ADVENTNÍ KALENDÁŘ S INSPIRACÍ NA DÁRKY I TRADICE

ZÁZVORKY UPEČTE VČAS
21.11.2022
SVÍCNY Z DĚROVANÉHO PAPÍRU JSOU MILÝMI SPOLEČNÍKY
24.11.2022

Adventní čas je obdobím jako stvořeným k rozjímání. Ačkoliv je to rovněž čas velmi hektický, během přípravy výzdoby nebo pečení cukroví si leckdy člověk úžasně pročistí hlavu a může bilancovat uplynulý rok i pouštět na povrch sentiment, který by si jindy během roku nedovolil.

Pro všechny, kdo mají advent za nejhektičtější období v roce, máme dobrou zprávu: Štědrý den přijde, ať už budete mít napečených 20 druhů cukroví nebo 3, ať už budete mít nablýskaná okna plná světýlek nebo skromně ozdobených pár větví ve váze místo stromku a vaši blízcí i děti budou mít radost z dárků tak jako tak: Vánoce jsou čas očekávání a splnění přání a věřím, že když už ne všichni, tak většina vás, našich čtenářů, na Vánocích oceňuje to, že se konečně zase potkáme většina rodiny pohromadě. Zejména po uplynulých dvou adventech, kdy bylo setkávání omezováno.

Živě si vybavuji, jak jsem mámě zhruba v 16 řekla, že v pokoji budu mít klidně binec, protože Ježíšek se narodil ve chlévě a bude se tam aspoň cítit jako doma. Máma pro tuhle moji glosu moc pochopení neměla a s odstupem zhruba 20 let a s vlastním mateřstvím už ji konečně chápu :-), přesto pro mě Vánoce nejsou svátek nablýskaných podlah, ale rodinných setkání, dobrého jídla a s rostoucími dětmi konečně taky udržování tradic.

V našem speciálním adventním e-zinu najdete vše hezky pohromadě: recepty nejen na nejlepší cukroví naší redaktorky Jany, pelmel vánočních tradic, ve kterých si každý určitě najde nějakou, která ho bude bavit, rady, jak jednoduše, efektivně a s co nejmenší námahou provést vánoční úklid, návody, jak mít dokonale prostřený stůl i krásně a originálně  zabalené dárky. A samozřejmě i tipy na dárky, které najdete bez front na našem e-shopu, kde Vánocům věnujeme celou samostatnou sekci – včetně tipů na dárky podle příjemce i podle ceny.

A aby se vám to všechno nepomíchalo, hned v úvodu najdete skvělý adventní kalendář: na každý den jsme pro vás vybrali nějakou aktivitu, kterou je vhodné udělat, aby se všechno v pohodě stihlo a vy mohli 24. prosince opravdu jen smažit kapra a řízky.

Tak šťastné a veselé, milé čtenářky a milí čtenáři!

Screenshot (3)

Adventní kalendář radostí i starostí

  • V našem adventním výběru „radostí i starostí“ jde jen o jedno: vybrat si to, co vám vyhovuje. Nestihnete myslet na zvířátka? Nic se neděje. Nebaví vás pečení či tvoření? Udělejte si den volna nebo dožeňte resty z minulého týdne. Snažte se minimalizovat stres, co to jen půjde! Ostatně, hrnek svařáku někdy vyřeší víc než hromada plánovačů.
  • A hlavně: nezapomeňte, že NIC NELEŽÍ JEN NA VAŠICH BEDRECH. S výjimkou domácností, kde lidé žijí sami, je vždy s kým se o přípravy podělit. Zapojte všechny včetně nemohoucích prababiček, které potěší, že mohou být něčím užitečné, i kdyby to měl být výběr pohádky na dnešní odpoledne nebo párování ponožek :-).
ADVENTNÍ KALENDÁŘ S INSPIRACÍ NA DÁRKY I TRADICE

Výzdobou to začíná...

  • První adventní nedělí je letos 27. listopad. Nic moc na tento víkend neplánujte, někde v okolí jsou určitě první adventní trhy, nejspíš se rozsvěcí stromeček ve vašem městě a je to ideální čas na setkání s přáteli u stánku se svařákem, punčem a něčím k zakousnutí.
  • Je také čas zapálit první svíčku na adventním věnci. Návod na jeden superrychlý a jednoduchý i pro ty největší opozdilce najdete v úvodním článku i na hlavní stránce našeho e-zinu a adventního katalogu v jednom. Najděte 4 menší hrnky a základ věnce je na světě. Zbytek výzdoby dáte do kupy z toho, co domácnost a přilehlý park nabízí.
  • Všechno ostatní počká, než budete mít čas. Ten na výzdobu oken si ale najděte co nejdřív. Sami určitě víte, jak moc nálady a krásy každému městu přidají něžně svítící okna v okolí. Mějme se rádi, dělejme si radost vzájemně, dopřejme si krásné výhledy na naše domovy!
peceme-nahled

Vánoční pečení

Vánoční pečení není jen o cukroví. Péct se toho dá spousta, jak napoví i článek 5x napečeno místo cukroví.

  • Biskupský chlebíček nikdy nepečte jen jeden, nebude to stačit, protože bude mizet rychlostí blesku. Krájet ho můžete i na malé kousky velikosti cukroví, věřte, že nikdo nebude protestovat.
  • Se zaděláním těst vám pomůže kuchyňský robot. Ušetří vám ohromnou spoustu práce! Těsta si ideálně udělejte dopředu, v lednici bez problémů vydrží i 10 dní. Samotné pečení vám pak už půjde od ruky.
  • Pokud nemáte přesný časovač na troubě, pořiďte si kuchyňského budíka. Cukroví je upečené rychle a každá minuta navíc vede k neodvratné zkáze. A nad cukrovím se má slzet jen radostí, jak je dobré!
  • Moje oblíbená rada kolegyně Jany: počet vybraných druhů cukroví zredukujte na polovinu. Bude to stačit.
rychlokrabicky_nahled-1

Zabalte to

Na mysli samozřejmě máme vánoční dárky a ne, že máte zabalit všechny snahy udělat to doma zase ještě o něco krásnější! Tipům, jak originálně a elegantně zabalit dárky, věnujeme ve vánočním speciálu na blogu decoDoma celou samostatnou sekci. Tam najdete spoustu nápadů, jak zabalit zejména problematické kousky, za které třeba já považuju cokoliv, co nemá pravidelnou krabičku.

Kromě toho mám pár dalších nápadů:

  • Recyklujte. My doma schováváme i ty opravdu velké nepoškozené balicí papíry, především ale využíváme dárkové taštičky nebo sáčky, některé máme už roky. Jen pozor na staré jmenovky!
  • Krásný balicí papír jsou i dětské obrázky nebo novinový papír. Ostatně, ten má dnes doma jen málokdo, takže to bude vskutku originální!
  • Trendy jsou i látkové „balicí papíry“. Jedná se o různě velké kusy látek, někdy s gumičkou všitou v lemu, do kterých dárek zabalíte stejně jako do papíru a převážete stuhami. Můžete si nakoupit krásné vánoční dekory i využít starší nepoužívané povlečení nebo ubrusy. Ekologické, originální a efektní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.