MIKULÁŠSKÁ ČOKOLÁDA S LEDNÍMI MEDVĚDY

DOKONALE VOŇAVÝ BYT U VÁS DOMA I JAKO VÁNOČNÍ DÁREK
29.11.2022
LEVNÉ VÁNOČNÍ DÁRKY? VYROBTE SI JE!
2.12.2022

Jakmile první svíčka na adventním věnci odstartuje vánoční čas, nastává kouzelná doba plná očekávání. Dětem ji hned na začátku zpestří příchod Mikuláše.

Už dnes se děti vrhnou na adventní kalendáře, které jste jim určitě nachystali, a blížící se neděli mohou využít k rozvěšování fusekliček a chystání vystlaných košíků - protože, co kdyby? Mikuláš je za dveřmi a spolu s ním prosinec, období plné rodinných rituálů.

Návštěva Mikuláše s čertem a andělem může být pro malé děti traumatizujícím zážitkem. Využijte večer spíše tím, že si s dětmi popovídáte o tom, jak to chodilo dřív a vzpomínáním na své dětství. Nechte je něco pro tento tajemný večer vykonat. S vaší pomocí si mohou vyzdobit okenní parapet, zádveří, místo na zahrádce. Rozsviťte společně okno, aby Mikuláš v pondělí nezabloudil, a pak už jen společně čekejte... Možná, že společně s cukrovím, sladkostmi a ovocem, dáte dětem i doma vytvořenou tabulku čokolády s veselými obrázky. Zkuste se letos místo gruntování také trochu bavit.

Vše, co k tomu budete potřebovat, naleznete na našem vánočním e-shopu. Vytáhněte stylové zástěry, přípravy začínají!

Příprava: 50 minut * Získáte: tabulku 24 × 17 cm, 4 porce

Čokoláda

  • 170 g tmavé čokolády nad 50 %
  • 2 lžíce čokoládových čoček nebo 40 g másla
  • ¼ lžičky skořice

Na zdobení

  • bílá fondánová nebo barevná marcipánová hmota (plastelína) na vykrajované tvary
  • mandle
  • cukrové máčky a zdobítka
  • čokoládové perličky z tmavé a bílé čokolády
  • lyofilizované maliny
  • + kokos, lentilky, pomerančová kůra, domácí pusinky, co srdce ráčí
  • + libovolná formička na vykrajování

1. Čokoládu rozlámejte, přidejte čokoládové čočky nebo kousek másla a skořici. Vše rozpusťte nad vodní lázní. Směs dokonale promíchejte a ještě teplou rozetřete na prkénko opatřené pečicím papírem. 

2. Čokoláda vystačí na obdélník velký asi 24 × 17 cm, vysoký 0,5 cm. Stěrkou udělejte na povrchu čokolády vlnky. Vytvořenou tabulku nechte v pokojové teplotě asi 20 minut zaschnout. 

3. Mezitím si rozmyslete zdobení. Na cukrem poprášené ploše rozválejte trochu fondánu nebo marcipánu a vykrojte zvířátka nebo vánoční symboly. Přeneste je na tabulku čokolády a okolní plochu libovolně dozdobte. Čokoládu nechte v lednici ztuhnout.

PÁR TIPŮ:

  • Pokud nejste zvyklí rozpouštět čokoládu nad vodní lázní, využijte mikrovlnku. Přitom je třeba čokoládu často míchat. 
  • Skvělým pomocníkem při každém vaření a pečení je digitální váha. Mám ji neustále po ruce především pro měření malých množství surovin, protože je přesná a váží už od 1 gramu.
  • Čokoládu nechte před zdobením zavadnout. Vykrájené těžší kousky se do ní tolik nezaboří.
  • Čokoládu jsem dochutila skořicí. Můžete ji však zkombinovat s dalšími příchutěmi - například s vanilkou, nebo do ní přidejte 2 lžíce jemně mletých blanšírovaných mandlí, rozinky apod.

DALŠÍCH PÁR TIPŮ:

  • Barvu vykrájených tvarů zvolte podle toho, jaký máte záměr. Pokud potřebuji barevný marcipán, kupuji marcipánovou plastelínu (momentálně ji mají v Kauflandu) - to jsou ty malé válečky vlevo nahoře. V balení naleznete několik různých odstínů. Nakonec jsem se ale rozhodla pro bílé medvědy :o)
  • Mandle a oříšky, které v čokoládě utopíte, po čase příjemně změknou, protože přijmou tuk z čokolády. Výsledek je chuťově výborný, takže s nimi nešetřete. Dejte jim přednost před cukrátky.
  • Mrazem sušené maliny jsou nakyslé a v kombinaci se sladkou čokoládou vynikající.

Vychlazenou tabulku čokolády rozdělte nožem na 4 díly. Každou část můžete zabalit do celofánu a přidat na poslední chvíli do mikulášské nadílky. Čokoláda snadno měkne, ale třeba za oknem jí bude dobře; beztak doma dlouho nevydrží.

Pokud čokoládu nechystáte k Mikuláši, pak si ji s dětmi udělejte během adventního času. Do veselé zábavy se moc rády zapojí. Samozřejmě generální úklid kuchyně vyhlaste až poté! Tady je pár věcí, které k zápolení musíte mít :o)

2 Comments

  1. vilma vildomcová napsal:

    prosím o zaslání katalogu. VILMA VILDOMCOVÁ HAVÍŘOV- MĚSTO, DĚLNICKÁ 1169/21

  2. Jana napsal:

    Paní Vildomcová,
    aktuální tištěný katalog je možné objednat zde: https://www.decodoma.cz/Tisteny-katalog/
    a na stejné stránce naleznete možnost prolistovat elektronické katalogy, z nichž můžete vybírat zboží okamžitě. Krásné svátky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.