ARANŽMÁ PRO MĚSÍC ZÁŘÍ: VĚNEC S LÉČIVKAMI

ŠPALDOVÉ SUŠENKY DO ŠKOLNÍCH LAVIC
16.9.2021
PROČ JE DOBRÉ JÍST RAJČATA
21.9.2021

Ve středu vstupuje Slunce do znamení Vah, a my přivítáme podzim, který se už teď začíná hlásit pestrými barvami.

Než se nám příroda předvede v ohnivých barvách rudých a oranžových listů, v dosavadní zeleni vynikají dozrávající bobule všeho druhu a září v ní jak drahokamy. Při zemi se barví vřes do mnoha valérů růžových a fialových tónů, které tolik milujeme. Procházky do kraje napovídají, že se dá ledacos sklidit ku prospěchu našeho zdraví. Využijte všeho, co příroda nabízí - minimálně pro potěšení duše.

Ve jménu zdraví, které není od věci utužit na zimu, jsem o víkendu vyrazila natrhat plody, z nichž je mnoho užitku nejen v kuchyni. Patří k nim především šípková růže a hloh obecný. Přebytky rostlinek jsem zabydlela na podzimním věnci, aby byl doma symbolem zrání a dělal nám společnost až do prosince. Základ tvoří dekor plný zdraví prospěšných látek:

  • ŠÍPKY - růže planá, divoká, trnová růže - trny oplývající keř s krvavě červenými kapkovitými plody. Nevadí, že nepoznáte, která růže je pravá šípková, ke sběru můžete využít všechny. Sbírají se nepřezrálé, dosud tvrdé plody v nichž je velké množství vitaminu C. Postupně jeho množství klesá, takže šípky pro výrobu sirupů a protichřipkových čajů sbírejte v září.
  • HLOH - hložinky, také hložek nebo plucháč, je asi 5 m vysoký pichlavý keř, jehož plody jsou červené vejčité malvičky. Naleznete ho na okraji světlých lesů i na skalnatých stráních. Zdravé látky poskytují pouze planě rostoucí druhy, zahradní formy keřů mají plody pro léčebné účely bezcenné. Získaná droga obsahuje především flavonoidy, karotény, pektiny a vitamin C a B. Čaje se pijí při potížích s vysokým tlakem, dokonce mírní i srdeční neurózy. Při těchto potížích se však před konzumací vždy poraďte s lékařem.

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO VYTVOŘENÍ PODZIMNÍHO VĚNCE

Snažila jsem se pracovat s přírodninami, které bez potíží nasbíráte v přírodě. Možná jen vřes, pokud ho nepěstujete na zahrádce, se vyplatí koupit v květináči. Zbytek ostříhané rostliny ještě zakoření v truhlíku na balkoně, ale dokáže se opět rozrůst i na chladnějším okně. Připravte si:

  • korpus věnce z proutí, natónovaný do šeda
  • vázací drátek
  • zahradní nůžky
  • krátké větvičky šípků,
  • hlohu,
  • a růžové tobolky brslenu - POZOR jsou jedovaté!
  • větší svazek růžového vřesu
  • přírodní mech
  • pevnou větvičku zbavenou listů
  • 2 drobné ptáčky
  • barevnou stuhu 3,5 cm širokou

Korpus jsem použila o průměru 27 cm. Je stočený ze silných prutů, které na sebe nedoléhají, proto je snadné umístit mezi ně stonky nastříhaných přírodnin. Pěkně se tam zaklíní. Mezi léčivkami je pár snítek růžového brslenu, který rozhodně nepožívejte. Obsahuje podobné látky jako třeba náprstník.

UPEVNĚNÍ PŘÍRODNIN

Přírodniny si roztřiďte a nastříhejte na přibližně stejné kousky se stonky dlouhými 10-12 cm. Začněte aranžovat na libovolném místě tak, abyste pokryli zhruba 15 cm korpusu. Využívejte toho, že stonky rostlin můžete vsunout dovnitř mezi proutí. Aranžujte po směru stočených prutů, ale protože rostliny nesledují jeden směr, můžete některý svazek bobulí zasadit i v protisměru. 

Pak vezměte vázací drátek a v potřebných rozestupech korpus pevně obtočte tak, aby žádné rostliny nevypadávaly ven. Drátek později překryjete mechem.

PTAČÍ KLEPY

V okamžiku, kdy dekor věnce dokončíte, místa, která tvoří rozestupy mezi bobulemi, a také ta, kde se objevuje vázací drátek, pokryjte kousky přírodního mechu. Pak vezměte nějaký ostrý nástroj - použila jsem špičatou násadku od školního pera, a pomocí něj zastrčte mech do hloubky věnce. Drží tam dostatečně dobře. Pokud si věnec chcete uchovat na dlouhý čas, můžete mech přilepit pomocí lepidla v tavné pistoli

Nakonec uřízněte pevný prut, asi o 4 cm delší, než je vnitřní průměr korpusu, zbavte ho listů, a přibližně uprostřed věnce ho na jedné straně zapíchněte mezi proutí. Prut prohněte a totéž udělejte na protější straně. Na prut upevněte drobné dekorační ptáčky s přírodními peříčky. 

Na vrchol věnce zavažte širokou stuhu a věnec zavěste.

Nezapomeňte také mrknout na náš e-shop, kde objevíte například ložní prádlo s náladovými podzimními motivy, věnečky z umělých přírodnin, voňavé svíčky, nebo třeba rohožku, která vás přivítá do podzimu hned na zápraží.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.