BEDERNÍ OPĚRKA NA POMOC ZÁDŮM

ZNÁTE PĚT PRAVIDEL PRO SPOKOJENÉ USÍNÁNÍ?
20.1.2021
ZELNÉ PLACKY S CIBULÁKEM
25.1.2021

Těžká zdravotní situace v naší zemi nás nadlouho přikovala k domácím židlím a tak není divu, že nás při práci nezřídka bolí záda.

Problémy s pohybovým aparátem má mnoho lidí, děti nevyjímaje už od útlého věku. Přidáme-li k tomu nedostatek pravidelného pohybu a správného cvičení, ženeme se vědomě do maléru. Chybějící bazény, tělocvičny a posilovny může nahradit pravidelná chůze, jóga a protahovací cviky v pauzách mezi sezením u psacího stolu. V současné chvíli máme možnost upravit si svůj denní režim, aby se do něj vešla práce, studium i ta trocha pohybu.

Správným sezením se zabývají lékaři, ergonomové i designéři. Dlouhé sezení není pro naše těla přirozené. Mnozí z nás usedají na kvalitní židli v zaměstnání, ale doma, při příležitostné práci dosluhují židle, které už delší čas nevyhovují. Pokud jste na takové židli uvízli vy nebo vaše děti, v tuto chvíli s tím mnoho neuděláte. Bez dokonalého předvedení a pečlivého vyzkoušení, si nákup kvalitní pracovní židle momentálně dopřát nemůžete. Rozumným řešením je pořízení bederní opěrky, která pomůže problémům s páteří jednoduchým způsobem předejít. Vložíte-li mezi záda a opěradlo židle malý polštářek, podpoříte tak přirozené prohnutí páteře. Podepření zad v křížové oblasti ulehčuje vzpřímené sezení, aniž by svaly kolem páteře byly extrémně namáhány.

Bederní opěrku využijete také při sezení v hlubokém křesle, upevnit si ji můžete i na obyčejnou kuchyňskou židli, která vás tlačí. Vyzkoušejte i některý výrobek z anatomicky tvarovaných polštářů a podpůrných pomůcek, které naleznete v galerii pod článkem a na našem e-shopu. Je čas myslet na zdraví ve všech ohledech.

UPEVNĚNÍ POMOCÍ SUCHÉHO ZIPU

bederka1

Bederní opěrka podporuje správné držení těla při sezení, snižuje tlak na meziobratlové ploténky bederní páteře. Pomocí popruhu se suchým zipem opěrku snadno upevníte na celou řadu opěradel židlí. Můžete si ji vzít do auta nebo si  podepřít záda při sezení v hlubokém křesle. Polyesterový potah bederní opěrky je prací, znovu ho snadno navléknete pomocí zipu.

HODÍ SE I NA STARÉ TYPY KANCELÁŘSKÝCH ŽIDLÍ

bederka2

Chvilku si pohrajte s nastavením židle. Musí být správně přizpůsobena vašemu tělu. Výšku židle si nastavte tak, aby při sezení lýtko se stehnem svíralo úhel 90°, přičemž celé chodidlo spočívá na podlaze. V opačném případě působí nežádoucí tlak na stehna a do nohou dostatečně neproudí krev. Následkem jsou ztuhlé nohy (určitě ten pocit znáte) a v horším případě hrozí vznik křečových žil. Nemůžete-li vhodně upravit výšku své židle - případně stolní desky, podložte si nohy malým schůdkem či speciální ergonomickou podnožkou. Všimněte si, jak sedí vaše děti a snažte se naučit je správnému sezení!

PRAVIDLO 3 PRAVÝCH ÚHLŮ

Shrňme si základní pravidla ergonomicky správného místa k sezení:

  • Nohy by měly být ohnuty v kolenou do pravého úhlu a chodidla položena celou plochou na podlaze.
  • Vzpřímené držení těla zajišťuje pravý úhel mezi trupem a stehenní kostí. Bederní páteř je prohnutá a potřebuje oporu.
  • Ohnutá paže v lokni svírá s předloktím pravý úhel.

Cítíte-li během práce napětí ve svalech, povšimněte si, zda nemáte zvednutá ramena. Lokty by měly být umístěny mírně nad rovinou klávesnice. Důležitá je také výška pracovního stolu; u výše postavených stolů si příliš namáháte krční svaly a ramena.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.