků na polštáře a zapnout je. Zamezíte tak kontaktu s bubnem pračky, který může jemnou textilii zatrhnout.

Nastavená teplota pračky se pohybuje mezi 30 - 40 °C, u závěsů kontrolujte teplotu doporučenou výrobcem. Při vyšší teplotě se tkanina může mírně srazit. Navíc jsou textilie většinou jen plné prachu a při častějším praní je udržíte v dobrém stavu.

Pokud nemáte speciální program, zvolte program na jemné prádlo. Ždímání by mělo probíhat při nízkých otáčkách mezi 400 - 600 otáčkami/min.

Na zašedlé záclony použijte speciální prací prostředek s bělicím účinkem; z našeho e-shopu doporučujeme přípravek QUALT (viz galerie pod článkem).

Je-li to nutné, lehké záclony z umělých vláken vyžehlete, robustnější materiály se většinou vyvěsí, pověsíte-li je na okna ještě vlhké. Při žehlení by se teplota měla blížit teplotě bavlny.

5483601_img_0859_e_z3

OSTATNÍ PRÁDLO PEČLIVĚ ROZTŘIĎTE

podle základních pravidel uvedených výše a řiďte se dalšími pokyny

Jak třídit prádlo podle barev:

BÍLÉ PRÁDLO - na hromádce by mělo být prádlo obdobné kvality - bavlna / umělé materiály / směsové s vlnou apod. Bavlněné materiály perte v sypkém prací prášku, který obvykle obsahuje optické rozjasňovače. Umělým materiálům více vyhovují gelové prací prostředky pro praní při nižších teplotách. Osobní prádlo, zvláště podprsenky, je vhodné prát ve speciálních síťkách při programu na jemné prádlo a bez ždímání, případně ručně.

ČERNÉ PRÁDLO - pro něj existují speciální prací gely, které se postarají o to, aby prádlo nevybledlo. Samozřejmě můžete do várky přidat i syté tmavě modré prádlo. Používejte výhradně přípravky pro praní černého prádla, které obsahují ustalovače barev a brání jejich šednutí.

Stejné pravidlo platí i pro další roztříděné JEDNOBAREVNÉ ODSTÍNY - máte-li vyzkoušeno, že prádlo nepouští, pak můžete smíchat červené tóny s oranžovými / modré se zelenými / hnědé se sytými béžovými. Pokud se vám nějaký zbrusu nový kousek zdá podezřelý, pak ho nejprve namočte do umyvadla v horké vodě s malou troškou prášku. Opět použijte gely a také prášky pro praní barevného prádla obsahujícími ustalovače.

BAREVNÉ VZORY - Perete-li prádlo s výrazně barevnými vzory na bílé půdě, pak se dá předpokládat, že výrobce zvolil kvalitní barvu, která nepouští, a tak (po barevném testu v umyvadle) prádlo vyperte s bílou hromádkou, protože bílý základ by při praní s barevným prádlem pravděpodobně zešedl. Případnému obarvení zabrání speciální ubrousky, o nichž se dozvíte dále. 

LOŽNÍ RODINNÁ SOUPRAVA HILDY s prostěradly a povlaky na dekorační polštářky, mikrovlákno

1830901_1830902_eshop_z1

ZLEPŠOVÁKY, VYCHYTÁVKY

vyzkoušejte nové přípravky a sledujte novinky na trhu, usnadní vám život

Není sporu o tom, že pěkné prádlo je vizitkou každého nositele a upravená domácnost prozrazuje pečlivou hospodyňku. Velkou měrou nám pomáhají výrobci tím, že vyvíjejí stále něco nového, ale spousta vychytávek, které ověřily léta praxe, fungují po staletí.

KUPTE SI A VYZKOUŠEJTE:

  • Máte-li obavy, že se vám várka různobarevného prádla změní v barevnou duhu, využijte speciální ubrousky, které vložíte do bubnu pračky  s tím, že se postarají o to, aby se výrazné barvy do sebe nezapustily. Ubrousky fungují jako magnet a přitáhnou na sebe částečky barev, které se z oblečení uvolňují do vody.
  • Britská společnost Ecoegg přišla na trh se zajímavou alternativou praní a sušení prádla pomocí speciálních vajíček, plnících se pro praní dvěma druhy minerálních pelet. Ty vytvářejí hustou pěnu, která jemně, šetrně a účinně odstraní špínu a nečistoty (viz galerie pod článkem).  Pro sušení v sušičce je určeno vajíčko s výrůstky změkčujícími prádlo jeho masírováním. Vajíčko obsahuje dermatologicky testované hypoalergenní voňavé tyčinky z přírodních esenciálních olejů, jejichž aroma v suchém prádle zůstává. Dobře provzdušněné prádlo se pak vysuší v kratší době, což významně šetří peníze za spotřebovanou energii.

