DESATERO PRO NÁKUP A ÚDRŽBU BAMBUSOVÝCH RUČNÍKŮ

JABLEČNÁ PEŘINA
15.8.2016
DÁRKY PODLE HOROSKOPU – PRO LVY
17.8.2016

Tak, toto je moje léto. Pár dnů volna, zahrada s 10-14 °C, fotit se dají tak krůpěje vody na špičičkách kapradí. A pak to přijde – den plný slunce, až oči přecházejí…

Balíme ručníky, krabici ostružin a spěcháme k vodě. Což mě přivedlo na myšlenku předat pár zkušeností o nové generaci koupelnových textilií. Vždy jsem si myslela, že stoprocentní bavlnu nic nepřekoná – a vida. Jsou tu ručníky z bambusu.

První ručník z bambusového vlákna jsem dostala před pár lety od firmy Möve. Byl hebký a hustý, a hned bylo jasné, že vyhrál konkurenční boj nad ostatním smyčkovým prádlem. Se zájmem jsem posbírala informace a zjistila jsem, že nové materiály z těchto přírodních vláken mají pozoruhodné vlastnosti, které mě zaujaly. Přesvědčila jsem se, že se vyplatí investovat do kvalitních věcí, které se odvděčí dlouhou životností a dobrým vzhledem.

1  Ručníky z bambusových vláken mají 3× větší savost, protože vlákna jsou v řezu dutá a mají větší nasákavost. Textilie díky tomu dýchají a dokonce nepřijímají nepříjemné pachy. Samozřejmě i lépe schnou, což oceníte v koupelnách, kde neproudí dostatek vzduchu.

2  Vlákna získaná z bambusu mají přirozené antibakteriální vlastnosti a nepodporují tvorbu mikroskopických plísní. Proto jsou zmíněné výrobky doporučovány lidem s alergickými potížemi. Ručníky jsou stále měkké a tak nedráždí kůži, která je po koupání trošku citlivější.

3  Při nákupu  se zajímejte nejen o složení materiálu, ale také o gramáž a délku vlákna. To vše určuje kvalitu výrobku. Vezmu to popořadě. Pokud jde o složení, ručníky by měly obsahovat zhruba 55 % bavlny a 45 % bambusového vlákna.

4  Za kvalitní se považují ručníky s gramáží kolem 500 g na metr čtvereční. Mnozí výrobci tento údaj neuvádějí, takže můžete spokojeně koupit levné ručníky, které po pár vypráních škrábou díky slepeným smyčkám vláken.

5  Když už jsme u smyček, pak většinou s oblibou sáhneme po huňatějším ručníku. Ale opět – pokud se nejedná o kvalitní ručník, vlákna se po vyprání rozestoupí, což ručníku nepřidá na eleganci. Raději si vybírám husté a kratší vlákno.

 Praní a údržba je alfou a omegou. Pokud cokoli zanedbáte, můžete lát výrobci a být zklamaní i z velice kvalitních textilií. Obecně platí: bambusové ručníky perte vždy pouze na 40 °C / v sušičce sušte pouze při nižší teplotě / žehlete na 150 °C.

7  První praní – Ručníky před použitím 2× vyperte s podobně barevným prádlem, ale mezitím se do nich neutírejte. Při tomto procesu se textilní vlákna zatáhnou a materiál se zpevní. Místo prášku používejte gelový prací prostředek pro bílé, nebo pro barevné prádlo.

8  Ačkoliv nás reklamy přesvědčují o tom, že aviváž dodává ručníkům jemnost, výrobci jednoznačně záporně kroutí hlavami. Aviváž je vhodná na ostatní druhy prádla, ale smyčkovým vazbám uškodí (to platí i pro bavlněné froté ručníky) a ručníky naopak ztratí svou jemnost.

9  Zato sušičky prádlu neobyčejně prospívají. Protože je bambusové vlákno duté, horkým vzduchem se smyčky nádherně nadýchnou.

10  Barevně sladěná koupelna působí exkluzivně. Pokud přece jen preferujete barevné rozlišení ručníků, mám na to jeden trik. Vyberte si  dvě barvy dokonale ladící s prostorem, ale pořiďte si ručníky v jednom dezénu, tedy ve shodném provedení. Například smetanové a kouřově hnědé. Mrkněte na naši nabídku. Bambusové ručníky a osušky mají výše zmíněnou kvalitu a lze je koupit i v sadách.

rucniky_mix

6 Comments

  1. Bambusové ručníky jsem objevila asi před 3 roky a nedám na ně dopustit. Peru je klasicky na 40, bez aviváže i bez sušičky, tu nemám. A jsou stále krásně měkké. Katka

  2. Jana napsal:

    Hezký den, Katko,
    mám stejné zkušenosti, a bambusovými ručníky postupně nahrazuji ty staré. Všem vřele doporučuji a vám děkuji za zprávu!

  3. Já jsem první pořídila dětem, ale už o nich přemýšlím taky. Jinak je peru také klasicky, jen přidávám trochu octa s vonným olejíčkem místo aviváže. Lucka

  4. Jana napsal:

    Zdravím, Lucko,
    také jsem s bambusovými ručníky spokojená. Kdybyste se chtěla mrknout na naši nabídku, naleznete ji zde:
    https://www.decodoma.cz/Rucniky-a-osusky/
    V čase předvánočním se ale zboží rychle vytrácí :o)

  5. Jana Turová napsal:

    Budete letos před Vánocemi rozšiřovat nabídku?

  6. Jana napsal:

    Paní Turová,
    momentálně jsou bambusové ručníky a osušky naskladněné, můžete mrknout sem:
    https://www.decodoma.cz/Rucniky-a-osusky/
    – a jak to bude před svátky, to vám nejlépe zodpoví kolegyně na e-shopu, napište si prosím na:
    info@decodoma.cz. Pokud se vám některé zboží líbí, vyplatí se zakoupit ho v klidu a v předstihu už nyní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.