SLADKÁ ŠTĚDROVEČERNÍ MUZIKA

ZDOBÍME OKNA A PARAPET
9.12.2021
5x NAPEČENO MÍSTO CUKROVÍ
14.12.2021

Muzika je zaručeně nejvoňavější jídlo Vánoc. V kuchyni budete mít vcukuletu komplet všechny členy domácnosti.

Vydejte se zpátky v čase a ponořte se do zvyků našich předků, kteří z omezených možností chalupnické kuchyně dokázali vykouzlit nebývalé dobroty. Všechny vycházely z toho, co příroda nabízela a co se pečlivě uchystalo na zimu. Muzika - kastrůlek plný dobrot, se připravovala 21. prosince, aby se po uležení prohřátá a voňavá smlsnula o Štědrém dnu s čerstvě upečenou vánočkou.

Základní surovinou jsou máčené křížaly z jablek a hrušek, a byť se někdy sušila jen pláňata, po vysušení zesládla a byla přirozeným zdrojem vitaminů. Cukr pro doslazení nahradil med a to vše završily křupavé oříšky a koření. Omáčka, která se z ovoce vytvořila, se zahustila perníkem nebo povidly, pak se zase ušetřil med. Teprve dnes dokážeme ocenit, jak zdravým receptem naše domácnosti disponovaly.  Muzice se říkalo odvárka, lízačka (zřejmě se hodně ochutnávalo) nebo tomáškový kompot, protože jednadvacátého, kdy se muzika uvařila, slavíval Tomáš. Vzhled téhle dobroty je nejrůznější. V podstatě se jednalo o hustou, od sušených švestek tmavou a kouskovitou omáčku. Mě se muzika víc líbí v okamžiku, kdy ovoce vypadá ještě jako ovoce a vznikne něco jako dušený kompot, v němž stojí lžíce. Mňam. Musíte ochutnat.

Přidávám domácí rozinky, sušené borůvky a rum, a to vše za předchozího sekundování sušičky na ovoce. Recept vám podsouvám v předstihu, protože mezi pečením cukroví klidně zvládnete ještě křížaly. Jak vidíte, vařím v rendlíku. Není bohužel po babičce, ale krásné moderní smalty se do domácnosti hodí a staré časy připomínají. Po téhle muzice už není ani vidu, ani slechu, takže příští pondělí nanovo... 

Příprava: namočení + 40 minut * Získáte: 4 porce

Do 1,5 l rendlíku

  • 100 g směsi sušených křížal jablek + hrušek
  • 800 ml studené vody
  • 100 g směsi sušených borůvek (švestek) + rozinek
  • 60 ml rumu
  • 1 lžička mleté citronové kůry, bio
  • 1-2 ruličky skořice
  • 8 ks hřebíčků
  • 1 badyán

Na doslazení - je-li třeba

  • med nebo jablečná (švestková) povidla

Na zahuštění

  • 100 g směsi skořápkových plodů (vlašských a lískových ořechů, mandlí)
  • jemně nastrouhaný perník

1. Do rendlíku dejte ovoce kromě borůvek a rozinek, a zalijte ho studenou vodou. Nechte nabobtnat přes noc.

2. Druhý den namočte borůvky s rozinkami do rumu a do rendlíku s ovocem přidejte citronovou kůru a veškeré koření. Rendlík dejte na oheň, přikryjte pokličkou a vařte mírným varem po dobu 30 minut. Je-li třeba, přidejte trochu převařené horké vody, aby bylo dost omáčky. Nakonec přidejte rumové ovoce i s tekutinou, provařte, a bez pokličky nechte rum krátce odpařit.

3. Z muziky vylovte koření a směs ochutnejte. Je-li třeba, doslaďte medem nebo povidly. Pak přidejte nahrubo nasekané ořechy a omáčku zahustěte jemně strouhaným perníkem.

Muziku nechte vychladnout a pak uložte v chladu až do Štědrého dne. V den D ji opět za stálého míchání prohřejte, rozdělte do misek a horkou podávejte s plátky vánočky.

Na křížaly používám sladké a pevné ovoce. Jablíčkům nechávám slupku, hrušky je většinou třeba oloupat. Do muziky patří rovným dílem i sušené švestky, ty pak mají na svědomí výrazné ztmavnutí omáčky. Společně s povidly, dáte-li je, dají celku docela jinou chuť. Obojí je dobré, ale dávám přednost hruškám a jablkům samotným. Tmavé ovoce v mém receptu zastupují sušené borůvky a rovněž nešetřím domácími rozinkami. Ty jsou v omáčce úplně nejsladší a bezvadně se doplňují s chutí ořechů.

Namočené ovoce vypilo dost šťávy, takže trochu dolijte a vařte. Teď je na vás, zda do konzistence omáčky, nebo ovocného kompotu. Zůstávám tak někde mezi - chci dost šťávy, kterou zahustím jemně nastrouhaným perníkem, a chci kousky ovoce, které už jsou natolik měkké, že není cítit pevnost křížal. Teprve nakonec přijdou ořechy do party. Ve většině případů je ovoce tak sladké, že nedoslazuji.

Jdete-li do omáčky, použijte šťouchadlo na brambory, případně i ponorný mixér, ale jen nahrubo. Pozor - než rozmixujete či zahustíte, je třeba odstranit koření, a opět úplně nakonec přidejte ořechy a mandle.

Před podáváním muziku dozdobím kolečky křížal namočenými v horké vodě a přidám hrst čerstvě opražených lupínků mandlí. S domácí mandlovou vánočkou dohromady je to mana nebeská.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.