DOMÁCÍ PRACÍ PRÁŠEK A ZMĚKČOVAČ RUČNÍKŮ

ROZKVETLÝ KVĚTEN PŘINÁŠÍ NĚHU I ENERGII
13.5.2020
RANNÍ REBARBOROVÝ DŽEM S JAHODAMI
19.5.2020

Měkké prádlo vonící čistotou je vizitkou každé domácnosti. Vyzkoušejte výrobu prášků doslova z domácí kuchyně.

K chemii chovám hlubokou úctu, už jenom pro to, že mohu být konečně po dvou měsících bez šedivých vlasů; ale z domácnosti vystrkuji chemické přípravky a čistidla všeho druhu už pěknou řádku let. Šetřím tak nejenom rodinnou kapsu, ale vlastně jsem se nesetkala s takovou špínou, s níž by si neporadila soda, různé druhy octů, citron a mýdlo. Šetřit své zdraví a životní prostředí je rozumné a zjistila jsem, že to jde jak po másle.

Jen s prádlem, respektive se smyčkovými ručníky z bambusu i bavlny jsem stále na válečné noze. Vím dobře, jak se s novými ručníky zachází (více informací naleznete ZDE), vím, že je musím před použitím vyprat a čím, hned nepoužívat, aby se smyčky zatáhly, i že nemám používat aviváž, ale navzdory dodrženým pravidlům ručníky po čase nejsou příjemné na omak. Proto jsem s radostí přivítala rady a recepty z dovedností našich babiček (mám na mysli těch mých, tedy ze začátku minulého století), které jsou zkrátka nad zlato a s malými obměnami fungují dodnes.

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO VÝROBU PRACÍHO PRÁŠKU A AVIVÁŽE

Celou přípravu zvládnete asi za 20 minut. Ještě vysvětlím, že mezi surovinami je použita krystalická prací soda (uhličitan sodný, který se nalézá v přírodě, například v mořské vodě). Je to přeborník pro praní prádla a tvoří nenahraditelnou součást různých pracích prášků. Pytlík sody koupíte v drogerii za pár korun a rozhodně stojí za vyzkoušení. V následujícím receptu na aviváž využijete  jedlou potravinářskou sodu (hydrogenuhličitan sodný), která se více používá při úklidu domácnosti a v kosmetice. Další důležitou látkou je marseillské mýdlo. Je zcela přírodní a obsahuje až 70 % přírodních olejů. Kostka krémového mýdla obsahuje kokosový a palmový olej, zeleně zbarvená mýdla mají vysoký podíl olivového oleje. Dají se koupit i vločky marseillského mýdla - 1 kg stojí kolem 190 Kč, a pak si ušetříte strouhání. Naše babičky používaly bezkonkurenčně jádrové mýdlo, určitě znáte to jelenovité, výborné na zažrané skvrny. Esenciální olej si vyberte podle svého vkusu. Já mám vůni prádla spojenou se sušením a bělením sluncem a s vůní levandule.

Pro 550 g pracího prášku na barevné prádlo si připravte:

  • 100 g přírodního mýdla bez barviv a syntetických přísad, např. marseillské
  • 450 g prací sody
  • 6 kapek levandulového esenciálního oleje

Nemáte-li mýdlové vločky, musíte nejprve zpracovat kostku mýdla. Dělám to tak, že na hrubém struhadle mýdlo nastrouhám, smíchám ho s prací sodou a ideálně vše rozmixuji na prášek. Teprve pak jej přesunu do plastového kyblíčku s dobře těsnicím víčkem a do směsi vmíchám levandulový olej. Ještě promíchat a dobře uzavřít. Prací prášek dávám přímo do bubnu pračky, protože zásobník trošku zalepí, neboť je asi mastnější. Množství přizpůsobte ušpinění prádla, běžně stačí 2-3 lžíce.

PŘÍPRAVA AVIVÁŽE, KTEROU JE MOŽNÉ POUŽÍVAT NA RUČNÍKY

Zatímco běžnou aviváž výrobci ručníků na své zboží nedoporučují, použití epsomské soli starší prádlo zjemní a změkčí. Určitě to stojí za vyzkoušení. Epsomská sůl vlastně není sůl, i když tak vypadá. Je významnou součástí mořské vody i některých minerálních vod a jedná se o minerální sloučeninu hořčíku a síranu. Snadno se vstřebává kůží, takže je obvykle užívána jako součást relaxačních solí do koupele, které pomáhají snižovat záněty a zlepšují svalové a nervové funkce. Prodává se v různé hrubosti a 1 kg stojí kolem 80 Kč. Esenciální olej použijte stejný, jako v případě pracího prášku, aby se vůně prádla sjednotily.

Na 600 g aviváže si připravte:

  • 400 g epsomské soli
  • 200 g kuchyňské jedlé sody
  • libovolné množství esenciálního oleje ve shodě s pracím práškem, levandule stačí 20-25 kapek

Ingredience smíchejte v misce a nasypejte do dobře uzavíratelné dózy, např. skleněné. Na běžnou várku prádla použijte 2 lžíce, nebo dle potřeby.

DOBRÝ TIP: Ještě připomínám, že naprosto ideální aiváží je starý dobrý kuchyňský ocet. Rozmíchejte 1 lžíci octa asi v polovině skleničky vody a opět přidejte pár kapek esenciálního oleje.

8 Comments

  1. Lus napsal:

    To je dobrý recept na prací prášek a aviváž (bez vody), určitě vyzkouším 🙂

  2. Jana napsal:

    Zdravím,
    také mám ráda čisté prádlo; když jsem byla malá, prali jsme doma jen v mýdlových vločkách, sušili na sluníčku a k prohnání potrubí stačil ocet. Dnes pereme tak často, že jde prádlo do automatky málo zašpiněné a agresivní prášky nejsou třeba. Nicméně k ošetření vlny nebo mikrovláken je dobré sáhnout po speciálních emulzích k tomu určených.

  3. Podobný trik používám už léta také. Sice si nevyrábím prášek takto celý zvlášť, ale vždycky do dávkovače přisypu trochu jedlé sody a zakápnu nějakým vonným olejem, který jinak používám pro nahřívání nad svíčkou. Veronika

  4. Jana napsal:

    Hezký den, Veroniko,
    ke změkčení ručníků užití sody úplně postačí, při opakovaném způsobu praní je rozdíl opravdu znát.

  5. Eva Smeková napsal:

    Tak to rovnou vyzkouším

  6. Jana napsal:

    Paní Smeková,
    vyzkoušejte. Jsou to babičkovské rady, které fungují stále a mnoho lidí je využívá.

  7. Jarmila napsal:

    Jak by dopadl při srovnání s klasickými prášky na trhu? Při praní velmi špinavého prádla

  8. Jana napsal:

    Zdravím, paní Jarmilo,
    odborné srovnání vám nabídnout neumím, zcela laicky mohu doplnit jen moje vlastní zkušenosti. Peru často a peru běžně zašpiněné prádlo (počítaje v to i kolena od zeminy ze zahrady), do utěrek setřu cokoli, ale nemám v prádle třeba hodně umazané montérky apod. Zmíněné prádlo mýdlové vločky se sodou zvládnou. Jedno srovnání vlastně poskytnout můžu – občas kupuji gel Formil s Marseillským mýdlem na bílé prádlo. Vypere stejně a prádlu dá příjemnou vůni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.