SVÍCNY Z DĚROVANÉHO PAPÍRU JSOU MILÝMI SPOLEČNÍKY

ADVENTNÍ KALENDÁŘ S INSPIRACÍ NA DÁRKY I TRADICE
22.11.2022
MIKULÁŠ A ADVENTNÍ KALENDÁŘE: JAK SI JE UDĚLAT KRÁSNÉ
25.11.2022

Také schováváte pěkné sklenice od potravin a skleněné obaly od vyhořelých svíček? Pak máte po ruce skvělé suroviny pro vytvoření letošních vánočních svícnů.

V posledním čase jsou nejvíce v kurzu robustní svíčky ve skleněných obalech. Jsou sice dražší, ale svítit s nimi můžete dlouho a nakonec vám zůstane pěkná nádoba, kterou určitě nevyhodíte, protože se k ledasčemu hodí. Snadno se z ní stane zajímavá bytová dekorace podle vašeho vkusu a přání - například poslouží jako váza, vytvoříte z ní mini skleníček, s dětmi si do ní naaranžujte žánrovou zimní krajinku - anebo znovu zazáří plamínky svíček. 

Sklenice lze potáhnout textilem, plstí, pleteninou, můžete je pomalovat či odekorovat technikou decoupage. Možností je nepřeberné množství. K těm nejjednodušším lze počítat hrátky s papírem a nůžkami, k nimž jsem přibrala zcela obyčejnou kancelářskou děrovačku pro zakládání písemností, a pak speciální děrovačky vytvářející obrázkové výseky. V papírnictví nebo potřebách pro výtvarníky si vyberte z velkého množství děrovaček, které vykrojí řadu emblémů, jako třeba sněhové vločky, panáčky perníčky, lesní zvířátka, ptáčky apod. Vedle nich si lze pořídit i děrovačky tvarující okraje papíru do rozvlněných kraječek. Když to všechno zkombinujete, i s malým arzenálem si vaše děti vystačí při celé řadě výtvarných prací. K těm nejoblíbenějším patří bezesporu scrapbooking představující dekorativní zpracování alb, deníků a přáníček.

004

CO SE HODÍ K RECYKLACI

* SKLENICE OD ZAVAŘENIN A KOMPOTŮ - vyberte si větší tvary a pokud sklenice mají závit, využijte ho pro zachycení ozdobných šňůr nebo kovového ucha, s nímž vytvoříte malé lucerničky. * OBALY OD ROBUSTNÍCH SVÍČEK - ty bývají objemné a baňaté, dovnitř můžete naaranžovat svítící ledkový řetěz či velkou voskovou svíčku ukotvenou do dekoračního barevného písku. * ROVNÉ SKLENĚNÉ VÁLCE jsem rovněž získala po vyhořelých vonných svíčkách a během roku slouží jako praktické vázy, které jsou kdykoli po ruce; k jejich proměně využijte sprej připomínající námrazu, nebo je natupujte zředěnou bílou barvou.

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO VÝROBU SVÍCNU

Tak především to jsou zmíněné skleněné obaly, které se vám líbí. Vytvořte si svícínků víc, protože seskupení světel působí velice hezky. Dále budete potřebovat:

  • barevné kartony - dobře působí i oboustranně potištěné, protože je vidět dovnitř svícnů
  • kancelářskou děrovačku pro kulaté otvory
  • děrovačku s emblémem - použila jsem losa
  • děrovačku pro krajkové okraje
  • vykrajovačky na cukroví - pro vytvoření šablonky srdce a hvězdy
  • nůžky, pravítko, tužku
  • transparentní lepicí pásku
  • libovolné dekorace - umělé i přírodní
  • efektní stužky, šňůrky
  • plastové zlaté a bílé samolepky ve tvaru vloček
  • čajové i válcové svíčky potřebných tvarů a velikostí
  • a ještě gumičky - které vám pomohou udržet karton na místě během aranžování

DĚRUJTE, KRÁŠLETE A KOMBINUJTE

Myslím, že k dalšímu tvoření už mě nepotřebujete :o) Nechte se unášet fantazií a své svícny si dotvořte podle svých představ. K dozdobení skleněných obalů využijte jejich rovné části. S pevnějším kartonem byste na oblinách nepochodili. Začněte tím, že si vystřihnete pruh s malým přesahem tak, abyste sklenici obtočili. Pak pruh libovolně dozdobte pomocí děrovaček. 

Srdce a hvězdu, které budou později propouštět plamínky svíček, jsem nakreslila podle vykrajovátek na cukroví, a vystřihla. Čím víc průstřihů na obalu vytvoříte, tím více světla propustíte ze sklenice ven. Když máte pruh dokončený, obtočte jím sklenici a přilepte spoj pomocí úzké transparentní pásky zároveň i ke sklu. Můžete využít i jemné plastové samolepky, které sklo pěkně odekorují.

Své lucerničky libovolně dokončete stužkami, přírodninami a vánočními drobnostmi, které ladí stylově i barevně.

SVÍČKY V OBALECH JSOU BEZPEČNĚJŠÍ

Svíčky patří k atraktivním interiérovým doplňkům. Všude, kde zazáří, se objeví ve vzduchu něco tajemného. Patří k milým vánočním dárkům a tak na ně letos nezapomeňte. Ať už zvolíte luxusní a nádherné voňavé exempláře, nebo je vytvoříte vlastníma rukama, což není vůbec složité, pokaždé darujete kouzlo, které jen tak nevyprchá.

Vyberte si z naší vánoční nabídky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.