ZA OKNY JE MIKULÁŠ!

PŘÍBORY K ZIMNÍMU STOLOVÁNÍ
25.11.2015
JE ČAS ZAVĚSIT JMELÍ
27.11.2015

ornament_01

Každý rok se těším na Mikuláše, protože je to můj pomyslný start k vánočním svátkům. Kromě toho očekávám sladkou nadílku. S oblibou si užívám vaječný koňak, perník i mandle v čokoládě a začínám věřit tomu, že letos o Vánocích docela určitě napadne sníh…

Nadílku také moc ráda rozdávám. Ideálně do košíků vystlaných vánočním papírem. Letos ale bude změna. Za okny se objeví pletené ponožky, celé podšité nebesky hebkou beránkovou kožešinkou. Mám je schované jako dárek a chystám se je naplnit oříšky a něčím dobrým. Zkuste, zda to také stihnete!

Aby Mikuláš přinesl i něco od srdce, vytvořím pár skřítků ze šišek. Vloni jsem jich několik vyrobila a vánočnímu stromečku docela slušely. Na šišku se toho zas tak moc nevejde, ale přesto lze skřítky různě obléknout a dekorovat. Zavolejte na pomoc děti, určitě vám se zábavným tvořením rády pomohou. Vyrobíte si společně krásné ozdoby, třeba někam na chalupu.

ornament_02

ponozky1

CO BUDETE POTŘEBOVAT NA VÝROBU SKŘÍTKA

Nejprve je třeba vyrazit na procházku. Do parku, na okraj lesa, kde se dají nasbírat borové šišky. Jsou tak akorát velké. Nechte je pak doma den, dva v teple, aby se rozčepýřily. K tomu si připravte:

  • dřevěné kuličky o průměru 3 cm (zakoupíte ve výtvarných potřebách)
  • zbytky slabých barevných plstí
  • bílé bambulky (z dekorační lemovky nebo uplstěné z ovčího rouna)
  • lepidlo na découpage (lepí textil i dřevo)
  • lepidlo v tavné pistoli
  • permanentní černý fix
  • nůžky
  • drobné dekorace na dozdobení
  • stužku nebo provázek pro zavěšení

ponozky2

SKŘÍTEK SNADNO A RYCHLE

Nejprve si ohřejte lepidlo v tavné pistoli. Na vrchol šišky trochu kápněte a do loužičky přimáčkněte dřevěnou kuličku. Chvíli ji držte, a když je hlava kde má být, nechte spoj pořádně zaschnout. Mezitím si připravte z plsti šálu – proužek velký 20 × 1,5 cm – a konce rozstříhejte jako třásně. Čapku tvoří kruhová výseč vysoká 12 cm, se základnou širokou asi 10 cm (vidíte ji na předchozím obrázku, stříhám od oka). Stočte ji do kornoutku, okraje dejte přes sebe a po celé délce slepte lepidlem na découpage. Čepici vyzkoušejte na hlavu a pokud sedí, pak kuličku pomažte lepidlem a čapku přitiskněte. Na špičku přišijte bambuli.
Kolem krčku zavažte šálu a skřítka dozdobte drobnými dekoracemi – sněhovou vločkou, stromkem, různými bobulemi. Zezadu k čapce přišijte očko pro zavěšení.

Děti těší práce s přírodninami. Nehrozí, že se jim v rukách něco rozbije. Plsť stačí nastříhat, netřepí se, není třeba nic začišťovat. A pak všechno dohromady drží díky lepidlům. Je to úplně jednoduché.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.