DOKONALE VOŇAVÝ BYT U VÁS DOMA I JAKO VÁNOČNÍ DÁREK

PERNÍKOVÉ KOŘENÍ PROSPÍVÁ ZDRAVÍ
28.11.2022
MIKULÁŠSKÁ ČOKOLÁDA S LEDNÍMI MEDVĚDY
1.12.2022

Čich je dost možná nejopomíjenější smysl – naprosto neprávem. Je to totiž právě čich, který nám nejsnáze vybavuje staré vzpomínky.

Když vstoupíte do kuchyně, chcete cítit libou vůni, na chodbách bytových domů můžete hádat, co vaří u sousedů. Kdo byl někdy u moře, už navždycky bude mít hluboko v hlavě vrytou vzpomínku na vůni soli, horka a slunce.

A stejně tak se nám tvoří čichové vzpomínky na konkrétní místa. Vůni bytů mých babiček bych poznala, i kdybyste mě vzbudili o půlnoci. Zejména u té jedné jsem i dospělá chodívala nadechnout se zvláštní vůně v její skříni, ve které byly dokonale úhledné komínky prádla proložené starými mýdly.

Vůní se využívá i v aromaterapii, podle vůně těla (a nikoliv parfému) si i v 21. století vybíráme životní partnery, evoluce se prostě obelhat nedá. Příjemnou vůní domova chce každá máma a babička vítat svoje děti a vnoučata.

Pojďte si s námi provonět byt – poradíme, jak na to po domácku i s vybranými produkty.

difuzer-nahled

Domácí olejový difuzér

Budu se opakovat, ale z tohohle návodu na olejový difuzér jsem opravdu nadšená. Stačí tak málo a krásná aranž, která provoní váš domov, je na světě. Zimní vůně jsou jasné: využijte olej z hřebíčku, pomeranče, skořice nebo rozmarýny či mandarinky, skvělý je i jasmín.
aranz-nahled

Zimní pot-pourri

Nenápadný voňavý dekor nabízí i tahle aranž se sušenými rostlinami a domácím pot-pourri. Jak si ho vyrobit doma poradíme v odkazovaném článku, tak se nechte inspirovat!

Voňavé svíčky

Aromatické svíčky jsou možná to první, co leckoho napadne, když se řekne provonět domov. Vůni vybírejte opatrně a zavčasu svíčku zhasněte. U vůní jako u všeho platí, že všeho moc škodí, a z přemíry vůně vás může rozbolet hlava.

Jemné osvěžení

Výrazně jemnější vůni než svíčky nabízí osvěžovače vzduchu. V naší nabídce najdete ty od Tierra Verde – česko-slovenské firmy, v jejíž nabídce najdete jen přírodní vůně v ekologickém balení a v bio kvalitě. 

Elektrické difuzéry

Hitem posledních let jsou aroma difuzéry do zásuvky. Ty fungují jako zvlhčovače vzduchu, pokud přidáte pár kapek aroma oleje, provoní byt zároveň příjemnou vůní. Zejména v zimě, v době respiračních onemocnění, je oceníte. Zvlhčený vzduch se lépe dýchá, pokud přidáte i kapičku eukalyptu, povolí i ta nejhroznější rýma. Nastavit na nich můžete i příjemné světlo, takže poslouží zároveň jako lampička k posteli – a bát se nemusíte ani hluku. To, že jsou i vkusným dekorativním prvkem v místnosti, už je jen třešnička na dortu.

Klasická aroma lampa

Tradicionalisté ocení klasické aromalampy, v nichž vodu s aroma olejem zahřívá čajoví svíčka. Jejich kouzlo má rozhodně něco do sebe!

PROVOŇTE PRÁDLO

14509

uspoří místo

Vakuové pytle během skladování prádla či lůžkovin vše provoní levandulí.
1830501_1830502_1830503_1830601

do pračky

Ekologicky vypere a o vůni se bát nemusíte, náplně můžete vybírat bez parfemace nebo s vůní jarních květů a bavlny.
19125_e

proti molům

Klasická vůně do skříně, to je levandule. Odpuzuje moly a další škůdce, kteří by oblečení mohli poškodit.
13653

pohlcovač vlhkosti

Máte v místnosti vlhko? Tahle krabička vás ho zbaví a navíc ji provoní, náplně nabízíme citrusové i levandulové.
1830901_1830902_eshop

do sušičky

Vajíčka ecoegg do sušičky urychlí sušení a prádlo díky nim může vonět po jarních květech nebo svěží bavlně.
17591_eshop

mýdlo v šuplíku

Naše babičky měly v zásuvkách i poličkách s prádlem voňavá mýdla - a věděly proč.
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.