PERNÍKOVÉ KOŘENÍ PROSPÍVÁ ZDRAVÍ

MIKULÁŠ A ADVENTNÍ KALENDÁŘE: JAK SI JE UDĚLAT KRÁSNÉ
25.11.2022
DOKONALE VOŇAVÝ BYT U VÁS DOMA I JAKO VÁNOČNÍ DÁREK
29.11.2022

Jednotlivé složky směsi perníkového koření jsou pro náš organizmus tak důležité, že stojí za zvážení, kde všude můžeme koření uplatnit.

I když máme perníkové koření spojené nejvíc s pečením moučníků a lidových perníčků, hodí do celé řady domácích pochoutek, a to i do těch slaných - možná jste ho vyzkoušeli i k masu a omáčkám. Každá směs je jiná a není neobvyklé, že v mnohých rodinách naleznete hájený recept pro její domácí přípravu, opatrovaný jako oko v hlavě. Jedině s ní pak chutná pokrm přesně tak, jak to milujete.

Pokud s perníkovým kořením přicházíte do styku častěji, pak si na každém sáčku pozorně přečtěte soupis použitých ingrediencí. Uvidíte, že se pokaždé liší, i když srdce koření bývá vždy stejné. Patří k němu:

  • skořice - té bývá větší poměr
  • tlučený sušený zázvor
  • strouhaný muškátový oříšek
  • tlučený a mletý hřebíček
  • tlučená zrníčka badyánu
  • mletý kardamom

Připravujete-li si koření poprvé a známé kupované koření vám v minulosti chutnalo a vonělo, přidržte se stejných ingrediencí. Samozřejmě jde o správné poměry a také o další přidané suroviny, takže nezbývá, než zkoušet. Pokud váháte, zda se máte výrobou koření zabývat, pak mám jednoduchý příměr - pepř nasypaný v dóze kontra čerstvě mletý pepř z mlýnku - ten rozdíl v pokrmu dobře znáte. Se zakoupením mlýnku se sotvakdy vrátíte k načatému sáčku.

abeceda_zdravi_03

P - JAKO PERNÍKOVÉ KOŘENÍ

Aromatická směs koření, která patří neodmyslitelně k zimnímu období, je naplněná ingrediencemi, které jsou pro naše zdraví prospěšné celoročně. Používejte ji v kuchyni co nejvíc.

PERNÍKOVÉ KOŘENÍ NEJEN O VÁNOCÍCH

Směs výrazného aromatického koření voní domácí pohodou. Pokaždé, když ji ucítíme z kuchyně, je jasné, že je v dosahu něco dobrého, ať už se jedná o vaření či pečení, nebo přípravu nápojů. Možností, jak perníkové koření využít, je mnoho, i když první, co vás napadne, je sladké pečení. Dejte si:

  • nasladko - litý perník na plech / jarní a zimní vykrajované perníčky / štrúdl / sušenky a čajové pečivo / tvarohové nákypy / sypání na ovocné knedlíky / zavařujte s ním - například povidla /
  • naslano - černé omáčky k rybám i zvěřině / asijské pokrmy / rajskou omáčku /
  • do nápojů - k svařáku / čokoládě / latté / zimnímu punči / i k čaji /
  • k svačinám a snídaním - na jogurt / na teplé kaše /

Každá surovina v koření obsažená má svou úlohu. Celkově pak kořeněná směs příznivě působí na zdravé trávení, v zimě prohřívá organizmus, uklidňuje nervovou soustavu a pomáhá při prevenci nemocí z nachlazení. Když se podíváte na jednotlivé ingredience zvlášť, sotva byste vymysleli další tak účinnou a podpůrnou dávku pro své tělo, kterou budete navíc konzumovat s chutí a potěšením:

SKOŘICE - v kombinaci s medem podporuje imunitu, tělo prohřívá a podporuje trávení. Má antibakteriální a protiplísňové účinky a řadí se mezi silné antioxidanty. Při pravidelné konzumaci dokáže napomáhat k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.

ZÁZVOR - pro své protizánětlivé účinky je hojně vyhledáván v období viróz a chřipek, posiluje imunitní systém, užívá se proti nechutenství a nevolnostem, pomáhá při zánětech kloubů a revmatické artritidě.

