Staročeské zelné placky se dělaly prostším způsobem než dnes, kdy patří dokonce ke skvělým dobrotám na neděli...
Placky všeho druhu jsou pokaždé vítanou přílohou i hlavním jídlem. Nejvíc přijdou vhod k rodinné zimní večeři. Většina receptů vyžaduje, abyste u plotny vystáli důlek, protože je-li u stolu vícečetná rodina, hodina smažení je málo. Zelné placky, alias zeláky, zelníky, zeláčky a spol. patří k onomu druhu pokrmů, ke kterým se budete vracet. Nejspíš je znáte ze své rodiny a děláte je úplně jinak; ale nedá mi to, musím je připomenout ostatním, kteří hledají něco nového, v tomto případě staronového.
Placky dělám velké asi tak jako dlaň a peču je v troubě. Jednak mohu dát do provozu dva plechy, ale odpadne zmíněná zdlouhavá práce smažení na pánvi. V neposlední řadě připomínám, že tímto způsobem jsou placičky mnohem méně nacucané tukem.
Taky moc ráda prostírám v cibuláku - na porcelánu modře pomalovaném, z něhož tahle zimní jídla chutnají jedna báseň. Sousedství modré a bílé je u stolu moc příjemné a snadno se kombinuje s ostatním kuchyňským inventářem. S dekorem typickým pro nádobí se můžete setkat i na textiliích, umělých hmotách, smaltovaném nádobí. Malou nabídku naleznete v galerii pod článkem.
Příprava: 30 minut + 20 minut pečení
1. Brambory nastrouhejte nahrubo, zelí mezitím nechte vykapat, každou hrst jemně vymačkejte a nakrájejte.
2. Přidejte ostatní přísady, smetanu a mouku ponechte nakonec, a vše dobře promíchejte. Troubu vyhřejte na 200 °C.
3. Připravte si 2 plechy a vyložte je pečicím papírem potřeným sádlem nebo olejem. Vytvořte placičky velké asi jako dlaň, vysoké 1 cm a pečte na spodním roštu a výš, asi 20-25 minut. Během pečení plechy prohoďte, aby placičky byly stejně propečené.
Přebytečný tuk odsajte ubrousky a placky snězte horké.
Typicky masopustní suroviny, co říkáte? A výsledek bude horký, křupavý a dobrý. Zelné placky potřebují samozřejmě chutné zelí. Pokud vám letos vyšlo hodně kyselé zelí, tak ho můžete trochu propláchnout. Jinak zelňáky se dělají nejen z kysaného, ale ze syrového i dušeného zelí, zahušťují se moukou i nezahušťují se, přidávají se vajíčka, brambory a koření jako na bramboráky, tedy majoránka i kmín, anebo taky ne; zkrátka zkoušejte, co se vám bude zdát nejlepší.
Já si typicky bramborákové chutě schovávám do bramboráku, takže do zeláčků přidávám jen sůl a mletý pepř. A česnek, samozřejmě. Zkrátka, aby se placky odlišovaly. K dalším proměnám patří například škvarky místo uzeného, celozrnná špaldová mouka místo hladké a také můžete placky připravit v lívanečníku. Ale víc doporučuji pečení přesunout do horké trouby. Je fakt, že na pánvi se hodně napijí tukem, přitom propečení těsta trvá přibližně stejně dlouhou dobu.
...ještě kus vepřové pečínky, a hostina může začít. A nezapomeňte si prostřít na cibuláku - například fofrem i na rozložené bavlněné utěrce :o)