MIKULÁŠ A ADVENTNÍ KALENDÁŘE: JAK SI JE UDĚLAT KRÁSNÉ

SVÍCNY Z DĚROVANÉHO PAPÍRU JSOU MILÝMI SPOLEČNÍKY
24.11.2022
PERNÍKOVÉ KOŘENÍ PROSPÍVÁ ZDRAVÍ
28.11.2022

Adventní kalendáře jsou neodmyslitelnou součástí (nejen) dětského těšení se na Vánoce.

Obvykle jej nosí Mikuláš, a tak jsme tipy na mikulášskou nadílku spojili dohromady s nápady, jak vyrobit adventní kalendář po domácku. Do Mikuláše ještě nějaký ten den zbývá, ale najít si čas na výrobu těchto krásných výtvorů mnohdy není jednoduché. Začněte s předstihem, ať vás nehoní čas, a užijte si Mikuláše s anděly spolu s vašimi dětmi a vnoučaty. Na čerty ale opatrně, se zlými silami neradno si zahrávat!

Hledáte jednoduchý nápad za pár korun, který udělá obrovskou radost? Kalendář z kolíčků je řešení, které to beze zbytku splňuje. Do obchodu dost možná budete potřebovat zaběhnout jen pro ozdobný provázek nebo pár mlsů, které na kalendář budete moci zavěsit. Využití pak najde i během roku – využijete jej třeba v předsíni jako nástěnku na vzkazy, v kuchyni jako držák na recepty či seznam na nákup, vejde se na něj i pár rodinných fotografií, které se snadno obměňují.

Heslo krása se skrývá v jednoduchosti zcela naplňuje i další adventní kalendář, tentokrát z krabiček od sirek. Ty už v dnešních domácnostech nejsou s nástupem sklokeramických desek zdaleka tak častou proprietou, jako tomu bylo dřív, ale třeba jich někde pár seženete. Do každé krabičky se vejde čokoládová mince, pár rozinek či oříšků nebo jiná opravdu drobno-drobnost. O zdobení se postará pár odstřižků barevných papírů.

Na okno nebo za okno, malá mikulášská nadílka se vejde i do krásného hrnku, který koneckonců může být její součástí. Skvělé na to jsou třeba tyhle červené půllitráky s motivem srdce, starší obdarovaní ocení i keramický hrnek na cesty s objemem 400 ml, hrnek se sněhulákem má sice menší objem, ale je součástí snídaňové sady s miskou, naplnit tedy můžete oboje. Náplň je jen na vás – křížaly a čokolády ale potěší vždycky. V odkazovaném článku najdete i pár nápadů, jak hrnečky ještě ozdobit a vylepšit.

Nejen do hrnku můžete schovat nadílku. Ponožky patří mezi tradice anglosaských zemí: podle legendy svatý Mikuláš dorazil do jedné vesnice, kde mu místní vyprávěli příběh o kupci, kterého potkalo neštěstí, zemřela mu žena a přišel o všechny peníze. Mikuláš chtěl kupce i jeho tři dcery potěšit, a tak tajně v noci hodil zlaťáky do komína, ty však spadly rovnou do punčoch, které si sestry u kamen sušily. Tradice to ani v anglicky mluvících zemích není nijak odvěká, je jí nějakých 200 let, tak ji klidně můžete zavést i k vám domů. Teplé ponožky se navíc vždycky hodí a v článku najdete i návod, jak si vyrobit skřítky ze šišek.

Přiznávám se, že nemám ráda zbytečné věci, které se dělají jen proto, aby byly, a nemají žádný další účel. Naprosto mě proto nadchl tenhle nápad na dekoraci z mandarinek, který jde využít i jako mikulášskou nadílku, v té ostatně mandarinky nikdy nechybí. Takže už se chystám do tašky s balicími papíry, která je plná menších odstřižků, pro které se najde využití jen málokdy a které je mi zároveň líto vyhodit. Letos své uplatnění konečně najdou!


MOHLO BY SE VÁM HODIT...



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.