MUŠKÁTOVÝ OŘÍŠEK - podporuje chuť k jídlu a zajišťuje klidné trávení, celkově uklidňuje, zmírňuje průjmy a nadýmání.

HŘEBÍČEK - je silně aromatický, působí protizánětlivě, vhodný při ošetřování zubů a dásní. Posiluje imunitní systém a používá se k hojení drobných ran.

BADYÁN - má uklidňující účinky, zmírňuje žaludeční potíže. Pomáhá při kašli a bolestech v krku, patří k přírodním antibiotikům.

KARDAMOM - patří k zázvorníkovitým rostlinám, semena obsahují značné množství bílkovin, tuků, sacharidů včetně škrobu. Podporují trávení, přinášejí úlevu při únavě a horečce.

Na jednu dávku si připravte:

  • 2 lžičky skořice, jemně mleté
  • 2 lžičky zázvoru, sušeného, jemně mletého
  • ½ lžičky muškátového oříšku, nastrouhaného
  • 1 lžičku hřebíčku, tlučenou najemno
  • 3 hvězdičky badyánu, jemně mletého
  • 1 lžičku kardamomu, jemně mletého

Na doplnění

  • ½ lžíce citronové kůry, jemně mleté

1. Aby vaše směs byla co nejaromatičtější, použijte koření vcelku a pak si dejte práci s jeho mletím či drcením. Pro semena platí, že je musíte rozmělnit na co nejjemnější prášek. K tomu budete potřebovat hmoždíř, popřípadě mlýnek na koření a nakonec cedníček dvojí hrubosti - hrubší a jemný.

2. Použijete-li pomerančovou nebo citronovou kůru, musí být suchá. Nastrouhejte ji a prosušte. Využít můžete také kupovanou kůru z chemicky neošetřených plodů, která se prodává jemně mletá.

3. K základnímu receptu můžete ještě přidat:

  • anýz
  • nové koření
  • fenykl - vše maximálně po ½ lžičce
  • vanilkový lusk

Rozhodně ale doporučuji začít se základem a příště postoupit o krůček dál. Ti odvážní končí své směsi přídavkem chilli nebo pepře. Záleží na vašich preferencích.

Skořici používám mletou tak, jak ji zakoupím. Doporučuji nákup ve specializovaných prodejnách s kořením, kde víte, jakou kvalitu kupujete. Ostatní koření vám dá trochu zabrat. S hmoždířem jsem ale kamarád, protože je beztak celoročně v činnosti. Čerstvé koření je třeba všude - od zavařování po pečení. Hřebíček vypadá nezvladatelně, ale rozdrtíte ho docela dobře. Většinou rozmělním o trošku větší množství, protože v okamžiku, kdy ho prosejete, zbude trocha pevných částí a s těmi se už netrápím.

Koření je třeba dvakrát prosít, abyste získali co nejjemnější prášek. Ta trocha námahy stojí za to. Nespěcháte-li na jeho užití, pak doporučuji nechat směs týden rozležet. Koření nevystavujte světlu a teplu.

Na blogu naleznete celou řadu receptů na litý i tvarovaný perník. O Vánocích patří k těm nejoblíbenějším pamlskům!

Přehledně uložené koření vám nabídne otočný stojan se sadou kořenek. Do 8 ks sklenic s víčkem se silikonovým těsněním se vejde základní řada koření, které je třeba mít po ruce téměř každý den. Víčko se třemi otvory vám nabídne zvolené dávkování.

DŮLEŽITÉ: Nezapomeňte, že veškeré koření je třeba ukládat do míst, kde není příliš světla. Základní druhy - jako kmín, nové koření, hřebíček, celý pepř apod. se spotřebují rychle, takže je můžete umístit na pracovní lince na chráněné místo. Sušené bylinky - majoránka, bazalka a další - plus barevná koření - jako je paprika, kurkuma, kari a různé směsi, je však třeba uchovávat za dvířky skříňky.

SADA KOŘENEK QUADRA S OBJEMEM 100 ml

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.