STAROČESKÉ MAKOVÉ CUKROVÍ

004-3
MEDVĚDÍ TLAPKY S RŮŽOVÝM KRÉMEM
1.12.2021
ZIMNÍ A SVÁTEČNÍ POLÉVKY
7.12.2021

Receptů na vánoční cukroví nikdy není dost. Hledáte-li do své sbírky něco méně obvyklého, zkuste letos napéct s modrým mákem.

Mák kdysi patřil k jedné z nejfrekventovanějších kuchyňských surovin. Rozemletý mák dokázal kvalitním způsobem nahradit část drahé mouky a těstu dodal - díky vysokému podílu olejů, vláčnost a soudržnost. Dnes především víme, že je zdravý, a obliba i využití modrého i bílého máku jsou v našich končinách známé. Méně obvyklé je zakomponování máku do tradičního vánočního cukroví, ale právě zde patří makový recept (vedle zázvorek a medového perníku), k jedněm z nejtradičnějších.

Jak vysoký podíl máku do těsta dáte, si rozhodně můžete zvolit. Když uberete, vznikne krásně kropenaté cukroví, které po upečení zrůžoví. Použijete-li recept tak, jak jej nabízím a líbí se mi nejvíc, budete mít těsto černé jak botu, ale po upečení ho zjemníte výrazným pocukrováním. Samotné těsto není příliš sladké a skvělou chuť mu dodá ostřejší rybízová nebo špendlíková zavařenina. Jen je třeba začít péct právě teď, protože cukrátka je třeba nechat uležet, aby se před svátky pěkně rozsýpala.

Cukroví vypadá v nabídce ostatních tvarů na stole výjimečně a upoutává pozornost. Makoví nadšenci přidávají mák i do medvědích tlapek či do rohlíčků, takže můžete využít pečení v našich nedostižných silikonových formách. Dětem bude neobvyklé cukroví zaručeně chutnat. Prostřete jim ke svačině na zbrusu novém obrázkovém nádobí. Vyberte si i v galerii pod článkem.

Příprava: 30 minut těsto + pečení * Získáte: cca 40 ks, podle zvolené velikosti

  • 150 g polohrubé mouky
  • 120 g modrého máku, čerstvě umletého
  • 30 g moučkového cukru, prosátého
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g másla, povoleného
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce griotky / rumu
  • na slepení - linecká zavařenina, nebo jiná ostřejší chuti

1. Sypké ingredience dejte na vál a smíchejte je, přidejte změklé máslo, do důlku žloutek a vybraný alkohol. Vypracujte vláčné hladké těsto a dejte ho minimálně na 1 hodinu odpočinout do chladu.

2. Pak rozhoďte na vál trochu mouky a vyválejte placku vysokou 3 mm. Troubu vyhřejte na 165 °C.

3. Vykrojte celé tvary cukroví a pak tvary s otvory do páru. Pečte na plechu opatřeném pečicím papírem velmi zvolna po dobu 15 minut. Pak cukroví zkontrolujte, mělo by být pevné a propečené.

4. Vychladlé tvary slepte lineckou zavařeninou, uložte do krabice do chladu a nechte 14 dní odpočívat.

 

Zpracovanému těstu stačí hodinka rozležení v lednici, ale můžete ho nechat i do druhého dne. Těsto je dost tukové, takže ho před zpracováním nechte trošku změknout. Při práci podsypávejte jen tolik, co je třeba, s těstem se hezky pracuje a vyválet ho není problém. 

Pečete-li poprvé, u tohoto cukroví si pohlídejte první plech. Těsto s menším podílem máku zrůžoví, ale tady i přes skvělé osvětlení v troubě toho moc neuvidíte :o) Svoje hodnoty si poznamenejte a podle prvního pečení pak pokračujte. Hotové cukroví nechte vychladnout a pak ho slepte výraznou zavařeninou. K rozležení potřebuje 14 dní a pak je úžasné.

Rozjásané nádobí se sněhuláky jsem vybrala pro zimní svačinu chystanou dětem. Trochu zdravější forma cukroví s domácí zavařeninou je každopádně zaujme. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.