MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA PRO MALÉ I VELKÉ

JEŽEČCI PEČENÍ I NEPEČENÍ
27.11.2023
JAK DAROVAT NÁUŠNICE A DALŠÍ ŠPERKY
30.11.2023

Už po víkendu u vašich dveří dost možná bude zvonit Mikuláš s andělem a přinesou výslužku. Už víte, co do ní letos připravíte? 

Svatý Mikuláš je jedním z nejuctívanějších svatých vůbec. Žil na přelomu 3. a 4. století, zemřít měl 6. prosince někdy mezi lety 345 a 352. Dost možná ale taky zemřel jindy a toto datum mu bylo "přiřčeno", aby křesťané měli co slavit namísto pohanského svátku zrození bohyně lovu Diany.

Mikuláš je uctívaná osoba zejména v pravoslavných církvích, jeho svátek se velmi různorodě slaví po celém světě.  Biskup Mikuláš z Myry byl známý jako štědrý dobroděj, na jehož přímluvu se udála celá řada zázraků. U nás je mikulášská tradice spojena s rozdáváním malých dárečků, nejčastěji v podobě pamlsků, ve Spojených státech přerostla až v tradici Santa Clause - svatého Klause, Nikolause, Mikuláše. Mimochodem, ona česká tradice Ježíška vůbec není česká. Ježíška do tradic v podstatě násilím přinesl v první polovině 16. století německý reformátor Martin Luther, který odmítal uctívání svatých, a tak vymyslel koncept Christkind, Ježíše dítěte, a mikulášskou nadílku z 5. prosince začal přesouvat směrem k pohanským svátkům slunovratu. Jak to nakonec dopadlo, ostatně vidíte sami: Mikuláše máme v oblibě dodnes. :-)

Zajímavým způsobem, jak podarovat děti i dospělé, je dát drobnosti do ponožek: tyhle krásné měkké pak můžou nosit klidně místo bačkorek, díky protiskluzové úpravě nehrozí úraz. A aby ponožky byly ještě krásnější, vyrobte k nim šiškového skřítka, hotovo je za chviličku a uvidíte, jakou udělá radost. Jen u různě starých sourozenců pozor, ať se ti mladší necítí dotčeni, že se do jejich malé ponožky nedostalo tolik dobrot jako do těch větších.

Nejlepší balení dárku je takové, které není samoúčelné a ještě se bude hodit, takovým případem může být i hezká dřevěná bedýnka nebo košík, které (skoro) mávnutím kouzelného proutku přeměníte na domeček. Dovnitř nachystejte ovoce, ořechy a další dobroty a máte hotovo.

Originální způsob, jak nadělit pár drobností, je i takováto ozdoba na sklenici od kompotu, kterou děti určitě na své poklady využijí i poté. Potřebujete jen pár kousků látek a návod z tohoto článku.

Jak mikulášské mlsy zabalit už jsme si řekli, tak teď ještě, co s těmi náplněmi. Zkuste vyrobit třeba tuhle krásnou čokoládu, která nezabere moc času a přitom potěší. Ostatně, bude to případně i moc hezký dárek k Vánocům pro paní učitelky ze škol a školek, na kterém se mohou podílet i děti.

Vynikající mikulášskou výslužkou jsou i tyhle pečené čokoládové pralinky, které zvládne opravdu každý – a vyjímat se budou i jako vánoční cukroví. Potřebujete na ně spoustu ořechů a čokolády a výsledek je vskutku skvostný"


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.