5x NAPEČENO MÍSTO CUKROVÍ

SLADKÁ ŠTĚDROVEČERNÍ MUZIKA
13.12.2021
ČAS NA DOBRÉ SKUTKY
15.12.2021

Pokud se klidně obejdete bez pečení drobného vánočního cukroví, neznamená to, že u vás budou Vánoce méně slavnostní.

K zimní sezoně patří tolik dobrých dezertů, moučníků a dortíků, že svou rodinu i hosty oslníte bez nesnází. Vánočka nebo křehký jablečný štrúdl ostatně vydá za všechny dobroty. S pečením je rozhodně méně práce, než s tradičním cukrovím, na nějž nemá každý z nás trpělivost nebo dostatek času. Výhodou pečení ve formách nebo na plechu je rovněž to, že po jednorázové akci je kuchyně rychle uklizená.

O svátcích si všichni chceme s požitkem vychutnat to, co máme nejraději, a tak je to v pořádku. I když si upečete bábovku, kterou často připravujete během roku, stále máte možnost použít novou, zajímavější formu, nebo pečivo neobvykle nazdobit, aby se stalo korunou slavnostně prostřeného vánočního stolu.

V plejádě kynutých těst jednoznačně vede oblíbená vánočka, která většinou nechybí na žádném štědrovečerním  stole. Obvykle vás pak během svátků čeká ještě jedna úspěšná repríza. Ale kdyby přece jen přišla chuť na něco jiného, můžete vyzkoušet tradiční italský sladký chléb panettone přelitý bílou čokoládou. Podává se s likérem amaretto. Těsto je podobné tomu našemu, vánočkovému, jen je díky opakovanému, téměř celodennímu kynutí, mnohem nadýchanější.

Recepty na perník mají také tisíc obměn. Sama dělám pět zcela odlišných, o drobném cukroví nemluvě. Tento recept i způsob přípravy vás vrátí do staré chalupy, kde se zatápělo v peci a těsto se umíchalo ve velkém hrnci. To proto, že základ tvoří porce medu a másla, kterou je třeba nahřát, opatrně rozpustit a roztavit s cukrem. Nakonec v hrnci skončí zbytek perníkových přísad. Staročeský perník je nacpaný vlašskými ořechy, mandlemi a rozinkami, které v něm krásně křupou. Výsledkem je hutné a pevné těsto, které je lepší na druhý den, kdy se všechny ingredience rozleží. Do krabice s perníkem se přidávaly okrájené slupky z jablíček, aby těsto rychleji zvláčnělo. Když kousek perníku naopak necháte proschnout, můžete ho později i nastrouhat.

Ovocný chlebíček patří k pochoutkám, které nesmějí chybět ve vánočním menu v Anglii i v mnoha zemích Ameriky. Sladký Fruitcake, který u nás známe nejčastěji pod názvem biskupský chlebíček, má však tradici přesahující několik století. Je drobátko víc kalorický, ale pokud právě nemáte ve spíži deset krabic nabitých vánočním cukrovím, klidně si tuto dobrotu dopřejte. K jeho upečení budete potřebovat formu na srnčí hřbet, kterou pak během roku využijete pro přípravu masových paštik, aspiků i skvělých makových závinů.

Pohoštění pro hosty, s nimiž se vracíte domů ze studeného zimního vzduchu, si můžete připravit dopředu do úhledných zapékacích misek. Horký ovocný krambl překypuje chutěmi, které můžete donekonečna obměňovat. Dušené ovoce má u nás tradici; nejčastěji ho tvoří směs švestek, hrušek nebo jablíček (viz staročeská muzika). Ve světě pokrm přivedli k dokonalosti tím, že se zakryje závějí drobenky, pod níž se ovoce krásně rozdusí. Přidávají se do ní ořechy, mandle, strouhaný marcipán i rozinky a do ovocného základu zase amaretto nebo kapička whisky.

Korunou slavnostního menu bývá samozřejmě dort. Svátky si však představujeme bez zdlouhavé práce, takže je třeba vymyslet takový, který je rychle a snadno hotový - jako právě tento lanýžový dort. Lanýžová hmota není nic jiného než pevný čokoládový krém, který znáte jako truffles - bonbony s příchutí mléčné nebo hořké belgické čokolády, a čokolády s pomerančovou příchutí. Pokud je máte ve své oblibě, dort budete vyrábět hodně často. Tím spíš, že jeho příprava je důmyslně jednoduchá.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.