VÁNOČNÍ MEDOVÝ PERNÍK Z HRNCE

LETOS SI UDĚLEJTE HVĚZDNÉ VÁNOCE
18.11.2020
ADVENTNÍ SVÍČKU ZAPÁLÍME UŽ V NEDĚLI
23.11.2020

Patříte-li k milovníkům perníku, pak jistě nemáte na jeho přípravu jen jeden recept. Mám to také tak, a když vezmu do ruky hrnec a vařečku, je jasné, že se bude péct ten nejvánočnější.

Tedy, abych byla upřímná, stále častěji si beru na pomoc mixér do ruky, protože hutná těsta hůře zvládám, ale systém pro staročeský medový perník jinak dodržuji. Tuhle extra zimní pochoutku připravíte skutečně v jediném hrnci - na chalupě bych sáhla po hliněném, za přispění pevného míchacího nástroje, třeba krásné vánoční vařečky (na e-shopu máme se sněhovými vločkami, mrkněte). Ptáte se, proč v hrnci? To proto, že základ tvoří porce medu a másla, kterou je třeba nahřát, opatrně rozpustit a roztavit s cukrem. No, a pak už tam jen přidáte zbytek perníkových přísad.

Perník je nacpaný vlašskými ořechy, mandlemi a rozinkami, které v něm krásně křupou. Jak už jsem zmínila, nejedná se však o nadýchané řezy, které také peču moc ráda (recept ZDE), ale o hutné a pevné těsto, které je snad ještě lepší na druhý den, kdy se všechny ingredience rozleží. Kdybyste pár kousků někde pozapomněli, myslím, že po čase půjde perník i strouhat.

Letos tedy došlo na perník už v listopadu, abych mohla prostřít na vánočním ubruse se strojově vyšívanou bordurou. Moc hezky to ladilo dohromady. Pokud přemýšlíte o tom, že svůj stůl na svátky obléknete do nového, podívejte se na naši nabídku. Určitě vás něčím inspirujeme.

Příprava: 35 minut * Získáte: plech o rozměru 25 x 32 cm

  • 250 ml medu
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 100 ml smetany 33%
  • 5 vajec M
  • špetka soli
  • 100 g rozinek, naložených do rumu
  • 1 plná lžíce kakaa
  • špetka mleté skořice
  • špetka kardamomu - nemusí být
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 450 g hladké špaldové mouky
  • prášek do pečiva, BIO
  • 100 g mandlí, nasekaných nahrubo
  • 100 g vlašských ořechů, nasekaných nahrubo
  • javorový sirup - nemusí být

1. Do velkého hrnce dejte rozpustit máslo, plamen stáhněte na minimum, přidejte cukr a med a vše dokonale rozmíchejte. Míchejte stěrkou, krásně poznáte, že krupičky cukru se rozpustily a směs je hladká. Odstavte z plamene.

2. Přilijte smetanu, směs promíchejte, aby se trochu ochladila, a stranou metličkou prošlehejte 5 vajec. Osolte je a vlijte do chladnoucího základu, ihned promíchejte. Troubu vyhřejte na 175 °C.

3. Přidejte rozinky i s rumem, kakao a veškeré koření, promíchejte.

4. K navážené mouce přidejte prášek do pečiva a po částech ji prosejte do základu těsta. Střídavě přidávejte mandle a nasekané ořechy. Každou část dokonale zapracujte. POZN.: V tuto chvíli těsto pořádně zhoustne, takže pokud si chcete pomoct ručním mixérem, pak nejprve zašlehejte mouku a nakonec ručně vmíchejte ořechy, abyste je nerozmělnili.

5. Těsto vlijte na plech opatřený pečicím papírem. Urovnejte ho do roviny a dejte péct na střed trouby asi na 20-25 minut. Perník krásně vyskočí, ale nevysušte ho. Z trouby jde ven v okamžiku, kdy při zkoušce vyjde špejle suchá, ale těsto je dosud měkké. Perník vždy tzv. dojde.

Perník vážně umícháte v jednom hrnci. Nejprve ho dejte na kamna a rozpusťte máslo na mírném plameni. Přidejte cukr a med (nebojte se, perník nepřesladíte) a vše dokonale promíchejte. Na stěnách hrnce nesmějí zůstat krystalky třtinového cukru...

...směs odstavte z plamene, je vidět, že zhnědla a je jí docela dost. Teď přidejte kakao a veškeré koření. Pokud si chcete procvičit svaly, nasypte do hrnce mandle a ořechy, a začněte zapracovávat mouku. Zvládnout těsto je docela fuška, mužští pomocníci v kuchyni jsou vítáni. Pokud vám nezbude než se uchýlit k ručnímu mixéru, pak mouku zašleháte během okamžiku, ale ořechy ponechte až nakonec, aby zůstaly nerozmělněné...

...hrnec je plný, teď už honem s těstem na plech. Nemáte-li potřebnou velikost plechu, zkraťte si prostor pomocí alobalu.

Ačkoli je těsto hutné, perník z plechu krásně vyskočí. Nakrájejte ho na řezy nebo na kostky a podávejte nejlépe s horkým voňavým čajem.

Kdo má sladké rád, může si kostky polít javorovým sirupem a dokonale se upatlat, protože kostky budou krásně lepkavé. Asi nemusím dodávat, že vánoční perník se jí rukama :o) Dobrou chuť!

2 Comments

  1. Mouse napsal:

    Tenhle perník pečeme každé Vánoce. Na místo rozinek dáváme fíky naložené v rumu, jejich křupavá semínka jsou v perníku lahodná. Letos jsme ho z vrchu před pečením posypali neslanými praženými buráky, jejich chuť jde s perníkem překvapivě skvěle dohromady!

  2. Jana Pippichova napsal:

    Zdravím, Mouse,
    fíky jsou skvělá volba, díky za tip! A burské oříšky se v receptech objevují čím dál častěji. Vaše kuchyně musela krásně vonět :o) Pěkné svátky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.