Oslavte nový rok skvělým čokoládovým dortem. Budete překvapeni, jak je snadný!
Lanýžová hmota není nic jiného než pevný čokoládový krém, který znáte jako truffles - lanýžové bonbony s příchutí mléčné nebo hořké belgické čokolády, a čokolády s pomerančovou příchutí. Pokud patříte k milovníkům těchto pomačkaných hrudek zasypaných kakaem teplem se rozpouštějících v dlaních, pak budete ztraceni, jako já. Představte si, že této dobroty máte před sebou celou hromadu :o) Tento dort patří v naší rodině k nejvyhledávanějším. A to nejen pro svou fantastickou chuť, ale i pro důmyslně jednoduchou přípravu.
Dort bych ráda věnovala vám všem, našim milým čtenářům a zákazníkům, kteří s námi prožili minulý rok plný plánování, zařizování, krášlení svých domovů, vyrábění dárků pro rodinu a kamarády, i příprav dobrého jídla. Věříme, že letos bude ještě lépe, a náš decoDomácký tým vám k tomu přeje pevné zdraví a hodně domácí pohody!
Příprava: celkem 1 hodina (ideálně rozložit do 2 dnů) * Získáte: dort o průměru 22-24 cm
Korpus
Lanýžová hmota
1. Vejce a oba cukry šlehačem ušlehejte do bohaté pěny. Pak ručně vmíchejte olej, pudinkové prášky a prášek do pečiva. Dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem a těsto pečte 30 minut v troubě předem vyhřáté na 180 °C. Korpus nechte vychladnout.
2. Mezitím si připravte čokoládový základ. Do kastrůlku nalijte smetanu a vložte čokoládu rozlámanou na malé kousky. Zahřívejte na malém plameni a bez ustání míchejte, dokud se čokoláda dokonale nerozpustí. V okamžiku, kdy začne hmota houstnout, kastrůlek odstavte a nechte v chladu.
3. Zcela vychladlý korpus vydlabejte podle obrázku tak, aby po obvodu zbyl 2 cm široký okraj a dno bylo také tak vysoké. K vyznačení pravidelného tvaru poslouží talíř. Vydlabané kousky těsta prsty rozdrobte na jemnou drť, zůstane krásně sypká.
4. Vychladlou čokoládovou hmotu krátce prošlehejte šlehačem, pak do ní přidejte likér a pomerančovou kůru, a vše ručně promíchejte. Nakonec jemně vmíchejte víc jak polovinu drobečků, zbývající část ponechejte na posypání.
5. Lanýžovou hmotu navršte dokulata na korpus, stěrkou uhlaďte a posypejte zbývající částí drobečků. Povrch poprašte kakaem a dort ponechejte minimálně 2 hodiny tuhnout v chladničce.
Když dělám dortový korpus, který budu prokládat nebo plnit krémem, vždy si ho upeču den předem. Nejen, že pak nemám pocit, že je s dortem moc práce, ale těsto je dokonale vychladlé a tak nějak si „sedne”. Zároveň s tímto korpusem vytvořím i lanýžový základ, který také nechám odpočinout a vychladit do druhého dne. K vydlabání korpusu použijte nejprve talíř, podle nějž si nožem proříznete okraj po obvodu a k vydlabání poslouží lžíce nebo neostrý mazací nůž, pomocí něhož krásně vyříznete dno. Všechny odřezky ponechejte stranou, všechny je zužitkujete. Nemějte starost, že z dortu něco vyhodíte.
Drobečky získané z vydlabaného korpusu totiž dokonale zmizí v čokoládové hmotě, a částí dozdobíte hotový dort. Když vytvoříte kopec lanýžové hmoty, navršte ji do vydlabaného korpusu a uhlaďte stěrkou pěkně dokulata. Hmota je pevná a neroztéká se, dobře se s ní pracuje. Nakonec své dílko posypejte zbytkem drobečků a povrch poprašte prosátým kakaem. Teď už jen musíte vydržet, než dort ztuhne v chladničce, aby šel dobře krájet.
Jednotlivé porce rozkrájím hned, dokud je dort vychlazený, ale pak je dobré chvilku počkat, až dort přijme trochu pokojové teploty a čokoláda s likérem a pomerančovou kůrou pěkně rozvine své aroma. Nebojte se, dort zůstane pevný, takže můžete perfektně servírovat.
Dobrou chuť a krásný rok 2020!
2 Comments
Asi z receptu- surovin na korpus omlem vypadlo mnozstvi oleje. Jana
Paní Jano,
děkuji vám za záchranu, a vám, i všem čtenářům, se omlouvám za svou novoroční nepozornost. Do receptu doplňuji chybějících 100 ml oleje. Přeji vám hezký a pohodový rok!