ČERSTVÁ REBARBOROVÁ LIMONÁDA

OSLAVTE LETOS DEN OTCŮ I VY
14.6.2023
5 JÍDEL PRO POŘÁDNÉ CHLAPY
17.6.2023

Čerstvé domácí limonády se v posledních letech usadily na pomyslný nápojový trůn. K těm výjimečným a extra lahodným patří rebarborová s jahodami.

Reveň (jak se jí také říká), jahody a luční kopretiny patří k sobě. To vše se urodí v jeden čas a našim zahrádkám nevýslovně sluší. A což teprve, když se to všechno sejde na jednom stole. To už vím s jistotou, že prázdniny jsou za dveřmi a startuje sezona zavařování. Než se však zrání, nakládání, kvašení a zavařování rozběhne na plné obrátky, zkonzumujte první dobroty začerstva, dokud jsou plné šťávy.

Rebarboru jsem ve své mladosti vůbec neznala. Ač jsme užívali všech požitků a výhod zahradničení, reveň jsem ochutnala až od své milé tchýně, která mi ji s nevýslovnou radostí strkala do koláčů. Měla pocit, že jsem hubená. Také jsem nevěděla, že rebarbora je zelenina, a spadá do stejné kategorie jako třeba řapíkatý celer:

kam s ní

  • rozlišujeme celou řadu odrůd, nejznámější je rebarbora polní, skleníková, zahradní  - v zásadě se dají laicky rozdělit na rebarboru s drobnějšími červenými řapíky mající brčálové listy, ta je červená i uvnitř a má výraznější chuť - a na rebarboru se zelenými řapíky, která je mohutnější a červeně je zbarvená jen na povrchu
  • čerstvě sklizené řapíky loupat nemusíte, neboť v nich zůstanou zdraví prospěšné antokyany i po tepelné úpravě, déle uskladněné řapíky oloupejte; v každém případě nekonzumujte listy, obsahují příliš velké množství kyseliny šťavelové
  • jako vždy připomínám, že rebarbora se sklízí od začátku dubna maximálně do konce června, takže je právě správný čas uskladnit trochu zásob na zimu - ideální způsob uchování reveně je mrazení: omyté a osušené řapíky nakrájejte na menší kusy, rozložte je na plastový tác a nechte asi hodinu v mrazničce; teprve pak je rozdělte do uzavíratelných sáčků a obsah zkonzumujte během 6 měsíců v úchvatných koláčích i s masem
  • chcete-li při vaření a pečení zelenou rebarboru dobarvit, ponechte ji naloženou ve výrazně červeném ovocném sirupu, nebo ji povařte s rozmačkanými malinami či jahodami; každý koláč bude ještě atraktivnější

Příprava: 35 minut * Získáte: 1,5 l

  • 500 g rebarbory, očistěné 
  • 1 l vody
  • 3 lžičky citronové kůry z bio citronu
  • 100 ml sirupu z bezového květu
  • šťáva z ½ citronu
  • 200 g krupicového cukru
  • 200 g sladkých jahod
  • kostky ledu
  • pár snítek máty na podávání
  • sodovka na zředění

1. Rebarboru omyjte a je-li třeba, oloupejte, nakrájejte ji na hrubší kousky.

2. Vodu přiveďte k varu, přidejte rebarboru se 3 lžičkami citronové kůry a vařte do změknutí. Trvá to různě, ale asi od 8 - 10 minut.

3. Ještě teplou směs sceďte do mísy, přidejte sirup z bezového květu (možná právě nakládáte) a vymačkanou šťávu z citronu, rozmíchejte cukr, aby se rozpustil, a směs nechte vychladnout. Mezitím lžící vymačkejte veškerou tekutinu z odložené reveně v cedníku a limonádu ochutnejte. Počítejte s tím, že ke sladkosti ještě přispějí jahody. 

4, Jahody rozmixujte, 2 - 3 kusy ponechte stranou a nakrájejte je na plátky. Mix jahod uložte do chladničky.

Podávání 1 - Do sklenic dejte trochu rozmixovaných jahod, dolijte je rebarborovou limonádou, přidejte kostky ledu, pár plátků jahod a lístky máty.

Podávání 2 - Do velkého džbánu nalijte vychlazenou limonádu, přidejte rozšlehané jahody, kostky ledu a dle chuti nařeďte trochou sodovky. Je-li třeba, limonádu doslaďte v obou případech bezovým sirupem.

Rebarbora má štiplavou chuť, ale je nenapodobitelná. Kdo miluje zvláštně sladkokyselé letní koláče, každoročně se těší. Nápoje i rozdušené směsi ovoce nemusíte vždy nakrmit obrovskou porcí cukru. Rebarboru příjemně dosladíte zmíněným bezovým sirupem, ještě lépe medem i přirozeně sladkými jahodami.

Z červených řapíků reveně vylouhujete takto krásně zbarvenou tekutinu. Zbytek ještě důkladně vymačkejte, ať ze zeleniny nic nevyhodíte. S citronovou šťávou je výsledek ještě lahodnější, i když vám připadá, že kyselosti bude v nápoji dost. Dodá limonádě další rozměr. Konečné doslazení ponechejte na závěr, kdy budete vychlazenou limonádu podávat. Přispějí k němu rozmixované jahody.

Samotná rebarborová limonáda vydrží v chladničce 3 dny. Uzavřete ji do láhví s šroubovacími, nebo atraktivními klipovými uzávěry. Jakmile ji promícháte s rozmixovanými jahodami, vypijte ji v týž den, kdy jste ji připravili.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.