PROČ JE DOBRÉ JÍST RAJČATA

ARANŽMÁ PRO MĚSÍC ZÁŘÍ: VĚNEC S LÉČIVKAMI
20.9.2021
PRACÍ MANUÁL PRO ZAČÁTEČNÍKY I POKROČILÉ
22.9.2021

Výčet pozitivních přínosů rajských jablíček pro náš organizmus je velký. Přesto je třeba jíst je ve stejném poměru, jako ostatní zeleninu.

Rajčata patří u nás k nejkupovanější zelenině, s oblibou se pěstují na zahrádkách i na balkonech. Dozrají-li jablíčka na slunci, dodají do našeho jídelníčku mnoho dobrého. Ale hned na začátku je třeba zmínit se o tom, že tyto lilkovité rostliny (patří mezi ně i brambory), obsahují glykoalkaloidy solanin a tomatin, které jsou toxické a zatěžují játra, ledviny a klouby. Množství  solaninu se odbourává díky červenému pigmentu lykopenu, který přibývá během zrání. Z toho vyplývá, že rajská jablíčka je třeba jíst pouze dobře zralá, a nejlépe z českých pěstíren, kde je záruka, že se plody za vámi dostanou ve správné kondici, což se o mnohých dovezených rajčatech říct nedá. Své o tom ví rovněž alergici, kteří mohou na těle objevit vyrážku, a dokonce se i rozkýchat. Ale nebojte se, aby došlo k otravě, musel by zdravý člověk sníst několik kilogramů zelených rajčat, což nikomu nehrozí. Také lednová nebo únorová rajčata z dovozu splňují naše povolené normy a není třeba tuto zeleninu vyřadit z jídelníčku.

Kolem rajčat se stále vedou polemiky, zda - ano či ne? Určitě ano, ovšem bez přejídání a v mixu ostatních plodů zeleniny, kde mají své nezastupitelné místo. Chuťově je zkrátka nelze nahradit. Z rajských jablíček vytvoříme velkou spoustu výtečných jídel. Česká kuchyně se s rajčaty utkala poměrně pozdě, ale například italská kuchyně, která nám naprosto učarovala, dala mnoho příkladů, jak si užít kvalitních omáček, polévek i nakládaných předkrmů. Pozitiv přinášejí rajčata opravdu spoustu:

samá pozitiva

  • Rajská jablíčka obsahují velké množství vitaminu C a E.
  • Ostatní vitaminy a minerální látky  (kyselina listová, hořčík, draslík, vápník, zinek) snižují cholesterol, působí preventivně proti infarktu i rakovině a zvyšují imunitu.
  • Lykopen - červené barvivo fungující jako prevence proti rakovině, kupodivu ještě umocníte tepelnou úpravou rajčat nebo šťávy s přídavkem oleje. 
  • Slupka dodá tělu hodně vlákniny čímž si vylepšíte trávení.
  • Chcete-li hubnout, rajčata patří k málo kalorickým potravinám.
  • V letních vedrech jezte saláty s větším podílem rajčat, minerální soli tělo výrazně ochlazují.
  • Rajčatová šťáva je ze stejných důvodů vhodná pro podávání při horečkách.
  • Když si spálíte kůži, fungují plátky rajčat jako první pomoc.
  • Dáte-li se do pěstování - přidejte do záhonků celer, protože odčerpá z půdy chlór, a také afrikány, které odpudí molice a mšice milující vaši červenou úrodu.

Nejen malá rajčátka, ale také půlky masitých rajčat lze napěchovat do sklenic a zavařit na zimu. K výborným odrůdám cherry rajčat patří například Juanita, ale naložit můžete právě tak šišatá rajčátka San Marzano nebo rajčata v hroznu. Nakládám většinou podle ceny na trhu, to je jasné, ale výsledek je pokaždé šťastný. Přidávám citron, šalotku, česnek a koření s trochou kopru, a s oblibou využívám sklenice KARO, které svým buclatým tvarem rajčatům perfektně vyhovují. 

Tento rychlý recept na rajskou polévku je zajímavý tím, že se polévka připravuje z rajských jablíček pečených v troubě. Chcete-li mít polévku jemnější a delikátnější, pak je třeba rajčata svléknout ze slupky, čímž se pravda zbavíte vlákniny, ale polévce to prospěje. Pak už je příprava polévky plné bylinek dílem okamžiku. Obsahuje můj milovaný tymián a ráda ji vařím pro milovníky rajčat téměř na požádání. 

Ochucené porce těsta nadávkované do malých formiček na muffiny jsou zárukou skvělé svačinky nebo pohoštění k vínu. Je jasné, že v tuto chvíli hovořím o slaném těstě, v němž jsou nejvýraznější sušená rajčata. Vedle nich těsto obsahuje olivový olej a jogurt, anglickou slaninu, jarní cibulku a skvělý muškátový oříšek. Bábovky se vždy bez problémů propečou, a krom doporučených ingrediencí můžete experimentovat, jak je vám milé. Protože budete potřebovat sušená rajčata, zkuste si je usušit a naložit podle následujícího receptu.

Jakmile se sejdou přebytky rajských jablíček, není nic jednoduššího, než je svěřit sušičce. Tenhle skvělý domácí pomocník pro vás připraví kulinářskou pochoutku, ale také surovinu pro celou řadu obědů a večeří. Nasušená rajčata zalijte kvalitním olejem s bazalkou, česnekem a feferonkami, a těšte se, až ochutnáte výsledek. Sušení trvá zhruba 12-14 hodin, takže máte-li sušičku s více síty, provoz bude ekonomičtější.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.