OSLAVTE LETOS DEN OTCŮ I VY

ŽIVÁŇSKÁ VEPŘOVÁ PEČENĚ
12.6.2023
ČERSTVÁ REBARBOROVÁ LIMONÁDA
15.6.2023

Zatímco den matek je vrytý hluboko v našem kulturním povědomí, den otců se stále slaví jen sporadicky. Pojďme to společně změnit!

Úloha matky je na jednu stranu nedoceněná, na druhou stranu její nedoceněnost pramení z toho, za jak automatickou její péči bereme. S tím, jak se mění rozdělení rolí v domácnostech, se ale čím dál více do chodu rodiny zapojují i tátové, kteří se svými dětmi tráví mnohem více času, než bylo obvyklé, ještě když já jsem byla malá. A že mi ještě není ani 40.

Wikipedie napovídá, že v mnoha zemích se slaví na svatého Josefa, tedy 19. března, leckde, včetně Česka, je to třetí červnovou neděli, např. ve Finsku a Švédsku je to zase druhou listopadovou neděli, v sousedním Německu zase na svátek Nanebevstoupení Páně, který připadá na 40. den po Velikonocích, v Rumunsku je to stejné jako den matek, tedy 2. květnovou neděli.

Ve finále je vlastně jedno, kdy a jak jej slavit. Pojďme ale naši mužům a tátům poděkovat za to, že se o nás starají, jsou nám oporou, věnují se našim, společným a mnohdy i „vyženěným“ dětem. Zkrátka za to, že spolu můžeme tvořit rodinu.

Ostatně, my si doma rádi dáváme dárky prostě jen tak, i když je to třeba jen čokoláda nebo jiná drobnost, kterou jsme někde zahlédli a napadlo nás, že by tomu druhému mohla udělat radost. Příležitostí, proč něco slavit a potěšit se vzájemně, totiž nikdy není dost!

První den otců se slavil v roce 1907 ve městě Fairmont v americké Virginii. Slavení to ale nebylo v pravém slova smyslu. Tehdy tam došlo k důlnímu neštěstí, při kterém zemřelo přes 360 mužů a 250 z nich mělo děti. Tehdy přišel první nápad na připomínku toho, jak důležití tátové jsou.

Za zakladatelku dne otců je dnes ale považována Američanka Sonora Smart Doddová. Ji a jejích 5 sourozenců po smrti jejich maminky vychovával táta úplně sám a ona mu za to chtěla poděkovat. Úplně první svátek otců se slavil 19. června 1910. Popularita svátku rychle začala růst poté, co oslovila výrobce pánského zboží jsou jsou kravaty nebo doutníky – a ti se toho rádi chytli: den otců byl marketingově vděčné téma. Od roku 1966 se díky americkému prezidentovi Lyndonu B. Johnssonovi a jeho prezidentské deklaraci svátek otců slaví třetí červnovou neděli. Od roku 1972 je v USA dokonce oficiálním národním svátkem.

19922_14581f84-e582-d0de-c369-da

Pohodlí pro zdraví

Nejen tatínkové, ale všichni řidiči, kteří za volantem tráví hodně času, ocení bederní opěrku, která padne do autosedačky jako ulitá. Správná podpora beder je stěžejní pro správné držení těla, ale je efektivní v boji proti bolestem zad. Paměťová pěna se perfektně přizpůsobí každým zádům a polštářek si můžete dát přesně tak vysoko, jak potřebujete.

Sůl z mrtvého moře

17400_eshop
Unavené nohy a záda si zaslouží péči, mořská sůl navíc pomáhá i při kožních problémech, křečích nebo revmatických potížích.

Dárková sada pro muže

18546_kazeta-kofein_eshop (1)
Sprchový gel, osvěží tělo i mysl, šampon posílí vlasy a zklidňující krém se nakonec naučí používat každý, kdo jednou okusí, jakou úlevu pleti přináší.
16888_vykryt_eshop

Akupresurní podložka

Nejen záda, ale i nohy potřebují masáž. Můj táta se nedávno vrátil z lázní a básnil o masážích chodidel, které tam měl. Svoje nadšení pro ně mám evidentně po něm :-). Na chodidlech jsou reflexní body prakticky všech částí těla, horní část je vhodná i k masáži zad - klidně se na ni položte.

Táta si vždycky poradí

18394_eshop
Když se mojí tehdy tříleté dcery někdo kdysi ptal, co dělá tatínek, ta odpověděla, že je to opravátor, protože všechno umí opravit. Protože když to neopraví táta, tak nikdo. Tričko máme i ve verzi pro dědečky!

Nůž dělá muže

19780_nov_eshop-b1
A aby se mu všechno lépe opravovalo, můžete mu přibalit i nůž pro nejlepší tatínky. Pošleme vám jej v krásném, dárkovém balení a máme jej i ve verzi pro dědečky!
16712_img_2764_eshop (2)

Nejen pro rybáře

Krásná kožená peněženka české výroby s vyraženým motivem kapra potěší každého rybáře. S rybářským motivem u nás ostatně najdete i třeba trička, pánské peněženky máme zase i s motivem divočáka např. pro myslivce nebo univerzální elegantní kousky prostě pro každého.

Na vlasy i vousy

19230_zb6v1_01_eshop
Na ostříhání či zastřižení nakrátko je nejlepší strojek a s trochou cviku to s ním doma zvládne každý. Ať už bude krátit vlasy nebo vousy.

Péče o plnovous

19156_vykryt_eshop
Stejně jako vlasy, i vousy potřebují svoji péči, už proto, aby se v nich nedržel nepořádek a nebyly zbytečné hrubé na dotek i pro kůži nositele.

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.