DOBRÁ RADA NAD ZLATO: 

  • Prádlo, které má na sobě potisk obrázku perte vždy obrácené naruby, aby se obrázek neodřel o buben pračky.
  • Stejný proces zabrání blednutí barev, žmolkování povrchu vlasových textilií i odření hran a švů na džínách. Proto podobné kousky perte výhradně naruby. Také sušení na přímém sluníčku je příliš agresivní, prádlo obraťte rubem nahoru.
  • Syté barvy bez chemie zachová i obyčejný ocet. Do každého praní přidejte malou skleničku; nejenže ocet barvy zafixuje, ale zároveň zafunguje jako aviváž.
  • K bílému bavlněnému prádlu zase přidejte obyčejnou jedlou sodu, při pravidelném používání se rozjasní i zašedlé prádlo.

VAJÍČKA ECOEEG DO SUŠIČKY S VŮNÍ SVĚŽÍ BAVLNY, sada 2 ks na 40 sušicích procesů

img_0793_52718_eshop_z2

PRANÍ VLASOVÝCH MATERIÁLŮ

aby zůstaly dlouho nadýchané, potřebují speciální ošetření

Beránkové soupravy z mikrovlákna zcela nahrazují ložní povlečení. Kdo okusil spánek v náruči hebkých vláken, těší se na každý večer. Pro praní výrobků z mikrovláken použijte speciální aviváž SLEEP WELL, která zabraňuje vytváření antistatických výbojů a prodlužuje životnost textilií, jejich barevných odstínů i podporuje rychlé schnutí a prodyšnost.

ANTISTATICKÁ AVIVÁŽ SLEEP WELL s vůní černé orchideje,  1 l

5490553_4251838502211_2_e_z1

FROTÉ RUČNÍKY A OSUŠKY

mají při praní svá neměnná pravidla
  • Před prvním použitím vyperte froté prádlo samostatně v pračce. Ideálně 2×, aby se z textilií odstranily nečistoty z výroby a především proto, aby se v osnově pevně zatáhly smyčky. Froté snáší teplotu od 40 do 60 °C, orientujte se podle pokynů výrobce.
  • Ručníky a osušky roztřiďte stejně jako ostatní prádlo na světlou a barevnou várku. Barevné ručníky perte v pracím gelu, bílé froté naopak v pracím prášku, který navíc obsahuje optické rozjasňovače.
  • Dejte pozor, abyste společně s ručníky neprali prádlo se zdrhovadly, zapínacími háčky apod., protože by mohlo dojít k zatrhání smyček. 
  • Pračku nepřeplňujte, aby prádlo mělo dostatek prostoru pro „vybouchání”. Teprve pak se dokonale vypere.
  • V žádném případě nepoužívejte avivážní prostředky. Mají za následek špatnou savost, protože se v ručnících usazují a slepují bavlněná vlákna. Vaše ručníky se velice rychle stanou drsnými.
  • Pokud potřebují vaše ručníky regeneraci, přidejte do praní trochu octa a prací sody. Vyperte na klasický program a přidejte sklenici octa a půl sklenice prací sody do přihrádky na prášek. Ocet v textiliích rozpustí usazeniny po pracím prášku a soda je změkčí.
  • Častým praním se snižuje životnost froté, ale přesto ručníky užívejte jak je třeba a měňte je často. Jedná se o osobní prádlo, které obsahuje bakterie, šupinky kůže, vlasy. Máte-li v rodině maroda, klidně riskněte i vyvářku, i když ji výrobce nedoporučuje. Ručníky to většinou směle vydrží.
  • Ždímat můžete i nad 1000 otáček; froté prádlo se nežehlí, takže je vhodnější neždímat příliš energicky. Pokud sušíte prádlo v bytě a máte zde hodně suchý vzduch, využijte ručníky pro jeho zvlhčení. Nejenže prospějete svému zdraví, ale nemusíte se bát ani o podlahu, protože odstředěné froté nekape.

KOMPLET RUČNÍKŮ A OSUŠEK VOLIE, bavlněné froté, 6 ks

Výběr kvalitních a ekologických pracích prostředků naleznete na našem e-shopu ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.